Έμμεσες πιέσεις προκειμένου να αλλάξει το κατηγορητήριο σε βάρος των συλληφθέντων από την επιχείρηση της αστυνομίας το Σάββατο στο Κουκάκι και το οποίο αφορά πλημμελήματα, άσκησε χθες το βράδυ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Ads

Μιλώντας στην ΕΡΤ, υπέδειξε μάλιστα στις εισαγγελικές αρχές να αξιοποιήσουν το τηλεοπτικό υλικό, λέγοντας «είναι υποχρέωση και του εισαγγελέα και του δικαστηρίου να αξιοποιήσει όποιο υλικό προσκομιστεί προκειμένου να διαμορφώσει δικανική πεποίθηση την ώρα που θα γίνει το δικαστήριο».

Επίσης, έκανε λόγο για «σιωπή και μάλιστα επιτηδευμένη για να μην δυσαρεστηθούν ορισμένοι οι οποίοι είναι πολύ κοντά τους και δε θέλουν σε καμία περίπτωση κάποιοι επώνυμοι να καταδικαστούν κάποιοι άλλοι οι οποίοι διαπράττουν όλα αυτά. Εννοώ δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διαπράττουν αδικήματα και γι’ αυτούς κατά κάποιο τρόπο υπάρχει μία ασυλία και δεν υπάρχει καταδίκη».

«Περιμένω από την αντιπολίτευση και θα περιμένει ο κάθε πολίτης, να γίνει μία καταγγελία για τους τσιμεντόλιθους και για όλα αυτά που γίνανε προχθές και υπάρχει σιωπή» είπε για να προσθέσει ότι οι καταληψίες έχουν… «ονοματεπώνυμο και μπορούν με διάφορους τρόπους να επηρεάζουν τα κόμματα, την κοινή γνώμη, τα μέσα».

Ads

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστήριξε επιπλέον ότι θα μπορούσε να έχει σκοτωθεί αστυνομικός. «Υπάρχει το δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο. Υπάρχει το δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο. Έχει διαμορφωθεί η πεποίθηση ότι υπάρχει το δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο. Υπάρχει στη Ματρόζου όπου από κάτω είναι εργαζόμενοι, παιδιά φτωχών και μεσαίων οικογενειών με 800 έως 1.000 ευρώ, ανώνυμοι ενώ πάνω στο μπαλκόνι μπορεί να είναι και κάποιος επώνυμος ή παιδί κάποιου επωνύμου. Υπάρχει το δικαίωμα στο στυλιάρι στην ΑΣΟΕΕ για να χτυπάμε πάλι τον αστυνομικό και υπάρχει το δικαίωμα της μολότοφ στα Εξάρχεια». «Και απέναντι είναι ο αστυνομικός. Αυτό λοιπόν δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο αστυνομικός δεν είναι…. δεν είναι το απέναντι… ο απέναντι στόχος ο οποίος πρέπει να σκοτωθεί ή να δολοφονηθεί ή να τραυματιστεί για να φανεί ότι κάνω μία ηρωική πράξη. Είναι αρρωστημένα πια πράγματα αυτά και μία εποχή που τελείωσε».

Σε ερώτηση για το εάν τελικά ασκήθηκε υπέρμετρη αστυνομική βία στα μέλη της οικογένειας του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αγνοώντας και πάλι τα ντοκουμέντα είπε ότι «σε αυτό το ερώτημα λοιπόν θα απαντήσει ο Εισαγγελέας, ο κ. Μαστραντωνάκης ο οποίος διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για το αν ασκήθηκε, αν ασκήθηκε υπέρμετρη βία ή όχι».

Μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι από δω και πέρα θα υπάρχουν κάμερες σε όλες τις επιχειρήσεις της αστυνομίας και θα τις έχουν οι ίδιοι αστυνομικοί, που όπως είπε θα καταγράφουν τις δράσεις των αστυνομικών και των διαδηλωτών, ενώ με τις προϋποθέσεις του νόμου θα γίνεται η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα είπε θα επανέλθουν τα διακριτικά κάθε αστυνομικού, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη θα έχει την δυνατότητα να εξετάζει αυτεπαγγέλτως και να παραπέμπει όποιον αστυνομικό έχει αποδειχθεί ότι ασκεί βία.