Το δελτίο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του 2018 σχολιάζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Πέτη Πέρκα, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «παραδοχή αναποτελεσματικότητας».

Ads

«Ενώ θρηνούμε τις απώλειες συμπολιτών μας, υπάρχουν άνθρωποι που δοκιμάζονται ακόμη, και οι πολίτες της Θεσσαλίας ζουν στο απόλυτο χάος και καταστροφή, περιμέναμε από την κυβέρνηση μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα. Ακούμε και πάλι το γνωστό μπαλάκι ευθυνών, ότι φταίνε οι προηγούμενοι. Μόνο που οι προηγούμενοι ήταν η ίδια κυβέρνηση!», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης: Πλημμύρες στη Θεσσαλία / Οι χάρτες κινδύνου ήταν γνωστοί από το 2018

Η απάντησή της

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, όταν η κυβέρνηση αμφισβήτησε τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του επιστημονικών φορέων, και ενώ το μέγεθος της τραγωδίας στη Θεσσαλία δεν είναι ακόμη γνωστό, η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί την ίδια τακτική. Με χθεσινό Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ, αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Το μόνο που προκύπτει είναι ότι το επιτελικό κράτος των αρίστων είναι πλέον σε απόλυτο πανικό, τόσο που οδηγείται και σε διάψευση του αφηγήματος της αριστείας του.

Ads

Γιατί στην πραγματικότητα το ΔΤ του ΥΠΕΝ αποτελεί παραδοχή αναποτελεσματικότητας του επιτελικού κράτους. Μας λένε λοιπόν ότι τους πήρε σχεδόν 3 χρόνια από την υποβολή του τεχνικού δελτίου πράξης (11.12.2019) μέχρι την συμβασιοποίηση των μελετών (30.8.2022) με συμβατική διάρκεια 2 χρόνια. Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα «επιτελικότητας», «αριστείας» και «συντονισμού», όταν μάλιστα η επιτάχυνση της κλιματικής κρίσης και οι σημαντικότατες επιπτώσεις θα έπρεπε να θέσουν την αναθεώρηση των χαρτών και των σχεδίων ως προτεραιότητα. !

Ο βαθμός κατά τον οποίο οι διευκρινίσεις που μας λέει ότι έδωσε το ΥΠΕΝ έγιναν δεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επίσης αμφισβητήσιμος, καθώς μετά την αιτιολογημένη γνώμη (δεύτερος βαθμός παράβασης) για τους αναθεωρημένους χάρτες (29.09.2022) ακολούθησε και προειδοποιητική επιστολή για το επόμενο στάδιο εφαρμογής της Οδηγίας 2007/60 (δηλαδή την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας) στις 15.02.2023.

Ενώ θρηνούμε τις απώλειες συμπολιτών μας, υπάρχουν άνθρωποι που δοκιμάζονται ακόμη, και οι πολίτες της Θεσσαλίας ζουν στο απόλυτο χάος και καταστροφή, περιμέναμε από την κυβέρνηση μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα. Ακούμε και πάλι το γνωστό μπαλάκι ευθυνών, ότι φταίνε οι προηγούμενοι. Μόνο που οι προηγούμενοι ήταν η ίδια κυβέρνηση!

Το δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ

Τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, σε εφαρμογή της Οδηγίας 2007/60, ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, με καθυστέρηση 2,5 ετών, σε σχέση με την προβλεπόμενη προθεσμία της Οδηγίας (22/12/2015).

Τα Σχέδια αυτά, αναθεωρούνται κάθε 6 έτη, με σκοπό την επικαιροποίησή τους, με βάση τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές μεθόδους και δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων υδρομετεωρολογικών δεδομένων, όπως π.χ. τα ύψη βροχής ανά περιοχή, τυχόν πρόσφατες πλημμύρες κ.λπ., λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σε σχέση με την αναθεώρηση των Σχεδίων, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα της Οδηγίας 2007/60, η πρώτη προπαρασκευαστική ενέργεια ήταν η έκδοση της πρόσκλησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΥΜΕΠΕΡΑΑ προς το ΥΠΕΝ για την «1η Αναθεώρηση Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών των 14 Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας», στις 3/6/2019, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Δυστυχώς, η σχετική πρόσκληση προέβλεπε την επικαιροποίηση των Σχεδίων, με βάση υδρομετεωρολογικά δεδομένα, που στην καλύτερη περίπτωση έφταναν μέχρι το 2013. Κάτι το οποίο ήταν αδόκιμο, αφού η κλιματική κρίση απαιτεί να χρησιμοποιούνται τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (οι αναθεωρημένοι χάρτες που ετοιμάζονται τώρα, έχουν τα στοιχεία μέχρι και το 2022 που περιλαμβάνουν και τον Ιανό).

Η υποβολή του Τεχνικού Δελτίου Πράξης από το ΥΠΕΝ έγινε στις 11/12/2019. Η απόφαση ένταξης της πράξης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2020. Στις 13/5/2021 εγκρίθηκε η διενέργεια του διαγωνισμού. Στο χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2022 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των δικαιολογητικών των προσωρινών Αναδόχων και ακολούθησε η συμβασιοποίηση των μελετών στο χρονικό διάστημα 24-30/8/2022, με συμβατική διάρκεια υλοποίησης τα 2 έτη.

Η σύντμηση του απαιτούμενου χρόνου για την ολοκλήρωση του έργου δεν ήταν εφικτή, λόγω της βελτίωσης της ψηφιακής ανάλυσης των τοπογραφικών δεδομένων του εδάφους και της απαιτούμενης επικαιροποίησης των όμβριων καμπυλών, οι οποίες αποτελούν το αναγκαίο υπόβαθρο για την ορθή εκτίμηση των ζωνών κινδύνου πλημμύρας, σε συνδυασμό με το χρόνο δημόσιας διαβούλευσης που απαιτείται.

Τέλος, σημειώνεται ότι έχουν δοθεί όλες οι σχετικές διευκρινίσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η ολοκλήρωση των επικαιροποιημένων Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των επικαιροποιημένων Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας αναμένεται έως τις 30/11/2023 και η ολοκλήρωση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για τις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας έως τις 15/7/2024, εντός μιας εξαετίας από την έκδοση των αρχικών χαρτών που έγινε τον Ιούλιο του 2018.