Την εκτίμηση ότι τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών είναι περίπου 200 ανάμεσα στους υγειονομικούς εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος στο περιθώριο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί η ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη ενόψει της 85ης ΔΕΘ.

Ads

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι στο μικροσκόπιο των ερευνών  ήδη έχει μπει ένα ακόμη μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, και δήλωσε ότι έχει ήδη προτείνει στο υπουργείο να γίνει τεστ αντισωμάτων στο σύνολο των υγειονομικών, να εντοπιστούν ποιοι δεν έχουν αντισώματα ενώ διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού και να ελεγχθούν σε βάθος.

Στο θέμα με τα πλαστά πιστοποιητικά αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο οποίος άφησε αιχμές προς την προηγούμενη ηγεσία, την Πολιτική Προστασία, αλλά και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Θάνος Πλεύρης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κενά στην οργάνωση του συστήματος, αλλά και στην διαδικασία διερεύνησης που δημιουργούν προβλήματα στον εντοπισμό των ύποπτων περιπτώσεων σήμερα.

Ads

«Περισσότερο ως υπουργό με ανησυχεί αυτό που είναι πολύ πιο δύσκολο να διερευνηθεί, τι γίνεται με κόσμο που έχει δηλώσει ότι έχει νοσήσει, χωρίς να έχει κάνει μοριακό έλεγχο και έχει “πάρει” το εξάμηνο της παράτασης. Εκεί, επειδή δεν υπάρχει έλεγχος από κάποιο σύστημα δικό μας, να μπορούμε να κάνουμε ιχνηλάτηση, είναι πολύ πιο δύσκολος ο έλεγχος των περιπτώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας για να τονίσει με νόημα «το πλαίσιο αυστηροποιείται τουλάχιστον από εδώ και πέρα».

Ο Θάνος Πλεύρης μίλησε για τις κυρώσεις προς τους παραβάτες, κάνοντας λόγο για πειθαρχική αρχικά διαδικασία που ξεκινά με τη διαθεσιμότητα όποιον εμπλέκονται σε τέτοιες πρακτικές.

Ξεκαθάρισε ότι στο τραπέζι υπάρχει και ποινή της απόλυσης, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν ποινικές κυρώσεις, ανάλογα με τη σοβαρότητα των περιστατικών, που κυμαίνονται από το πλημμέλημα της πλαστογραφίας έως το κακούργημα της διασποράς νόσου.

Βαρύτατες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις και από το διοικητικό πρόστιμο με τον κ. Πλεύρη να σημειώνει ότι υπάρχει πρόστιμο 5.000 ευρώ ανά περιστατικό, που θα μπορούσε να αθροίζεται έως και στα 200.000 ευρώ για υπάλληλο, ο οποίος εμπλέκεται σε ένα από τα περιστατικά που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα.