Στο προωθούμενο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων επικεντρώθηκε η εισήγηση του πρωθυπουργού κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Παπανδρέου διαμήνυσε πως η απόφαση της κυβέρνησης είναι δεδομένη, παρά το γεγονός ότι το θέμα έχει αποφασιστεί να προχωρήσει μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως στόχος είναι το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 η χώρα να επανέλθει στην ανάπτυξη, ενώ ζήτησε από τους υπουργούς να εκπονήσουν πιλοτικά – πειραματικά προγράμματα σχετικά με τα νομοσχέδια που προωθούν.

Ads

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να αναθέσουν σ’ έναν ή και σε πολλούς υφυπουργούς να εισηγούνται στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτά τα πιλοτικά προγράμματα. «Κάθε εβδομάδα, κάθε φορά που θα έχουμε συνάντηση να υπάρχει και ένα τέτοιο πιλοτικό πρόγραμμα» διευκρίνισε.

«Στόχος μας είναι το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης, το 2012 να επανέλθει η χώρα στην ανάπτυξη και το 2013 να έχουμε αφήσει πίσω μας παθογένειες και ανατροπές του παρελθόντος» τόνισε, σημειώνονται ότι η κυβέρνηση προχωρά το 2011 σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις «που είναι δίκαιες και ωφελούν τη χώρα, το κοινωνικό σύνολο και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεβολεύουν -θίγουν επί χρόνια εδραιωμένα συμφέροντα ολίγων» όπως στην περίπτωση των κλειστών επαγγελμάτων στην οποία και αναφέρθηκε. Υπογράμμισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι ειλημμένη, ωστόσο υποστήριξε ότι τα σχέδια θα προχωρήσουν με διαβούλευση.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε ένα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου το 2010, έτος κατά το οποίο, όπως ανέφερε, «σταθήκαμε όρθιοι στη μεγαλύτερη κρίση του Ελληνισμού κατά την πρόσφατη ιστορία μας». Επισήμανε μάλιστα πως «αυτό το κατάφερε ο ελληνικός λαός, γιατί χωρίς την ωριμότητα του ελληνικού λαού καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει από μόνη της».

Ads

Εν τω μεταξύ πλήθος νομοσχεδίων και θεμάτων είχαν τεθεί στην επίσημη ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου.

«Ενισχυμένο» το ΣΕΠΕ – Θεσμοθετείται η κάρτα εργασίας

Ενισχυμένος θα είναι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, σύμφωνα με την εισήγηση του αναπληρωτή υπουργού εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, ο οποίος παρουσίασε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο το σχετικό νομοσχέδιο. Παράλληλα θεσμοθετείται η κάρτα εργασίας στην οποία θα απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο εργασίας.

Προσχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Το προσχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης. Το νομοσχέδιο στοχεύει «στη συνολική και συγκροτημένη ρύθμιση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συναλλαγής με τους φορείς του δημόσιου τομέα». Σύμφωνα με τον υπουργό, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου «επιδιώκεται η δημιουργία των κανονιστικών προϋποθέσεων και της θεσμικής υποδοχής για την επικοινωνία και συναλλαγή των πολιτών και των επιχειρήσεων με τους φορείς του δημόσιου τομέα με χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών».

Έρχεται «ριζική αναμόρφωση» των πειραματικών σχολείων

«Πλήρη αναμόρφωση» του θεσμού των πειραματικών σχολείων εισήθηκε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, «με σκοπό να ξαναγίνουν κέντρα αριστείας». Με σχέδιο νόµου που προετοιµάζει αυτές τις ηµέρες το υπουργείο Παιδείας προβλέπεται: η σύνδεση όλων των πειραµατικών σχολείων µε τα πανεπιστήµια, η δηµιουργία τροποποιηµένων προγραµµάτων σπουδών ώστε να υλοποιούνται καινοτοµίες, η ένταξη στο θεσµό και πρωτοβάθµιων σχολείων (των 28 ολοήµερων πειραµατικών δηµοτικών που πρωτολειτούργησαν φέτος), η ίδρυση νέων πειραµατικών σε περιοχές όπου λειτουργούν πανεπιστηµιακές σχολές, η δηµιουργία πειραµατικών και στην επαγγελµατική εκπαίδευση, και η σύνδεσή τους µε τα ΤΕΙ.

Από Ανεξάρτητη Αρχή τα Δημόσια Έργα

Τη σύσταση της Αρχής Ελέγχου Μελετών και Έργων και το νέο θεσμικό πλαίσιο του συστήματος εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης δημοσίων έργων που θα φέρει με νομοσχέδιό του το υπουργείο Υποδομών παρουσίασε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο Δημήτρης Ρέππας. Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Υποδομών το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και εν συνεχεία θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση θα αφορά σε μεταρρυθμίσεις της νομοθεσίας ανάθεσης και εκπόνησης των μελετών (Ν 3316/2005), σε μεταρρυθμίσεις της νομοθεσίας ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων έργων (Ν 3669/2008) και στην ίδρυση μιας Αρχής ελέγχου των διαδικασιών ωρίμανσης, ανάθεσης και εκτέλεσης των συμβάσεων.

Εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου για «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων»

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, εφοδίων και εισροών», με το οποίο επιχειρείται σημαντική παρέμβαση στο χώρο των μεταπρατών, των μεσαζόντων στον αγροτικό χώρο. Όπως αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το νομοσχέδιο θέτει σαφείς κανόνες στην εμπορία των προϊόντων, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στον παραγωγό, κατοχυρώνει τη διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές και καθορίζει τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους με γνώμονα ότι το αγροτικό εισόδημα ιδιαίτερα των μικρών αγροτών αποτελεί ζήτημα δημόσιου συμφέροντος.

Σχέδιο νόμου για τη δημιουργία αρχηγείου Ακτοφυλακής

To σχέδιο νόμου για τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Γραφείο αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας στο υπ. Προστασίας του Πολίτη

Το σχέδιο νόμου που προβλέπει τη σύσταση γραφείου αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας παρουσίασε για δεύτερη ανάγνωση στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή η επιτροπή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

Αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή η Επιτροπή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, γνωστή ως επιτροπή για το ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης. Η αναβάθμιση αυτή υλοποιείται προκειμένου να ανταποκριθεί η Αρχή «επιτυχέστερα στις προκλήσεις που θέτουν η ποικιλομορφία και ποσοτική εξάπλωση του εθνικού και διασυνοριακού οικονομικού εγκλήματος και ο διαρκής εκσυγχρονισμός των τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την αθέμιτη διακίνηση και απόκρυψη κεφαλαίων», όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου.

Δείτε επίσης: Στο Υπουργικό Συμβούλιο 11 νομοσχέδια