Πιο πιθανή θεωρούν τη χρεοκοπία παρά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οικονομολόγοι, σύμφωνα δημοσκόπηση του Reuters. Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους θεωρούν αρκετά πιθανότερο η Αθήνα να κηρύξει στάση πληρωμών, ακόμη και εντός των επόμενων 12 μηνών από το να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα. Την ίδια ώρα πάντως, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ, εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει.

Ads

Στη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε τις δύο τελευταίες ημέρες πήραν μέρος 50 οικονομολόγοι από όλη την Ευρώπη οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχει μόλις 18% πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή όμως, υποστηρίζουν ότι υπάρχει 65% πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες επεσήμαναν ότι αυτό ενδέχεται να συμβεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Η πιθανότητα της χρεοκοπίας της Ελλάδας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, κυμαίνεται από 25% και φτάνει έως και την απόλυτη βεβαιότητα.

«Ελλείψει μέτρων για τη διασφάλιση της συνέχισης της παροχής ρευστού στην Ελλάδα, η χρεοκοπία ίσως να είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί η πίεση που έχει συσσωρευτεί στις αγορές», δήλωσε ο Πίτερ Ντίξον οικονομολόγος της Commerzbank στο Λονδίνο. «Το γεγονός ότι μια χρεοκοπία θα αποτελούσε την απόδειξη της αποτυχίας κάθε άλλης επιλογής, και άρα είναι ένα έσχατο μέτρο, υπονοεί ότι είναι ευσεβής πόθος να περιμένει κανείς ότι αυτή η χρεοκοπία θα είναι ‘συντεταγμένη» επισήμανε.

Νουαγιέ: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει

Την εκτίμηση ότι η Ελλαδα δε θα χρεοκοπήσει, εκφράζει, πάντως από την πλευρά του,  ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερόδα «Les Echos».

Ads

Ο κ. Νουαγιέ υπογραμμίζει, ότι «οι αγορές θα ησυχάσουν μόλις δουν ότι εκτελούνται οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και γι’ αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το σχέδιο πορείας επί του οποίου έχει δεσμευτεί».

Στην παρατήρηση ότι όλο και πιό συχνά γίνεται αναφορά στην πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο κ. διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας απαντά: «Δε θα συμβεί κάτι τέτοιο. Άλλωστε και η ίδια η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να χρεοκοπήσει. Οι συνέπειες σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, θα ήταν για την ίδια δραματικές. Κανείς, πλέον, δε θα την δάνειζε και αυτό για μεγάλο διάστημα. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε διάφορες προσαρμογές που θα ήταν απότομες. Η χώρα θα σταματούσε να πληρώνει τους λογαριασμούς της. Αυτό είναι κάτι που δεν το επιθυμεί κανένας».