Όταν η Εκκλησία της Ελλάδος υπογράφει παρουσία του Πρωθυπουργού συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για δημιουργία υπερσύγχρονου και πράσινου κέντρου logistics σε έκταση 3.000 στρεμμάτων, μια επένδυση που σύμφωνα με διαρροές μπορεί να αγγίξει τα 600 εκατ. ευρώ, μια επένδυση που «θα μεταμορφώσει τον επιχειρηματικό χάρτη της Αττικής» και θα φέρει το λιμάνι του Πειραιά «στα κορυφαία λιμάνια παγκοσμίως», θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να επικοινωνεί το γεγονός ως μεγάλη επιτυχία. Κι όμως όχι.

Ads

Από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση που διοργανώθηκε επί τούτου στο Σχιστό αλλά και την έλλειψη διαλόγου με τους όμορους δήμους, προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο «το Ελληνικό της Εκκλησίας», όπως γράφτηκε στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, δε θα μείνει απλά μια «μακέτα».

3.000 στρέμματα, 2,4 δις τζίρος, το κέντρο logistics που έχει ανάγκη το λιμάνι του Πειραιά

Ακούγοντας τον γενικό διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), πατέρα Νικόδημο Φαρμάκη να αναπτύσσει το «όραμα» του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Σχιστό, δημιουργείται η εντύπωση ενός φιλόδοξου αλλά θετικού για την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία εγχειρήματος.

Ads

Σύμφωνα με την Εκκλησία της Ελλάδος, το «Green Sxisto» όπως λανσάρεται, θα απαντήσει στην ανάγκη των διαχειριστών του λιμανιού του Πειραιά για ένα μεγάλο κέντρο αποθήκευσης και μεταφοράς εμπορευμάτων (logistics) σε απόσταση αναπνοής, θα γεμίσει με πράσινο μια έκταση που στο μεγαλύτερο μέρος της είναι μεν δασική αλλά χαμηλής βλάστησης και θα προσφέρει 10.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Η έκταση ανήκει ήδη στην Εκκλησία και το έργο ανακοινώθηκε ότι θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μέχρι εδώ όλα μοιάζουν να συγκλίνουν προς την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

image

Εν κρυπτώ από τους όμορους δήμους

Για ένα τέτοιας κλίμακας έργο θα περίμενε κανείς η Εκκλησία να έχει διαβουλευτεί με τους δήμους, στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκεται η έκταση των 3.000 στρεμμάτων. Όμως οι δήμοι Περάματος και Κερατσινίου-Δραπετσώνας υποστηρίζουν ότι έμαθαν για την επένδυση από τον Τύπο και πως όταν ζήτησαν συνάντηση – ενημέρωση, δεν έλαβαν καμία απάντηση. Αντ’ αυτού, έλαβαν απευθείας πρόσκληση για την εκδήλωση όπου ανακοινώθηκε η συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

image

«Δυστυχώς, η αρχιεπισκοπή επιλέγει να μας ενημερώσει για τα σχέδιά της μέσα από φιέστες. Επομένως δεν υπάρχει περίπτωση ως Δήμος να μην αντιδράσουμε στα σχέδια που ζητούν να εφαρμόσουν για εμάς, χωρίς εμάς», έγραψε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος.

«Το προηγούμενο διάστημα η Εκκλησία της Ελλάδος δεν είχε ανταποκριθεί στο αίτημα μας για μια συνάντηση ώστε να μας ενημερώσει ως προς τα σχέδια της για την έκταση που κατέχει εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας στο Σχιστό. Η πρόσκληση που λάβαμε για την εκδήλωση όπου ανακοινώθηκε η συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ δε συνιστά ενημέρωση και γι’ αυτόν τον λόγο δεν παρευρεθήκαμε», είπε στο tvxs.gr ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης. «Εάν επαληθευτούν τα σενάρια που έχουμε διαβάσει στον Τύπο για κατασκευή πολυόροφων κτιρίων και φαραωνικών εγκαταστάσεων logistics, είναι σίγουρο ότι ο αντίκτυπος στο περιβάλλον θα είναι σοβαρός και σε αυτή την περίπτωση η Εκκλησία πρέπει να γνωρίζει ότι θα βρει απέναντι της τον δήμο του Περάματος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μητσοτάκης προς Ιερώνυμο: Μην υποτιμήσουμε την περιπλοκότητα του έργου

Στην εκδήλωση που οργανώθηκε στο Σχιστό στις 14 Σεπτεμβρίου, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε πως ο χαρακτηρισμός του Green Sxisto ως σχέδιο στρατηγικής σημασίας από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή αποτελεί παράδειγμα των προθέσεων της κυβέρνησης ώστε να επιλυθούν χρόνια ζητήματα που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι εντασσόμενο στο νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων, ένα σχέδιο επωφελείται από μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός, συμφωνήσε μεν με τον αρχιεπίσκοπο ότι η κυβέρνηση δείχνει ισχυρή πολιτική βούληση αλλά προχώρησε σε μια φράση που μπορεί αβίαστα να ερμηνευθεί ως παραίνεση προς τον ρεαλισμό. «Δε θέλω να υποτιμήσουμε Μακαριώτατε την περιπλοκότητα του συγκεκριμένου έργου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λίγο νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει το σχέδιο της Εκκλησίας για το Σχιστό ως «αφορμή». «Είχαμε συζητήσει λοιπόν πολλές φορές εάν θα μπορούσαμε με αφορμή αυτό το κτήμα να δρομολογήσουμε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας Πολιτείας και Εκκλησίας και να παρέχουμε ουσιαστικά στην Εκκλησία της Ελλάδος, την τεχνική δυνατότητα, την υποστήριξη, προκειμένου μελετητικά να ωριμάσει το πολύ περίπλοκο αλλά και πολύ όμορφο και πολύ δημιουργικό έργο…», είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης αβίαστα αυτό το σημείο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να ερμηνευθεί ως στήριξη σε κάτι που η κυβέρνηση δεν θεωρεί ρεαλιστικά εφικτό, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως ορόσημο έναρξης άλλων, λιγότερο «περίπλοκων», συνεργασιών με την Εκκλησία. Πολιτικά μιλώντας, η στήριξη αυτή είναι πιθανό να αξιολογηθεί θετικά από τους πιστούς – ψηφοφόρους.

Μπορείτε να δείτε όλη την εκδήλωση στο βίντεο που επιμελήθηκε το ecclesiaTV, ωστόσο το κείμενο της συγκεκριμένης ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, περιέργως, δεν ανέβηκε στον ιστότοπο του Πρωθυπουργού.

image

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου συμπεριλήφθηκαν κυρίως οι αναφορές του στον πράσινο χαρακτήρα του εγχειρήματος και τη δυνατότητα της Εκκλησίας «να εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία της» ώστε «να μπορεί να στηρίζει το εξαιρετικά πλούσιο και σημαντικό κοινωφελές της έργο». Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θεωρητικά αρμόδια για μια τέτοιου βεληνεκούς επενδυση, δεν έχουν εκδώσει έως τώρα κάποιο δελτίο Τύπου.

Να γιατί είναι «περίπλοκο» το έργο

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο ΕΜΠ Νίκο Μπελαβίλα, για να γίνει με νόμιμο τρόπο μια παρέμβαση σαν κι αυτή που παρουσιάστηκε από την Εκκλησία, πρέπει να αλλάξουν τρεις νόμοι του ελληνικού κράτους: Το Διάταγμα Ζωνών Προστασίας του Ορεινού Όγκου Αιγάλεω, όπως αυτό διαμορφώθηκε το 1969 και εν συνεχεία το 1999, το Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αθήνα και την Αττική του 2014 και ο δασικός νόμος.

«Θα πρέπει να ακυρωθεί το πλαίσιο προστασίας που παρέχει αυτή η αλληλουχία διαταγμάτων και νόμων, ειδικά για το όρος Αιγάλεω. Η προστασία των ορεινών όγκων που περιβάλλουν την πόλη της Αθήνας ξεκινά από το 1969 και εντείνεται κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με υπουργούς τότε τους Στέφανο Μάνο και Αντώνη Τρίτση αντίστοιχα», λέει ο καθηγητής στο tvxs.gr.

image

Πέρα από τους νόμους, υπάρχει ουσιαστικός λόγος για τον οποίο τυχόν δόμηση στο Σχιστό θα συνιστούσε βλάβη στο περιβάλλον; «Ναι», απαντά ο κ. Μπελαβίλας και εξηγεί: «Με την έκρηξη της αντιπαροχής, η Αθήνα έφτασε να κορεσθεί από δόμηση. Οι συνοικίες έχουν σκαρφαλώσει στα βουνά με αποτέλεσμα οι κλιματικές συνθήκες να γίνουν δραματικές. Θυμόμαστε το νέφος και τους νεκρούς από τους καύσωνες των μεταπολιτευτικών χρόνων».

«Αυτή η παράδοση προστασίας οδήγησε στη διατήρηση ενός πράσινου τόξου γύρω από το Λεκανοπέδιο που όντως βοηθά όλα αυτά τα χρόνια στην ανακούφιση των φαινομένων της θερμικής νησίδας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, χάρη στις ψυχρές αέριες μάζες που κατεβαίνουν από τα βουνά προς την πόλη. Τυχόν υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου θα ανατρέψει αυτή την προστασία», καταλήγει ο καθηγητής στο ΕΜΠ.