Με πιστωτικές κάρτες και με «φοροδάνεια» διευθετούν πολλοί φορολογούμενοι τις οφειλές τους στην εφορία. Τα ειδικά δάνεια που δίνουν οι τράπεζες είναι το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα δημοφιλή, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», καθώς πολλοί καταφεύγουν σε αυτά προκειμένου να πληρώσουν τον φόρο εισοδήµατος, τις ληξιπρόθεσµες οφειλές προς την Εφορία, την περαίωση, ακόµη και τα τέλη κυκλοφορίας. Την ίδια στιγμή, περίπου 400.000 λογαριασμοί της ΔΕΗ παραμένουν απλήρωτοι.

Ads

Τα «φοροδάνεια» λειτουργούν ως καταναλωτικά δάνεια, αλλά με πιο ευνοϊκούς όρους, όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα. Δηλαδή, το µέσο ονοµαστικό επιτόκιο είναι της τάξης του 9%, όταν για ένα συνηθισµένο καταναλωτικό δάνειο βρίσκεται στο 12% µε 13%. Μάλιστα, σε περίπτωση που ο δανειολήπτης είναι διατεθειµένος να προσηµειώσει κάποιο περιουσιακό του στοιχείο, το επιτόκιο µειώνεται ακόµη περισσότερο, ξεκινώντας από το 5,7%. Το ύψος του δανείου φτάνει µέχρι τα 40.000 ευρώ, ενώ αν προσηµειωθούν περιουσιακά στοιχεία µπορεί να αυξηθεί. Αντίστοιχα, η διάρκεια ξεκινά από τον έναν χρόνο και µπορεί να ξεπεράσει τα δέκα, ανάλογα µε την επιθυµία του δανειολήπτη.

Σημειώνεται ωστόσο ότι αν και τα «φοροδάνεια» εξασφαλίζουν σαφώς χαµηλότερη δόση, έχουν µεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση µε τις ρυθµίσεις οφειλών που µπορεί κανείς να πετύχει µε την εφορία και κατ’ επέκταση περισσότερα χρήµατα σε τόκους.

Στο μεταξύ, εκτός από τα προαναφερθέντα δάνεια, τράπεζες παρέχουν διευκολύνσεις σε όσους θέλουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία χρησιµοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα. Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», υπήρχε τράπεζα που επέτρεπε στους πελάτες της να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας µέσω κάρτας µε τρεις άτοκες δόσεις. Αντίστοιχα, άλλη τράπεζα επιτρέπει την πληρωµή του φόρου εισοδήµατος σε έξι άτοκες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή, όµως, ο φορολογούµενος βγαίνει κερδισµένος µόνο αν στη συνέχεια πληρώσει στην ώρα τους τις δόσεις της κάρτας, γιατί αλλιώς επιβαρύνεται µε επιτόκια που φτάνουν ακόµη και το 20%.

Ads

ΔΕΗ: Απλήρωτοι 400.000 λογαριασμοί

Περίπου 400.000 λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι απλήρωτοι, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια ο συνήθης αριθμός διακοπών ηλεκτροδότησης για απλήρωτους λογαριασμούς δεν ξεπερνούσε τις 100.000 τον χρόνο, όταν μάλιστα 70.000-80.000 πελάτες ζητούσαν ύστερα από κάποιους μήνες την επανασύνδεσή τους με το δίκτυο της ΔΕΗ. Το 2009 ο αριθμός των διακοπών ανέβηκε στις 150.000, αλλά και οι επανασυνδέσεις κινήθηκαν γύρω στις 120.000.

Φέτος, οι ανείσπρακτες οφειλές της ΔΕΗ σε λογαριασμούς χαμηλής τάσης και μέσης τάσης που αφορά νοικοκυριά και καταστήματα ξεπέρασαν το 6% του συνόλου των 6,5 εκατομμυρίων πελατών της ΔΕΗ (400.000 λογαριασμοί). Έτσι η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε 245.808 νοικοκυριά και καταστήματα, καθώς χρωστούσαν συνολικά 274 εκατ. ευρώ. Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ υπολογίζουν μάλιστα ότι φέτος οι επανασυνδέσεις δεν θα ξεπεράσουν τις 160.000.