Διαψεύδει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σημερινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία από τις χθεσινές συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, προκύπτει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «επαναδιαπραγματευθεί» με την τρόικα το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής ή ότι θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Τηλεδιάσκεψη του Ecofin για τις εγγυήσεις.

Ads

«Όπως τόνισα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσα τη Δευτέρα 22.08.2011, ιδίως τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μία πάρα πολύ λεπτή και σκληρή διαπραγμάτευση για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει διεθνώς και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να δημιουργηθεί η αίσθηση της χαλάρωσης» αναφέρει σε δήλωσή του.

«Αυτό που είναι προφανές είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα, τα οποία έχουν διαμορφωθεί τους πρώτους οκτώ μήνες του 2011 και επί τη βάση αυτών προφανώς θα αξιολογηθούν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας» πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε ότι «για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, στην πρώτη αυτή φάση των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται δικαιώματα και περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου τα οποία μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν με γρήγορες διαδικασίες, ενώ όπου συμμετέχει η παράμετρος της χρηματιστηριακής αξίας θα διαμορφωθούν μηχανισμοί ενσωμάτωσης μελλοντικών αναβαθμίσεων της».

Ads

Δυο επιστολές, μια προς τον κ. Ολι Ρεν και μια δεύτερη προς του ομολόγους του των κρατών που συμμετέχουν στον μηχανισμό εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) της ΕΕ συνέταξε αργά χθες το βράδυ ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας χθες στο ΚΤΕ οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα του χρονοδιαγράμματος και των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, λόγω της ύφεσης που επικρατεί στην ελληνική οικονομία.

Νωρίτερα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι κατά κοινοβουλευτικές πηγές του ΠΑΣοΚ, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα του χρονοδιαγράμματος και των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, λόγω της ύφεσης που επικρατεί στην ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι θα ξεκινήσει τις συζητήσεις με την τρόικα από το θέμα της ύφεσης, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό ότι θα επιδιωχθεί πολιτική διαπραγμάτευση για τον εκτροχιασμό των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Επισήμανε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτύχει αυτή η διαπραγμάτευση είναι να εφαρμοστεί το μεσοπρόθεσμο τουλάχιστον ως προς τα βασικά χρονοδιαγράμματα του.

Την συνεδρίαση του ΚΤΕ, απασχόλησε το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Ιδιαίτερα αιχμηρή προς τον υπουργό Οικονομίας ήταν η κ. Βάσω Παπανδρέου, η οποία αμφισβήτησε ότι θα προσεγγιστούν τα ποσά για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα αντλήσει από τις αποκρατικοποιήσεις. Το θέμα της χαμηλής αξίας των μετοχών των εισηγμένων επιχειρήσεων του δημοσίου απασχόλησε πολύ την χθεσινή συζήτηση, αλλά ο κ. Βενιζέλος δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των βουλευτών. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι το κριτήριο πώλησης συγκεκριμένου ποσοστού των επιχειρήσεων αυτών δεν είναι μόνο η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών τους.

Επεσήμανε ακόμα ότι θα φέρει για κύρωση στη Βουλή τη σύμβαση για τον νέο μηχανισμό βοήθειας, ωστόσο, η κ. Παπανδρέου του απάντησε ότι σύμφωνα με τις εξαγγελίες έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη. «Κατανοούμε τις δυσκολίες, όμως υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις σε πολλούς τομείς. Ο μηχανισμός αυτός πράγματι θα λειτουργήσει; Γιατί να μας δανείσουν φθηνά χώρες όπως η Ιταλία όταν οι ίδιες δανείζονται ακριβά;» έθεσε το ερώτημα.

Πολλές ερωτήσεις δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών και για τον ΦΠΑ στην εστίαση, και για το μέτρο του διπλού ΦΠΑ 13% και 23% -η κ. Παπανδρέου μίλησε για παραλογισμό χωρίς πρακτικό αντίκρισμα- αλλά όπως φάνηκε από τη συζήτηση οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν θα ισχύσουν προς το παρόν. Ο κ. Ν. Σαλαγιάννης έθεσε το ερώτημα αν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα αποκαταστήσει το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ άλλοι βουλευτές ζήτησαν να σταματήσουν οι εξαγγελίες του ΣΔΟΕ για εντοπισμό ανώνυμων φοροφυγάδων και να παρουσιάσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες αποτελέσματα.

Επιστολή Βενιζέλου για την επίσπευση της ανταλλαγής ομολόγων

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε χθες τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου στη Βουλή και έπειτα και από τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και του αρμόδιου ΚΤΕ συνέταξε μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Φ. Σαχινίδη και τον γγ του υπουργείου Σπ. Πλασκοβίτη το τελικό κείμενο των επιστολών.

Ο κ. Βενιζέλος, όπως ενημέρωσε τους βουλευτές που παρευρέθηκαν στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠαΣοΚ, είχε ετοιμάσει μια επιστολή προς τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ προκειμένου για ζητήσει την επίσπευση της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων. Επιπλέον ενημέρωσε ότι η κύρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου αναμένεται να έρθει στη Βουλή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Στην επιστολή του προς τον Επίτροπο Ρεν θα περιγράφει το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις και θα ζητεί να διατυπώσουν εγκαίρως τις ενστάσεις του οι κοινοτικές υπηρεσίες ώστε να μην εγείρουν εκ των υστέρων αντιρρήσεις και ενστάσεις.

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της διαπραγμάτευσης με την Φινλανδίακαι χαρακτήρισε, ανήθικη τη στάση της ΝΔ καθώς, όπως φέρεται να είπε, ο κ. Σαμαράς γνώριζε την στάση των Φινλανδών αφού είχε συζητήσει μαζί τους προ μηνών, όταν οι τελευταίοι ήταν ακόμη αντιπολίτευση.