Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τα προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών που έχει κατατεθεί στη Βουλή και βρίσκεται ήδη στη δημόσια διαβούλευση, επιχειρεί να ρυθμίσει, εκτός των άλλων τα, σε πολλές περιπτώσεις, δυσθεώρητα κόστη, που φτάνουν ακόμη και τα 15.000 ευρώ ανά μεταπτυχιακό.

Ads

Στην εισήγηση της η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας προτείνει ένα πλαφόν για όλα τα μεταπτυχιακά -σε ΑΕΙ και ΤΕΙ- μέχρι 2.000 ευρώ.

Με άλλα λόγια, τρεις φορές τον κατώτατο μισθό, με στόχο η πλειοψηφία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων να μην απευθύνεται σε μία «ελίτ» φοιτητών.

«Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις λαμβάνεται πρόνοια για την κατοχύρωση του δικαιώματος πρόσβασης στο κοινωνικό αγαθό της παιδείας για όλους τους πολίτες και ειδικότερα η δυνατότητα πρόσβασης στις μεταπτυχιακές σπουδές φοιτητών περιορισμένης εισοδηματικής ικανότητας, καθώς καταγράφηκε έντονα το φαινόμενο επιβολής υψηλών διδάκτρων, δημιουργώντας έτσι συνθήκες μιας μη συνταγματικά ανεκτής εμπορευματοποίησης στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης» αναφέρει μεταξύ άλλων η αιτιολογική έκθεση.

Ads

Γιατί αντιδρούν τα πανεπιστήμια και οι πρυτάνεις

Στο σχέδιο νόμου αντιδρούν οι πρυτάνεις, αφού η κατακόρυφη πτώση των διδάκτρων αφορά τόσο τα Ιδρύματα όσο και τους πανεπιστημιακούς.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Χρήστου Κάτσικα στην Εφημερίδα των Συντακτών, το 66% των μεταπτυχιακών σε ΑΕΙ και το 100% των μεταπτυχιακών σε ΤΕΙ είναι με δίδακτρα.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, σε ομόφωνο ψήφισμά της μετά από έκτακτη σύνοδο, ζήτησε επανεξέταση του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας για τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι το σχέδιο νόμου «περιορίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, ρυθμίζοντας θέματα που θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο του Εσωτερικού Κανονισμού και των θεσμικών Οργάνων των Πανεπιστημίων».

Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν προβλέπει επίσης ακαδημαϊκά κριτήρια και διαδικασίες αξιολόγησης των ΠΜΣ και αναμένεται να προκαλέσει την αδυναμία λειτουργίας αξιόλογων ΠΜΣ, αυξάνοντας τις ροές φοιτητών και νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

To σχέδιο νόμου:

 

Κόστος μεταπτυχιακών, αμοιβές καθηγητών

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «Το ποσό του τέλους εγγραφής δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το τριπλάσιο του εκάστοτε νομοθετικά οριζόμενου κατώτατου ακαθάριστου μηνιαίου μισθού», απόφαση η οποία «λαμβάνεται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου ή τη Συνέλευση του ΤΕΙ με ειδική πλειοψηφία 2/3 και προϋποθέτει την ειδικά αιτιολογημένη και διεξοδικά τεκμηριωμένη πρόταση της Συνέλευσης του οικείου Τμήματος».

Με την ίδια πλειοψηφία ορίζονται και «οι αμοιβές των καθηγητών που συμμετέχουν σε ΠΜΣ, με ανώτατο όριο απολαβών το 20% των ακαθάριστων αποδοχών της βαθμίδας τους και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει τις εκ του νόμου προβλεπόμενες διδακτικές τους υποχρεώσεις, στις οποίες εμπίπτει μια τουλάχιστον εβδομαδιαία διδασκαλία σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα» αναφέρει η έκθεση.