Το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα κι ακόμη κι αν αποφανθεί ότι κάποιες εκτάσεις είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, η επένδυση στο Ελληνικό θα υλοποιηθεί χωρίς καθυστερήσεις, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ads

«Ολόκληρες πόλεις στην Ελλάδα είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και χτίζονται σπίτια κάθε μέρα», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο θα είναι να υπάρχει αυξημένη προσοχή από τους εργολάβους.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο Στέργιος Πιτσιόρλας επανέλαβε ότι το 2018 θα μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό, όπως προβλέπεται υπό τον όρο ότι το προεδρικό διάταγμα θα εγκριθεί και θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το καζίνο.

Αναφερόμενος στο ποσό των 70 εκ. ευρώ που φέρεται να απαιτεί η κοινοπραξία της Fraport για ελλείψεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια όταν τα παρέλαβε, ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την σύμβαση και θα αποζημιώσει την εταιρεία αν η τελευταία μπορέσει να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της.

Ads

Σύμφωνα με το Der Spiegel, ο ανεξάρτητος πραγματογνώμονας που διορίστηκε από την κοινοπραξία για να διαπιστώσει σε τι κατάσταση βρίσκονταν τα 14 αεροδρόμια όταν τα παρέλαβε κατέγραψε πολλά προβλήματα όπως χιλιάδες σπασμένες λάμπες.

Φάμελλος: Έως το τέλος του έτους η αδειοδότηση για το Ελληνικό [ΒΙΝΤΕΟ]

Καμία καθυστέρηση δεν υπάρχει στο χρονοδιάγραμμα για την αδειoδότηση στο έργο του Ελληνικού τόνισε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της ΝΔ για τις επενδύσεις εν γένει, αλλά και για Ελληνικό συγκεκριμένα.

«Όλα αυτά τα θέματα λίμναζαν τόσα χρόνια και τα βρήκαμε στα συρτάρια μας» είπε ο κ. Φάμελλος και προσέθεσε, ότι τώρα βρισκόμαστε στην διαδικασία εξέτασης των μελετών. 

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι δεν υπάρχουν ζητήματα κατά της επένδυσης. Επίσης, υπογράμμισε ότι και κανένας  επενδυτής δεν μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα προσδοκώντας  μια διαφορετική αντιμετώπιση από ότι ήδη εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφερόμενος γενικά για τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης επισήμανε  ότι έγινε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης για την επένδυση στο Ελληνικό.

«Επαναδιαπραγματευτήκαμε και βελτιώσαμε την επένδυση στο Ελληνικό, προσθέσαμε θαλάσσιο μέτωπο, δημόσιες υποδομές, πράσινο κ.α. Η επένδυση θα προχωρήσει σωστά και όπως πρέπει. Κανείς στη χώρα μας δεν έχει πει ότι δεν πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον και την ιστορία μας».

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα θέματα των δασικών χαρτών, της οικιστικής πύκνωσης και των δασικών αυθαιρέτων, καθώς και στην εξέλιξη της επιχείρησης απορρύπανσης στον Σαρωνικό από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ