Την ίδια στιγμή που τα βλέμματα στρέφονται στη σημερινή και αυριανή συνεδρίαση των συμβουλίων του Eurogroup και του Ecofin, όπου θα συζητηθεί η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Ε.Ε. αλλά θα δρομολογηθεί και σχέδιο για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Ελλάδα μέσω του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διερευνηθεί ο ρόλος αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών στην κρίση χρέους της Ελλάδας.
Όπως τόνισε σε χθεσινή του συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Γ. Παπανδρέου, «αυτή τη στιγμή διεξάγεται κοινοβουλευτική έρευνα στην Ελλάδα, η οποία θα κοιτάξει στο παρελθόν για το πώς τα πράγματα κινήθηκαν προς τη λάθος κατεύθυνση και ποιου είδους πρακτικές ήταν αρνητικές. Υπάρχουν παρόμοιες έρευνες σε άλλες χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακούω τις λέξεις απάτη και έλλειψη διαφάνειας. Επομένως, ναι, υπάρχει μεγάλη ευθύνη εδώ». «Δεν αποκλείω να υπάρξει προσφυγή», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, σχετικά με το ενδεχόμενο να κινηθεί η Ελλάδα νομικά εναντίον των τραπεζών.
«Η Ελλάδα είναι περήφανο έθνος. Κάναμε λάθη. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, αλλά ταυτόχρονα ζητούμε την ευκαιρία να το αποδείξουμε. Δεν προσπαθούμε να αποφύγουμε τις ευθύνες μας, καθώς έχουμε πλήρη συναίσθηση αυτών, όπως και συναίσθηση των όσων οφείλουμε να πράξουμε, αλλά υπάρχουν και οι αγορές», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι ευρωπαϊκή κι όχι μόνο ελληνική η ανάγκη ρύθμισης των αγορών.
Αναφερόμενος στην πορεία εξυγίανσης των δημοσιονομικών της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε αποφασισμένος να επιτύχει το οικονομικό πρόγραμμά της κυβέρνησης, δηλώνοντας πως η αποφασιστικότητα αυτή, δεν αφορά μόνο τον ίδιο και το επιτελείο του, αλλά και τον ελληνικό λαό εν γένει. «Ο ίδιος ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να μεταστρέψει την κατάσταση και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Είπε επίσης, ότι αν και στις δημοσκοπήσεις, ο κόσμος εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, στην πλειονότητά του τα στηρίζει, κατανοώντας ότι λαμβάνονται για τη σωτηρία της χώρας και της οικονομίας της.
Στο ρόλο που διαδραματίζουν και θα διαδραματίσουν από εδώ και στο εξής τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα.
«Καμία χώρα με τόσο μεγάλες ανάγκες δανεισμού, με τόσο μεγάλη εξάρτηση από δανεικά κεφάλαια για να λειτουργήσει δεν είναι κατ’ ουσίαν ελεύθερη. Οι πιστωτές είτε άμεσα είτε έμμεσα ζητούν λογαριασμό για το τι κάνεις τα λεφτά που σου δανείζουν, όχι απαραίτητα γιατί θέλουν να επιβάλλουν την οικονομική τους πολιτική, αλλά κυρίως για να εξασφαλίσουν ότι τα χρήματα που σου δανείζουν θα μπορέσουν να τα πάρουν πίσω, γιατί είναι χρήματα φορολογούμενων και ασφαλισμένων σε ταμεία άλλων χώρων και μετόχων στους οποίους λογοδοτούν», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Τα χρήματα από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ δεν έρχονται μόνα τους. Δεν είναι δώρο, είναι δάνειο και συνοδεύονται από ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, μέσα από το οποίο η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσουν οι μεγάλες τομές και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος για να σταματήσει ο κατήφορος των ελλειμμάτων, του χρέους, της ύφεσης και της μόνιμης απόλυτης εξάρτησης από τον δανεισμό που οδηγεί σε αδιέξοδο τη χώρα και τις μελλοντικές γενιές», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών.
«Αντίστοιχα, οι πιστωτές μέσα από αυτό το πρόγραμμα θέλουν να εξασφαλίσουν ότι τα χρήματα των φορολογούμενων της Ευρωζώνης και των χωρών του ΔΝΤ θα επιστραφούν. Το πρόγραμμα αυτό θα παρακολουθείται στενά από όλους, η επίτευξη των στόχων θα είναι προϋπόθεση της συνέχισης της χρηματοδότησης, άρα θα υπάρχει τριμηνιαία αξιολόγηση από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Θα πρέπει όμως να παρακολουθείται πρώτα από όλα από τους ίδιους τους πολίτες, από τους οποίους σήμερα ζητείται να κάνουν μεγάλες θυσίες», είπε επίσης.
Κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά τον χρόνο που έλαβε μέτρα εναντίον των κερδοσκοπικών παιχνιδιών που έφτασαν την ελληνική οικονομία στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, άσκησε ο πρόεδρος της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δήλωσε ότι υπήρξε καθυστέρηση.
Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα 14,5 δισ. ευρώ, προερχόμενα από την Ευρωζώνη. Πρόκειται για την α’ δόση για το 2010 από τις χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία χορηγείται με επιτόκιο 3,60%. Τα πρώτα 5,5 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 40 δισ. ευρώ που προβλέπει για το 2010 ο χρηματοδοτικός μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας, έχουν ήδη εκταμιευθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την περασμένη Τετάρτη.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >