Το δικό του plan «Β» στην περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υλοποιηθεί λόγω των εσωτερικών αντιδράσεων στην ΠΓΜΔ,  πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στις συναντήσεις που είχε με ανώτερους αξιωματούχους σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο.

Ads

Ο Πάνος Καμμένος παρουσίασε στον Αμερικανό ομόλογο του Τζέιμς Μάτις και στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν και τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, μια πρόταση που θεωρεί ότι πρέπει να εφαρμοστεί σε περίπτωση ναυαγίου της συμφωνίας.

Η ελληνική πλευρά έδειξε την «καλή της θέληση» στη συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, υποστήριξε όμως πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, ένα γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην ΠΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Πάνος Καμμένος πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Υποστήριξε δε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.

Ads

Με ένα σύντομο σχόλιο το Μαξίμου έβαλε πάγο στα σχέδια του Πάνου Καμμένου. «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία» σχολίασαν λακωνικά κυβερνητικές πηγές.

«Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών», είχε δηλώσει άλλωστε νωρίτερα στο ραδιόφωνο του news247 o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.