Μεγάλη έρευνα για πλαστά πτυχία υπαλλήλων είναι σε εξέλιξη στη Βουλή. Συνολικά έχουν εξεταστεί 2.122 τίτλοι σπουδών εργαζομένων και από τον μέχρι στιγμής έλεγχο έχουν προκύψει 17 περιπτώσεις προσκόμισης πλαστών τίτλων σπουδών.

Ads

Ήδη έχουν επιβληθεί οι πρώτες ποινές -απολύσεις, μη ανανεώσεις συμβάσεων- ενώ οι υποθέσεις έχουν πάει στον εισαγγελέα. 

Ωστόσο, υπήρχαν και κρούσματα που η πρόσληψη έγινε νόμιμα, αλλά στην πορεία οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προσκομίσουν πλαστά στοιχεία για να πάρουν την πολυπόθητη προαγωγή.

Με πλαστό πτυχίο από το 1988 έως το 2015

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι εργαζομένου που είχε καταφέρει να εργαστεί από το 1988 έως το 2015 με πλαστό πτυχίο.

Ads

Κρούσματα υπήρξαν σε ειδικούς φρουρούς στο Κανάλι της Βουλής, ακόμη και σε γραμματείς που στο πέρασμά των χρόνων είχαν μεταχθεί σε νομαρχίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Απολύθηκαν επτά υπάλληλοι της Βουλής με πλαστά πτυχία

Η εντολή Βούτση

Μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχει δώσει εντολή πριν από οποιαδήποτε πρόσληψη να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος των τίτλων σπουδών. Στόχος είναι να μην υπάρξουν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά με πτυχία-μαϊμού.

Τη διαδικασία παρακολουθεί ο ειδικός γραμματέας της Βουλής Κωνσταντίνος Βασιλακάκης.

Να σημειωθεί πως οι έλεγχοι στα πτυχία των νυν υπαλλήλων είχαν ξεκινήσει από το 2013 με εντολή του τότε προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.