Ανώτατη τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης επιβάλλει από τα ξημερώματα του Σαββάτου, 6 Αυγούστου, το υπουργείο Ανάπτυξης στους νομούς Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και Χίου. Παράλληλα επιβάλλει πλαφόν και στην ανώτατη τιμή χονδρικής πώλησης στα Δωδεκάνησα και τη Χίο.

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα διατηρηθεί “για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο” καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρούνται “αδικαιολόγητα υψηλές λιανικές τιμές, παρά το γεγονός ότι υπόκεινται στο καθεστώς του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (16%)”.

Η ανώτατη τιμή πώλησης για κάθε νομό πλέον διαμορφώνεται ως εξής:

– Δωδεκάνησα: 1,704 €/λ
– Κυκλάδες: 1,705 €/λ
– Χίος: 1,719 €/λ

Όσον αφορά στις ανώτατες τιμές χονδρικής διαμορφώνονται ως εξής:

Ads

– Δωδεκάνησα: 1,634 €/λ
– Χίος: 1,649 €/λ

Απαράδεκτη και επιλεκτική χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος την εφαρμογή πλαφόν στα καύσιμα.

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά δεν τόλμησε να το εφαρμόσει, όπως σαφέστατα ορίζει το άρθρο 20 του νόμου 3054/2002 για όλα τα στάδια διακίνησής της», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ομοσπονδία προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση περιορίζεται στο να εφαρμόζει επιλεκτικά το νόμο, καθορίζοντας για τις Κυκλάδες μόνο τη τιμή λιανικής, ενώ για Δωδεκάνησα και Χίο την τιμή λιανικής και χονδρικής.

«Η αδικία και η άνιση μεταχείριση είναι οφθαλμοφανής. Επιπλέον και εκεί που επιβάλει ανώτατη τιμή χονδρικής, χθες και σήμερα συνάδελφοι αγόρασαν υψηλότερα από τη τιμή που όρισε το υπουργείο. Ο επόμενος εφοδιασμός των πρατηρίων αυτών θα είναι μετά από 5 με 7 ημέρες. Η ζημία θα είναι μεγάλη», δηλώνει η ΟΒΕ εξηγώντας επίσης ότι οι βενζινοπώλες που τους επιβάλλεται μονομερές πλαφόν μόνο στη λιανική, θα είναι και πάλι όμηροι της ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών στα προηγούμενα στάδια.

Όπως αναφέρεται επίσης «δεν μπορούν να συγκρίνονται οι χαμηλές τιμές του Νομού Αττικής, που είναι γνωστό πως είναι προϊόν όχι του ανταγωνισμού, αλλά του λαθρεφοδιασμού της νοθείας και της κλοπής. Εκτός αν αυτό θέλει το υπουργείο να εφαρμοσθεί και να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα».

Η ΟΒΕ ζητά επείγουσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης ώστε οι ενώσεις βενζινοπωλών των περιοχών αυτών να εκθέσουν κατ΄ ιδίαν τα προβλήματά τους.

«Λουκέτο» απειλούν να βάλουν οι πρατηριούχοι της Κω

Οι πρατηριούχοι της Κω απειλούν με κλείσιμο των πρατηρίων τους για την επιβολή του πλαφόν στις λιανικές τιμές υγρών καυσίμων.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Βενζινοπωλών Κω, αναφέρει ότι τα μέλη του αγοράζουν την αμόλυβδη 1,69 ευρώ το λίτρο, πωλούν 1,75 ευρώ το λίτρο και το πλαφόν σημαίνει λουκέτο σε πολλές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, το Σωματείο καταγγέλλει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αδρανούν να παρέμβουν για τη λειτουργία πρατηρίου στο νησί, που εδώ και τριάμισι χρόνια υποτίθεται ότι έχει σφραγιστεί όπως και για παράνομες εγκαταστάσεις εταιρείας πετρελαιοειδών, που δουλεύουν κανονικά. Στόχος του υπουργείου είναι να ελέγχεται η αγορά από λίγες εταιρείες, που ενδιαφέρονται και για τη λιανική, εκτιμούν οι πρατηριούχοι.