Η κυβέρνηση βλέπει πώς εξελίσσεται το επιδημιολογικό φορτίο και προσαρμόζει τη στρατηγική της επεσήμανε σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ads

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «στόχος είναι να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα κάποια στιγμή πριν τις γιορτές, προκειμένου να μπορέσουμε σιγά-σιγά να επιστρέψουμε σε μιας μορφής κανονικότητα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Γι’ αυτό, η έκκληση της κυβέρνησης είναι όλοι να τηρούμε τα μέτρα για να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο» σημείωσε χαρακτηριστικά επιμένοντας πως είναι ενθαρρυντικό πως από ό,τι φαίνεται ο ρυθμός μετάδοσης πέφτει στην Βόρεια Ελλάδα, γεγονός, που, όπως είπε, καταδεικνύει ότι τα μέτρα τηρούνται καλύτερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Κι αν συνεχίσουμε έτσι, θα μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε τα κρούσματα σε ένα επίπεδο που δεν θα πιέζει το Σύστημα Υγείας. Αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας. Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες τηρώντας τα μέτρα και πραγματικά σώζοντας ζωές» επανέλαβε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει άνοιγμα πρώτα εκείνων των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, που δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, όπως είναι η εκπαίδευση. «Τα σχολεία μας είναι ασφαλή. Τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό τόσο εύκολα μεταξύ τους. Τηρούνται τα μέτρα και αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς μας και στα παιδιά. Επομένως, τα σχολεία είναι η πρώτη δραστηριότητα που μπορεί να ανοίξει. Μετά το λιανεμπόριο και οι άλλες δραστηριότητες, πάντα με την προϋπόθεση ότι θα πέφτουν τα κρούσματα και θα μειώνεται η πίεση» σημείωσε σχετικώς. Τόνισε, δε, πως όλα τα δεδομένα σταθμίζονται και ότι ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών, ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του. Αναφερόμενος στην εστίαση, ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης ανησυχούν. Γιατί αν ανοίξει ένας τομέας οικονομικής δραστηριότητας, αλλά τα κρούσματα είναι υψηλά, δεν θα έχει τζίρο, αλλά θα έχει όλα τα έξοδα. Επομένως, δεν είναι κάτι που θέλουν να ρισκάρουν οι άνθρωποι της εστίασης. Από την άλλη, είναι πολύ σημαντικό για όλους -και από πλευράς απασχόλησης, αλλά και από πλευράς ψυχολογίας του κόσμου- να επανερχόμαστε σταδιακά, αλλά με μέτρα, με κανόνες, σε μίας μορφής κανονικότητα».

Επιπλέον, επιβεβαίωσε πως τούτη την ώρα φαντάζει αρκετά δύσκολο να ανοίξουν οι μετακινήσεις ανάμεσα σε περιφέρειες και από νομό σε νομό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι ομοιόμορφο σε όλη τη χώρα. «Θα ήταν ένας μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού και επομένως, αυτό δεν φαίνεται να είναι εφικτό σ’ αυτή τη φάση. Βέβαια, όταν οι ειδικοί θα έχουν μια πιο αποκρυσταλλωμένη εικόνα όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, θα δούμε τις εισηγήσεις τους και θα ληφθούν οι αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα χρειαστεί να συνεχιστεί κάποια απαγόρευση της κυκλοφορίας. Το ακριβές ωράριο και τους κανόνες θα τους προδιαγράψουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τη σταδιακή άρση των μέτρων» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ads

Έκρουσε, δε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «δεν πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε από το γεγονός ότι μπορεί να είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση στην περιοχή μας. Γιατί αυτή η πεποίθηση οδηγεί σε εφησυχασμό και ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός. Αυτός μας οδήγησε στην έκρηξη των κρουσμάτων».