Απαραίτητη, έστω και προσωρινά, την έξοδο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από την Ευρωζώνη προκειμένου οι χώρες αυτές να επιτύχουν την εξυγίανση των οικονομικών τους, κρίνει ο μάνατζερ της εταιρίας επενδύσεων Pimco, Άντριου Μποζομγουέρθ.

Ads

Σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Welt, ο υπεύθυνος της εταιρείας εμφανίζεται απαισιόδοξος όσον αφορά στην ανάπτυξη των τριών χωρών στο πλαίσιο ενός νομισματικού μηχανισμού, όπως είναι το ευρώ, ενώ, όπως εκτιμά, με ένα δικό τους νόμισμα τα κράτη αυτά θα μπορούσαν να προχωρήσουν ευκολότερα στην εξαγωγή των προϊόντων τους. Με τον τρόπο αυτό, τονίζει ο Μποζομγουέρθ, θα μειωθεί και το χρέος των χωρών αυτών, οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ευρωζώνη.

Το στέλεχος της Pimco εκτιμά ότι η κρίση της Ευρωζώνης δεν αντιμετωπίσθηκε με το μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ και ότι οι εντάσεις στις αγορές θα μείνουν, έως ότου οι επενδυτές έχουν αποδείξεις ότι θα επιστρέψει η ανάπτυξη στις υπερχρεωμένες χώρες. Όσο οι αγορές δεν πιστεύουν ότι χώρες – όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία – μπορούν να αποπληρώνουν διαρκώς τα χρέη τους, θα πωλούν τα ομόλογά τους και θα ωθούν έτσι τα επιτόκια τους προς τα επάνω, οπότε θα αυξάνεται και ο κίνδυνος χρεοκοπίας, προβλέπει. Για το λόγο αυτό, επισημαίνει, «η πολιτική της ΕΕ δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια της στον κίνδυνο χρεοκοπίας μέσα στην ΕΕ».

Χαρακτηρίζει τέλος επιτακτική την ανάγκη να βρεθεί επειγόντως μια λύση για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρεοκοπίας, τονίζοντας ότι το 2013, που θα ισχύσει ο μόνιμος μηχανισμός, είναι πολύ αργά.

Ads

Wirtschaftsblatt: Στο κυνήγι της προσέλκυσης ξένων επενδυτών

Στις προσπάθειες της Ελλάδας για την προσέκλυση επενδύσεων, αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής της σελίδας με τον τίτλο «Η Ελλάδα αναζητά επενδυτές», η αυστριακή οικονομική εφημερίδα Wirtschaftsblatt. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «η Ελλάδα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Προσπαθεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα συμβάλουν στην εξυγίανση των δημόσιων ταμείων και θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την οικονομία».

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις της Δήμητρας Πράγκαλου της εταιρείας Invest in Greece, σε εκδήλωση του οργανισμού για το εξωτερικό εμπόριο στη Βιέννη, σύμφωνα με τις οποίες «η κρίση είναι μια ευκαιρία κυρίως στον τομέα της ενέργειας και της τεχνολογίας που σχετίζεται με το περιβάλλον».