Με μια προσθήκη – τροπολογία της τελευταίας στιγμής, το υπουργείο Δικαιοσύνης ικανοποιεί, έστω και με νομοθετική πρόβλεψη προσωρινού χαρακτήρα, το αίτημα των κρατουμένων που αφορά τα πειθαρχικά.

Ads

Ύστερα από την πίεση των μαζικών κινητοποιήσεών τους, που ξεκίνησαν με αποχή συσσιτίου και κλιμακώθηκαν με απεργία πείνας, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να δώσει χάρη στις πειθαρχικές ποινές, που τις περισσότερες φορές επιβάλλονται καταχρηστικά και αυθαίρετα, υπό το πρόσχημα της μη συμμόρφωσης στις «νόμιμες» εντολές.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό της ποινικής δίκης, ο Χ. Καστανίδης ενσωμάτωσε στις διατάξεις του (άρθρο 34) και την τροπολογία που προβλέπει την εφάπαξ διαγραφή των πειθαρχικών ποινών που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα στους κρατούμενους.

Με το υπάρχον καθεστώς η επιβολή της πειθαρχικής ποινής δεν σήμαινε μόνον την πειθαρχική τιμωρία του κρατουμένου (παραμονή στην απομόνωση, μεταγωγή, στέρηση επισκεπτηρίου κ.λπ.) αλλά του στερούσε και την άδειά του, ενώ παράλληλα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για να αποφυλακιστεί με όρους με τα 3/5, με αποτέλεσμα να εκτίει μεγαλύτερη ποινή.

Ads

Πρακτικά η εφάπαξ διαγραφή των πειθαρχικών θα ανοίξει την πόρτα της φυλακής σε χιλιάδες κρατούμενους, για τους οποίους θα μπορεί πλέον να ενεργοποιηθεί ο θεσμός τής υπό όρους απόλυσης και συγχρόνως θα επιτρέψει και σε άλλους κρατούμενους να πάρουν άδειες και να κάνουν ευεργετικά μεροκάματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των κρατουμένων, πάνω από 2.000 αιτήσεις για αποφυλάκιση με όρους είναι μπλοκαρισμένες εξαιτίας των πειθαρχικών. Πέραν της έκτακτης ρύθμισης, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε δίνει τη δυνατότητα αποφυλάκισης σε περίπου 1.230 έγκλειστους, εκ των οποίων οι 130 είναι κυρίως αλλοδαποί που βρίσκονται στη φυλακή επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα της δίκης τους και οι 1.100 διότι δεν μπορούν να εξαγοράσουν τις χρηματικές ποινές τους.