Τα καινούργια συμβόλαια που υπέγραψαν οι εταιρείες Pfizer και Moderna με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράδοση εμβολίων κατά της ασθένειας Covid-19 θα κοστίσουν ακριβότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times. Οι δύο εταιρείες αυξάνουν τις τιμές τους, σύμφωνα με την εφημερίδα που έχει δει μέρος των συμβολαίων αυτών.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδα των Συντακτών, οι Financial Times επικαλούνται και αξιωματούχο που έχει γνώση του θέματος, η τιμή μιας δόσης του εμβολίου της Pfizer αυξάνεται στα 19,50 ευρώ από 15,50 ευρώ που ζητούσε έως τώρα. Αντίστοιχα, το εμβόλιο της Moderna θα κοστίσει 19 ευρώ ανά δόση, από 18,33 ευρώ. Να σημειωθεί πάντως ότι η Moderna είχε ζητήσει αρχικά αναθεώρηση της τιμής στα 28,50 ευρώ ανά δόση, αλλά τελικά τη μείωσε διότι η παραγγελία που έλαβε ήταν μεγάλη.

Να σημειωθεί ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εγκριθεί προς χρήση τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, που είναι τεχνολογίας mRNA και τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson&Johnson, που χρησιμοποιούν την παραδοσιακή τεχνολογία εμβολίων. Ωστόσο, όπως έχει ανακοινωθεί, η ΕΕ θα στραφεί το προσεχές διάστημα κυρίως στα εμβόλια mRNA, εγκαταλείποντας τα υπόλοιπα εμβόλια.