Φωτογραφίες ντοκουμέντο από την επίθεση που δέχθηκε από τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» ο γυμνασιάρχης στην Πιερία φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1. Οι δράστες, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, με τη χρήση βίας, φόρεσαν χειροπέδες στον διευθυντή του σχολείου, τον έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο και τον πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως στο στόχαστρο της αυτοαποκαλούμενης ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» ήταν ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου Αιγινίου Πιερίας, σύμφωνα με τις προφορικές και γραπτές καταγγελίες, στις οποίες δηλώνουν ότι έχουν προβεί εκπαιδευτικοί προς τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

Όπως υποστηρίζουν, η βίαιη επίθεση στον διευθυντή του Γυμνασίου και τη μεταφορά του από τους επιτιθέμενους με χειροπέδες στο Αστυνομικό Τμήμα Πύδνας- Κολινδρού είχε «προαναγγελθεί» από τη συγκεκριμένη ομάδα αρνητών της πανδημίας, τόσο σε επίπεδο φραστικών απειλών έξω από το σχολικό συγκρότημα, αλλά και με δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ονομαστικές απειλές εις βάρος εκπαιδευτικών. 

Σε βάρος των 11 συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της αρπαγής από κοινού, της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων από κοινού, της διατάραξης της λειτουργίας της Υπηρεσίας από κοινού, παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών από κοινού, απειλής, συκοφαντικής δυσφήμησης, της απλής σωματικής βλάβης και για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Ads

image

image

Απειλές από τα τέλη Νοεμβρίου

Οι φραστικές επιθέσεις και απειλές σε βάρος εκπαιδευτικών, που ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου ήταν ονομαστικές, σύμφωνα με τον διευθυντή του Λυκείου Αιγινίου Γιώργο Γκαϊτατζή, ο οποίος, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν ένας από τους στόχους της επίθεσης. «Στάθηκα τυχερός γιατί τη στιγμή που εμφανίστηκαν είχα πάει να πάρω έναν καφέ. Ο στόχος ήμουν εγώ, ο διευθυντής γυμνασίου και μία καθηγήτρια που είχε διατελέσει σε προηγούμενη περίοδο υπεύθυνη covid του σχολείου. Μας βρίζουν ονομαστικά σε σελίδες στο facebook», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «οι φραστικές επιθέσεις και απειλές ξεκίνησαν μέσα στον Νοέμβρη, καθώς αυτοί θεωρούν ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα σχολεία είναι αντισυνταγματικά και ότι εμείς που τα εφαρμόζουμε είμαστε επίορκοι και προδότες».

Η πρώτη φορά που ενημερώθηκαν οι Αρχές, σύμφωνα με τον κ. Γκαϊτατζή, ήταν στις 24 Νοεμβρίου, όταν οι αυτοαποκαλούμενοι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» πήγαν στο σχολείο, απείλησαν τους εκπαιδευτικούς και προκάλεσαν αναστάτωση, λόγω της οποίας κρίθηκε αναγκαίο να αποχωρήσουν οι μαθητές από τις τάξεις. Αντίστοιχο επεισόδιο επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να γίνουν προσαγωγές καθώς είχε παρέλθει η αυτόφωρη διαδικασία.

Ενώπιον του ανακριτή οι συλληφθέντες

Στα Δικαστήρια της Κατερίνης θα βρεθούν σήμερα οι αυτοαποκαλούμενοι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» και αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του ανακριτή. Κατά τη μεταγωγή τους ένας εκ των συλληφθέντων έκανε λόγο για «ψεύτικες κατηγορίες» και κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να παρέμβει για την «παράνομη κράτησή» τους. 

Μάλιστα, δέκα εξ αυτών αρνήθηκαν να υποβληθούν σε rapid test προκειμένου να μεταφερθούν στον εισαγγελέα και σε βάρος τους σχηματίσθηκε ξεχωριστή δικογραφία για απείθεια.

Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για το κακούργημα της αρπαγής από κοινού,όπως και για τα πλημμελήματα της συμμορίας, της διατάραξης  λειτουργίας υπηρεσίας και της παραβίασης των μέτρων για την αποτροπή μολυσματικών ασθενειών. Οι 11 συλληφθέντες τελικά έλαβαν προθεσμία απότοιν ανακριτή να ετοιμάσουν την απολογία τους μέχρι την Δευτέρα και κατόπιν επέστρεψαν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας.