Ο Συνήγορος του Πολίτη προωθεί σχέδιο δράσης για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος της εγκατάστασης αθίγγανων Ρομά σε μη νόμιμους καταυλισμούς. Το σχέδιο του Συνήγορου περιλαμβάνει μέτρα για τη μετεγκατάσταση των Ρομά σε κατάλληλους χώρους, για την υγιεινή και την ενσωμάτωσή τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Ads

Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης και Περιβάλλοντος η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινήσει πιλοτικά στο Βοτανικό, όπου εδώ και έξι χρόνια, οι εγκατεστημένοι, σε παράνομο καταυλισμό Ρομά, και ρακοσυλλέκτες, καίνε καλώδια, μεταλλικά υλικά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα με σκοπό να διαθέσουν το χαλκό που προέρχεται από την καύση τους σε γειτονικά σκραπατζίδικα.

Όπως προκύπτει από έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας που έχει κατατεθεί στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που έχουν καταθέσει οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης και Θανάσης Πλεύρης, η καύση των παραπάνω υλικών έχει ως αποτέλεσμα την μόλυνση του εδάφους, των υδάτινων πόρων και της ατμόσφαιρας, με αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Προτεραιότητα στο σχέδιο της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης και Περιβάλλοντος για την μόνιμη και οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των Ρομά, αποτελεί η άμεση ένταξή τους σε νόμιμες αλλά και μόνιμες εργασιακές διαδικασίες. Με αυτό τον τρόπο τόσο οι Ρομά όσο και οι ρακοσυλλέκτες, θα παραδίδουν τα υλικά τους σε αδειοδοτημένα σημεία παραλαβής ή σε νόμιμες επιχειρήσεις διαχείρισης καλωδίων.

Ads