Ψυχολογικούς λόγους επικαλέστηκε για την απόφασή της να δώσει τέλος στη ζωή του νεογέννητου βρέφους της, η 19χρονη που κατηγορείται για τη δολοφονία του στην Πετρούπολη τον Φεβρουάριο του 2018. Δακρυσμένη, η κατηγορούμενη, κατά την απολογία του, ζήτησε συγγνώμη για την πράξη της, ενώ, σε βαθιά συναισθηματική ένταση είπε πως «τίποτα δεν μπορεί να φέρει το μωρό πίσω».

Ads

Περιγράφοντας εκείνη τη μέρα είπε πως σηκώθηκε να πιει νερό και ένιωσε έναν ξαφνικό πόνο. Έτσι κατάλαβε ότι ήρθε η ώρα να γεννήσει. «Έπεσα κάτω και έκανα ό,τι είχα δει στο διαδίκτυο. Η μητέρα μου χτύπαγε την πόρτα του μπάνιου, αλλά δεν της άνοιγα. Δεν καταλάβαινα τι γινόταν. Το κεφάλι μου πήγαινε να σπάσει. Όλα ήταν μαύρα. Μετά έκοψα τον λώρο και ακούμπησα το μωρό λίγο πιο εκεί». 

Η νεαρή επιχείρησε να απεγκλωβίσει τη μητέρα της από υπόνοια συνενοχής – είναι συγκατηγορούμενη – αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για ό,τι ακολούθησε. Σύμφωνα με την ίδια, μόλις γέννησε το παιδί, ζήτησε από τη μητέρα της να της δώσει μια σακούλα, όπου έβαλε μέσα το βρέφος και της είπε «πέτα την». Ωστόσο, η προσπάθεια απεμπλοκής της μητέρας της κοπέλας φαίνεται πως δεν έπεισε τον εισαγγελέα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ο οποίος είπε στη 19χρονη: «Είστε κατηγορούμενη και μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε». Σημειώνεται πως η μητέρα της υποστήριξε ότι δεν είχε καταλάβει ότι η κόρη της ήταν έγκυος, παρά μόνο τη στιγμή που την είδε στο μπάνιο του διαμερίσματός της το Φεβρουάριο του 2018.  Όπως υποστήριξε όταν είδε την κόρη της να αιμορραγεί πίστεψε πως είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας κόβοντας τις φλέβες της.

Κατά την απολογία της η κοπέλα είπε ότι κατάλαβε δύο μήνες πριν γεννήσει ότι ήταν έγκυος, όταν ένιωσε κάτι να κουνιέται: «Δεν πήγα στο γιατρό γιατί ντρεπόμουν. Φοβόμουν ότι θα με διώξουν από το σπίτι, δεν ήθελα να ντροπιάσω κανέναν από την οικογένεια μου». Τόνισε ότι η ίδια προσπαθεί μόνη της με βιβλία, να ξεχάσει ό,τι έγινε, επιχειρώντας να εξηγήσει τις αποτρόπαιες πράξεις της λέγοντας: «Ήμουν η κόρη της Αλβανίδας που δεν ήξερε να μιλάει ελληνικά. Με έχουν πει και μπάσταρδο επειδή οι γονείς μου παντρεύτηκαν αργότερα. Βγαίνω έξω και φοβάμαι. Ντρεπόμουν να ζητήσω βοήθεια ήμουν η χοντρή του σχολείου. Θέλω να τελειώσω το σχολείο, να βρω μια δουλειά, έστω και καθαρίστρια και να κάνω μια καινούργια αρχή».

Ads

Το δικαστήριο κήρυξε τελικά ένοχη τη 19χρονη για το αδίκημα της  παιδοκτονίας, μετατρέποντας την κατηγορία από ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, και αναγνωρίζοντάς της το ελαφρυντικό της μετεφηβικης ηλικίας την καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 5 ετών. Αντίθετα, ποινή κάθειρξης 12 ετών επιβλήθηκε στη μητέρα της 19χρονης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Και οι δύο γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες καθώς τους χορηγήθηκε αναστολή στην έφεση. Τέλος το δικαστήριο όρισε και για τις δυο γυναίκες τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δυο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας είχε εισηγηθεί την ενοχή και των δύο γυναικών, κρίνοντας ωστόσο πως η νεαρή πρέπει να καταδικαστεί όχι για ανθρωποκτονία από πρόθεση όπως της έχει αποδοθεί, αλλά για παιδοκτονία, εισήγηση που τελικά υιοθέτησε το δικαστήριο. Κατά την άποψη του εισαγγελέα, η μητέρα είναι ένοχη, καθώς μαζί με την κόρη της αποφάσισαν να σκοτώσουν το νεογέννητο. Όπως ανέφερε, η 20χρονη δεν γέννησε μόνη της όπως ισχυρίζεται: «Μαζί το συναποφάσισαν. Θεωρώ απολύτως ψευδές ότι γέννησε μόνη της και έπνιξε το παιδί της μόνη της. Βλέπω μια κοπέλα που δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί και ακόμη και σήμερα κρατιέται από τη μάνα της» είπε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Αναφερόμενος στην μητέρα της 20χρονης ο εισαγγελέας είπε πως δεν στήριξε την κόρη της και όχι μόνο δεν την απέτρεψε αλλά ήταν αυτή που πήγε το νεκρό νεογέννητο στα σκουπίδια: «Δεν βοηθάει το παιδί της. Είναι δυνατόν να μην άκουσε το κλάμα του μωρού; Και αντί να της πει “τι κάνεις;” πήρε το παιδί και πήγε και το πέταξε.. Η μητέρα είχε τη γνώση και παρόλα αυτά δεν σταμάτησε την κόρη της. Μετά πήγε και πέταξε το μωρό». Παράλληλα, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στην 20χρονη το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, πρόταση που επίσης έγινε δεκτή από το δικαστήριο.