Εντείνονται οι πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών για την επιβολή δραστικών μέτρων περιστολής του κόστους εργασίας. Η επόμενη συνάντηση της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, αν και στο μεταξύ οι «άτυπες» διαβουλεύσεις συνεχίζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Ads

Οι πιέσεις αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη μεταρρύθμιση του όλου νομοθετικού πλαισίου για τις συμβάσεις εργασίας, με έμφαση στις συμβάσεις των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους, στο παρασκήνιο της διαβούλευσης εργοδοτικές οργανώσεις υποβάλλουν αιτήματα στην τρόικα τα οποία εν συνεχεία επιστρέφουν ως πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών προς το υπουργείο Εργασίας και τους κοινωνικούς εταίρους.

Ενδεικτική της δυσφορίας των συνδικαλιστών είναι η χθεσινή δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι «υπάρχουν κουκουλοφόροι που καταδίδουν πολλά στην τρόικα», αναφέροντας ως παράδειγμα το εξειδικευμένο ζήτημα της κατάργησης της «μετενέργειας» των συμβάσεων, το οποίο -όπως είπε- «ξαφνικά ανακάλυψε η τρόικα».

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι συλλογικές συμβάσεις εξακολουθούν να ισχύουν για 6 μήνες μετά τη λήξη τους ή μπορούν να διατηρούν την ισχύ τους για αόριστο χρόνο εφόσον δεν καταγγελθούν. Αν η δυνατότητα της «μετενέργειας» αρθεί, τότε είναι δυνατή η σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας με τη λήξη της ισχύος της συλλογικής σύμβασης.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών έχει ζητήσει γνωμοδότηση από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, επιδιώκοντας την αλλαγή του νόμου για τη διαιτησία, ώστε η προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) να γίνεται αποκλειστικά και μόνο έπειτα από κοινή συμφωνία εργοδότη και εργαζομένων και να αποκλεισθεί κάθε δυνατότητα μονομερούς προσφυγής.

Ήδη με το άρθρο 14 του ν. 3899/10 για τη λειτουργία του ΟΜΕΔ, έχουν επιβληθεί περιορισμοί, καθώς η δυνατότητα προσφυγής στη Διαιτησία δόθηκε και στην εργοδοτική πλευρά, και η Διαιτησία αφορά πλέον μόνο για τον βασικό μισθό ή ημερομίσθιο και όχι το σύνολο των ρυθμίσεων της συλλογικής σύμβασης. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται η δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να εκτιμήσουν τη λειτουργικότητα του νόμου και να προτείνουν αλλαγές, αλλά αφού περάσουν τρία χρόνια από την έναρξη της ισχύος του νόμου, κάτι που δεν έχει συμβεί.