«Δεν υπάρχουν μαξιλάρια ή άλλες ορολογίες. Υπάρχει το ταμείο του κράτους, το οποίο υπάρχει σήμερα όπως υπήρχε και χθες, όπως υπάρχει και πάντα» υποστήριξε ο Στέλιος Πέτσας απαντώντας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σε επανειλημμένα ερωτήματα αναφορικά με την εν κρυπτώ χρήση των ταμειακών διαθέσιμων από το απόθεμα του «μαλακού» μαξιλαριού από την κυβέρνηση.

Ads

«Αυτό το ταμείο σήμερα αποτελείται από τρεις ορόφους: ο πρώτος έχει να κάνει με τα 15, 7 δισ τα οποία έχουν χορηγηθεί από τη  λήξη του τρίτου Μνημονίου λόγω της αφερεγγυότητας της προηγούμενης κυβέρνησης να αντλήσει πόρους από τις αγορές. Οι υπόλοιποι δύο όροφοι έχουν να κάνουν με ταμειακά διαθέσιμα ύψους περίπου 36 δισ ευρώ. Τα χρήματα αυτά υπήρχαν πάντα» συνέχισε.

Σε διευκρινιστική ερώτηση που του έγινε μάλιστα από το Politico ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Αυτό που έχει σημασία είναι όλοι, και οι Έλληνες πολίτες και οι επενδυτές και οι αγορές, να καταλαβαίνουν ότι  είμαστε σοβαροί στη χρήση του ταμείου του κράτους, ώστε να μην υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με δυσάρεστες εκπλήξεις για τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Αυτό το σχέδιο ξεδιπλώνουμε και φαίνεται ότι αναγνωρίζεται από τις αγορές». Επ΄αυτού του ζητήματος παρέπεμψε στη χθεσινή άντληση κεφαλαίων από τη χώρα μας από τη δημοπρασία επταετών ομολόγων, εκτιμώντας πως αποτελεί δείγμα της «εμπιστοσύνης των αγορών»

«Το πώς θα διαθέσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους» κατέληξε ο Στέλιος Πέτσας.   

Παράλληλα, δεν έχασε ευκαιρία να κάνει αναφορά στα πρόσφατα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. «Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που είδε χθες το φώς της δημοσιότητας, τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων εγκρίνονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, καθώς 4 στους 5 Έλληνες συμφωνούν με αυτά. Επίσης, τα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας κρίνονται θετικά από 3 στους 4 των πολιτών» είπε ο Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε: «Η εμπιστοσύνη των πολιτών στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση της συνέπειας, της υπευθυνότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ώστε να βγούμε όρθιοι, όλοι μαζί και από αυτή την κρίση».

Ads

Τέλος, στάθηκε στην ανάγκη τήρησης των περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια του Πάσχα. «Το φετινό Πάσχα είναι αλλιώς, δεν θα πάμε στις εκκλησιές αλλά ούτε σε σπίτια συγγενών και φίλων» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατέληξε: «Αυτό άλλωστε επιβάλλει το μήνυμα αγάπης που εκπέμπουν οι άγιες αυτές ημέρες. Για να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί, μένουμε φέτος μακριά».