Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, αφού όπως τονίζουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η κυβέρνηση μετατρέπει ξανά την Ελλάδα σε κομπάρσο των κρίσιμων διεθνών εξελίξεων». 

Ads

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για επιστροφή της Βόρειας Μακεδονίας στην προηγούμενη ονομασία, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξασφάλισε την erga omnes εφαρμογή του ονόματος και μάλιστα με αναθεώρηση του Συντάγματος, κάτι που όπως τονίζουν δεν διεκδίκησε καν, καμιά προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. 

Από την Κουμουνδούρου κατηγορούν την κυβέρνηση της ΝΔ, ως παρακολουθητή των εξελίξεων που μετατρέπει ξανά την Ελλάδα σε κομπάρσο των κρίσιμων διεθνών εξελίξεων και προειδοποιούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μείνει αδρανής σε αυτές τις εξελίξεις αλλά θα αξιοποιήσει τα διπλωματικά κεκτημένα της περιόδου της διακυβέρνησής του και θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες διεθνείς πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της ισορροπίες, από τη μία πλέον λέει ανοιχτά ότι πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα η Συμφωνία των Πρεσπών και από την άλλη για να μην έχει εσωκομματικές αντιδράσεις είναι παντελώς απούσα από τις εξελίξεις με την άρνηση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

Ads

«Ενώ δηλώνουν ότι στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, έχουν αφήσει στη Δανία, την Ολλανδία και την Ιταλία την πρωτοβουλία των κινήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται στη Ρώμη για να συζητηθεί η προσπάθεια επανεκκίνησης της ενταξιακής διαδικασίας. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που πρώτη θα έπρεπε να έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως το μόνο που έχει κάνει μέχρι στιγμής, είναι να πει στους ευρωβουλευτές της ΝΔ να κρυφτούν όταν η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου ψήφιζε υπέρ της άμεσης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ενώ τέλος στελέχη της κυβέρνησης ασκούν κριτική στη στάση της Γαλλίας, την ίδια στιγμή αναπαράγουν τα επιχειρήματά της για διασύνδεση της υποψηφιότητας της Βόρειας Μακεδονίας με την Αλβανία», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ζάεφ: Μπορεί να διορθωθεί το ιστορικό λάθος 

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, παρότι σε συνέντευξή του στο Euronews, είχε αναφέρει ότι το «όχι» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις «παγώνει» τη Συμφωνία των Πρεσπών, επέστρεψε με ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα, στο οποίο λέει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα να «σωθεί» το εγχείρημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το εν λόγω μήνυμα, έστειλε ο Ζόραν Ζάεφ μετά τη συνάντηση με τον Τζιουζέπε Κόντε στην Ιταλία. Υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός Πρωθυπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία έτσι ώστε να κρατηθεί «ζωντανό» το ζήτημα παρά το γαλλικό βέτο το οποίο εκτός από μούδιασμα έφερε και πολιτική κρίση στη Βόρεια Μακεδονία με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 12 Απριλίου. 

Ο Ζάεφ, με δύο tweet, έδειξε την αισιοδοξία του: «Οι πολίτες μας ήταν απογοητευμένοι μετά την εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Υπάρχει και χρόνος αλλά και τόπος να διορθώσουμε αυτό το ιστορικό λάθος την επόμενη επόμενη περίοδο». «Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Κόντε για την υποστήριξη της ένταξής μας στην ΕΕ, η συνάντησή μας αποδεικνύει ότι οι προσπάθειές μας είναι ειλικρινείς. Είναι φίλος της Βόρειας Μακεδονίας». 

Νωρίτερα, η Κομισιόν, μέσω της εκπροσώπου της Μάγια Κοτσίγιανσιτς, υπενθύμισε ότι η ΕΕ χαιρέτισε την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό επίτευγμα» που αποτελεί ένα «θετικό παράδειγμα» για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη γενικότερα. «Εξήραμε το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των δύο εμπλεκόμενων πλευρών» είπε η Κοτσίγιανσιτς και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες στη Συμφωνία και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν καλή τη πίστει».