Δυο δημοσιογράφοι – ανταποκριτές στη Νέα Υόρκη που κάλυπταν την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την παρουσία του πρωθυπουργού σε αυτή, πιάνονται μεταμφιεσμένοι με… περούκες και γυαλιά να παρακολουθούν τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά. Το #peroukagate είναι πλέον γεγονός και, αν και πασπαλισμένο με μπόλικη φαιδρότητα, δεν παύει να αποτελεί πρωτοφανές περιστατικό στα χρονικά της ελληνικής δημοσιογραφίας (η οποία πάντως έχει να επιδείξει περισσότερα από αρκετά αντίστοιχης ταμπλόιντ λογικής περιστατικά).
Οι δημοσιογράφοι του Star Δημήτρης Σουλτογιάννης και του Alpha Θάνος Δημάδης αρνούνται ότι συνελήφθησαν από τις αμερικανικές αρχές, υποστηρίζουν ότι απλώς τους έγινε μια εξακρίβωση στοιχείων και αρνούνται επίσης ότι υπάρχει θέμα πλαστοπροσωπίας. Δεν αρνούνται, ωστόσο, ούτε ότι μεταμφιέστηκαν, ούτε ότι οι αμερικανικές αρχές «τους κατάλαβαν». Εκτός από φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σε μέσα ενημέρωσης και οι ίδιοι ανέβασαν το «υλικό τους» στις προσωπικές τους σελίδες στα social media.
Τι λέει όμως ο κώδικας δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος για κάτι τέτοιο;
Ο δημοσιογράφος έχει την υποχρέωση «να συλλέγει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και να εξασφαλίζει την τεκμηρίωσή τους (έγγραφα, φωτογραφίες, κασέτες, τηλεοπτικές εικόνες) με δημοσιογραφικά θεμιτές μεθόδους, γνωστοποιώντας πάντοτε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα».
Φυσικά από τη στιγμή που ξέσπασε το θέμα τέθηκε προς συζήτηση το ερώτημα αν οι δημοσιογράφοι έδρασαν αυτοβούλως ή κατ’ εντολήν των μέσων που δουλεύουν. Για την δεύτερη περίπτωση ο κώδικας δεοντολογίας ορίζει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει:
«να υπερασπίζεται τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία στον εργασιακό χώρο του και να αρνείται την εκτέλεση έργου, που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».
Ο Δημήτρης Σουλτογιάννης έχει μέσω ανάρτησής του υποστηρίξει ότι έδρασε αυτοβούλως. «Είναι τουλάχιστον αστεία τα δημοσιεύματα περί συλλήψεως μου στο Μανχάταν, απλά και μόνο επειδή έκανα αυτοβούλως το δημοσιογραφικό μου καθήκον», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ήδη το Star έθεσε εκτός τον Δημήτρη Σουλτογιάννη ενώ και η Εφημερίδα των Συντακτών διέκοψε τη συνεργασία που είχε με τον Θάνο Δημάδη. Ο Alpha, ανταποκριτής του οποίου είναι ο δημοσιογράφος στη Νέα Υόρκη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι περιμένει εξηγήσεις από το δημοσιογράφο κι έως τότε τον έχει καλέσει να απέχει από τα καθηκοντά του.
Σίγουρα πάντως ανοίγει και θέμα ελέγχου των δυο δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ. Η πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Ένωσης και του Εποπτικού Συμβουλίου, Μιμή Τουφεξή, δήλωσε στο tvxs.gr, ότι ήδη έχει ζητήσει ως μέλος των δυο συμβουλίων την άμεση σύγκληση των οργάνων ώστε «εκεί έχοντας όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας να εξετάσουμε αν υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες».
Σημείωσε ακόμη ότι με βάσει τα μέχρι στιγμής γνωστά στοιχεία «είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται τέτοιες μέθοδοι που αγγίζουν τα όρια αξιόποινων πράξεων από δημοσιογράφους. Είναι παρασάγγας μακράν από τον κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματος».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, σήμερα το πρωί ο Δημήτρης Τρίμης, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ τόνισε ότι είναι «ζήτημα ηθικής τάξεως για το δημοσιογραφικό επάγγελμα». «Το ζήτημα της περούκας – αν και γελοίο – δείχνει μια πρόθεση είτε των καναλαρχών, είτε αυτοβούλως των ιδίων των δημοσιογράφων να παραβιάσουν κανόνες του επαγγέλματος που είναι διατυπωμένοι στον κώδικα δεοντολογίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τρίμης.
«Είμαστε στο στάδιο που πρέπει να διερευνήσουμε πλήρως τι έχει συμβεί. Αν υπάρχει καθοδήγηση από τις εργοδότριες επιχειρήσεις του κ. Βαρδινογιάννη και του κ. Κοντομηνά η διάσταση του σκανδάλου είναι διαφορετική. Αν είναι μια αυτόβουλη ενέργεια δυο φιλόδοξων συναδέλφων υπάρχουν οι νομικές επιπτώσεις και δυστυχώς γι’ αυτούς στις ΗΠΑ είναι αυστηρές και υπάρχουν και τα πειθαρχικά μέτρα του σωματίου μας που σε ανάλογες περιπτώσεις έχει παρέμβει» πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης:
Έπιναν και χρέωναν συνεργάτη του υπουργού
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου οι δυο δημοσιογράφοι στο ξενοδοχείο Westin New York Grand Central πλαστογράφησαν υπογραφή συνεργάτη του κ. Παππά και χρέωσαν μικρογεύμα στον λογαριασμό της ελληνικής αποστολής.
Το «Κόκκινο» γράφει ότι η χρέωση έγινε στο όνομα του Γιώργου Χριστοφορίδη χωρίς εκείνος να το γνωρίζει, ενώ επικαλείται και πληροφορίες ότι οι δυο δημοσιογράφοι σχεδίαζαν να χρεώσουν κι άλλες φορές το λογαριασμό της ελληνικής αποστολής με μεγαλύτερα ποσά για «να δημιουργήσουν δημοσιογραφικά πρωτοσέλιδα».
Στους δημοσιογράφους αποδίδεται προσπάθεια δημιουργίας κλίματος και εντυπώσεων εναντίον του υπουργού Νίκου Παππά καθώς ανέβαζαν μηνύματα στα social media στα οποία υπαινίσσονταν ότι ο υπουργός έκανε για δυο ημέρες πριν τη Σύνοδο διακοπές στο Μανχάταν.
Ο Νίκος Παππάς βρισκόταν μια ημέρα νωρίτερα στο Μόντρεαλ συμμετέχοντας στο forum «Global Progress (Παγκόσμια Πρόοδος) 2016». Κατόπιν μετέβη στη Νέα Υόρκη αναμένοντας να ξεκινήσει η Σύνοδος του ΟΗΕ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >