Για 11 από τα συνολικά 90 λεπτά απασχόλησε η Ελλάδα το ντιμπέιτ – κορυφής πριν τις γερμανικές εκλογές μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ. Στο επίκεντρο το τρίτο πακέτο και η πολιτική λιτότητας. Στο διά ταύτα; Η Μέρκελ παραδέχτηκε το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου χρηματοδότησης για την Ελλάδα, παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η παραδοχή Μέρκελ συνοδεύτηκε από την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση τις πιέσεις προς την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις. Στον αντίποδα ο αντίπαλός της, Πέερ Στάινμπρουκ, πρότεινε ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» και υποστήριξε πως η εξαγγελία για το τρίτο πακέτο αποτελεί ένδειξη της αποτυχημένης πολιτικής της καγκελαρίου, χαρακτηρίζοντας την επιμονή στη λιτότητα «θανατηφόρα ένεση».

Ads

 

Διαβάστε επίσης:
Γερμανικός Τύπος: «Πού ήταν ο ταύρος;» – Λευκή ισοπαλία στο ντιμπέιτ
Στη γερμανική Βουλή το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

Το τρίτο πακέτο…

Η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχθηκε το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας, παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την έγκριση του δεύτερου πακέτου για την Ελλάδα, ότι «για το 2015/2016 υπάρχει ανάγκη για περισσότερα χρήματα». Όταν πάντως αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος και τους όρους του πακέτου, ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να «περιμένουμε για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην Ελλάδα. Γι’ αυτό συζητώ τα θέματα μόνο όταν ανακύπτουν».
 
Παράλληλα επανέλαβε ότι η Ελλάδα έγινε δεκτή στη ζώνη του ευρώ χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις, το σύμφωνο σταθερότητας τέθηκε εκτός ισχύος, κι όλα αυτά υπό την κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων. «Δεν πρέπει να δείξουμε μια κακώς εννοούμενη αλληλεγγύη, αλλά να ακολουθήσουμε μια αρχή: επίδοση, ανταλλάγματα, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα», τόνισε η Μέρκελ.

Ads

«Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το θέμα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς. Βοηθάει με το να λυπάται για την δύσκολη κατάσταση; Ή βοηθάει με το να προτρέπει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;», διερωτήθηκε η Άγκελα Μέρκελ και σημείωσε ότι καθήκον της ίδιας, ως καγκελαρίου, είναι να μην υποχωρήσει η πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

… και το «Σχέδιο Μάρσαλ»

Υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα και τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, τάχθηκε ο υποψήφιος καγκελάριος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα «σε θανατηφόρα δόση», αλλά και μέτρα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Η δήλωση ότι θα χρειαστεί τρίτο πακέτο αποτελεί ομολογία ότι η στρατηγική για την κρίση, που στηρίχθηκε ιδιαίτερα από Γερμανία, απέτυχε. Αυτό που λείπει είναι ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης, κίνητρα για ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων» δήλωσε ο κ. Στάινμπρουκ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει ποτέ τα χρέη της, δήλωσε ότι το εύχεται, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους Γερμανούς, αλλά σημείωσε: «Δεν πρέπει μόνο να κραδαίνουμε το ρόπαλο της εξυγίανσης. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε να αποκτήσουν και πάλι δύναμη τα φτερά της. Όχι μόνο προγράμματα εξυγίανσης. Και η Γερμανία βοηθήθηκε —θυμίζω το Σχέδιο Μάρσαλ— και οι εταίροι μας βοήθησαν και χάρηκαν για την γερμανική επανένωση, άρα, από ευρωπαϊκή πολιτική υπευθυνότητα, πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες».
 
«Η μέχρι τώρα στρατηγική σας» τόνισε γυρνώντας προς την καγκελάριο, «είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουν συνέλθει ακόμη οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση». Παραδέχθηκε πως θα πρέπει να σταθεροποιηθούν οι προϋπολογισμοί τους, αλλά όχι με μια «θανατηφόρα ένεση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εσωτερικά…
 
Mιλώντας για τη γερμανική οικονομία η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή στη Γερμανία εργάζονται περισσότεροι άνθρωποι παρά ποτέ. «Η Γερμανία είναι η μηχανή της ανάπτυξης, η Γερμανία είναι η άγκυρα της σταθερότητας και θα ήθελα να συνεχίσει σε αυτή την πορεία» τόνισε αναφορικά με τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη.
 
Ο αντίπαλός της, Πέερ Στάινμπρουκ, δήλωσε ότι θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη «κοινωνική δικαιοσύνη» και ότι θα ήθελε να εισάγει έναν νέο κατώτερο μισθό σε εθνικό επίπεδο. «Επτά εκατομμύρια άτομα κερδίζουν λιγότερα από 8,5 ευρώ την ώρα και 1,4 εκατομμύρια άτομα κερδίζουν τόσο λίγα που πρέπει να συμπληρώνουν το εισόδημά τους» σημείωσε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε μάλιστα την αντίπαλό του ότι πήγαινε από σύνοδο σε σύνοδο χωρίς να ασχολείτο με τα προβλήματα της Γερμανίας.
 
«Δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα που θα θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας. Η αύξηση φόρων που σχεδιάζουν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι φέρει τον κίνδυνο να καταστρέψει την καλή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, αντί να την βελτιώσει» ανταπάντησε η Γερμανίδα καγκελάριος.
 
Για τη Συρία
 
Αναφερόμενη σε πιθανή επιχείρηση κατά της Συρίας, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι η Γερμανία θα λάβει μέρος μόνο εάν υπάρχει εντολή από το ΝΑΤΟ ή τα Ηνωμένα Έθνη. Τόνισε ότι στην Σύνοδο των G20 θα επιδιώξει να μιλήσει με τη ρωσική και την κινεζική ηγεσία, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση. «Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει συλλογική απάντηση από τον ΟΗΕ για τη χρήση χημικών. Πρόκειται για τεράστιο έγκλημα» πρόσθεσε η Μέρκελ.
 
Ο Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε ότι εάν ο ίδιος ήταν καγκελάριος, η Γερμανίδα δεν θα λάμβανε μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας. Πρόσθεσε ότι θα ζητούσε την έγκριση της Μπουντεστάγκ για το θέμα.
 
Για το σκάνδαλο της NSA
 
Μιλώντας για τις παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι οι Γερμανοί έπεσαν θύματα παρακολουθήσεων σε μεγάλη κλίμακα.
 
«Το σκάνδαλο δεν έχει τελειώσει» ισχυρίστηκε στον αντίποδα ο Πέερ Στάινμπρουκ λέγοντας ότι από την ηγεσία της Γερμανίας θα περίμενε να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες για το τι συνέβη. Υπερασπίστηκε δε, τον Έντουαρτ Σνόουντεν λέγοντας ότι «έδειξε κοινωνικό θάρρος και βοήθησε να ξεκινήσει η συζήτηση για την προστασία των δεδομένων στις ΗΠΑ και αλλού».