Σ’ ένα πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την κοινωνική ένταξη μαθητών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας που προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά συστήματα συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Ads

Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού εργαλείου σχετικά με τη διαπολιτισμικότητα, την κοινωνική συμμετοχή και τη γλωσσική επάρκεια των παιδιών μέσω της λογοτεχνίας.

Ο τίτλος ΡΙΝΟΚΙΟ παίρνει τα αρχικά του από το πρόγραμμα που ονομάζεται «Pupils for Innοvation as a Key to Intercultural and social inclusiοn» δηλαδή «καινοτόμες μαθητικές δραστηριότητες -το κλειδί για τη διαπολιτισμικότητα και την κοινωνική συμμετοχή».

Το πρόγραμμα συντονίζει το εθνικό ίδρυμα της Ιταλίας «Κάρλο Κολόντι» ενώ εταίροι είναι το Διεπιστημονικό Κέντρο αριστείας του Πανεπιστημίου της Βενετίας, το Πανεπιστήμιο της Μαδέρας στην Πορτογαλία καθώς και κέντρα ερευνών και μελετών της Ελβετίας, της Αγγλίας και της Ιταλίας. Θα ολοκληρωθεί το 2011 και θα υλοποιηθεί σε σχολεία των χωρών που συμμετέχουν. Υπάρχει μάλιστα το ενδεχόμενο να υποβληθεί πρόταση στο υπουργείο Παιδείας για να εφαρμοστεί και σε ελληνικά σχολεία.

Ads

Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα επιμορφωθούν εθελοντικά, θα χρησιμοποιούν ως εργαλείο του προγράμματος την παιδική λογοτεχνία την αφήγηση παραμυθιών και σε συνεργασία με την ομάδα των μαθητών θα επιλέγουν έναν χαρακτήρα ή ένα σημείο της εξιστόρησης πάνω στο οποίο θα δημιουργούν τη δική τους ιστορία.

Στόχος του προγράμματος ήταν να καταλάβουν τα παιδιά την διαφορετικότητα των κοινωνικών ομάδων. Το όνομα Pinokio εκτός από τα αρχικά ήταν μια έξυπνη επιλογή καθώς ο ήρωας ήταν ένα παιδί πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Επισημαίνεται λοιπόν ότι με τον ίδιο τρόπο πολλοί ήρωες της παιδική λογοτεχνίας μπορούν να δώσουν τα δικά τους ξεχωριστά παραδείγματα και μέσω αυτού να γίνουν χρήσιμα εργαλεία του προγράμματος.