Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Αττική.

Ads

Τον τελευταίο χρόνο είχε νοσηλευτεί αρκετές φορές για διάφορα προβλήματα υγείας, ενώ είχε νοσήσει και με κορoνοϊό τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο του 2022, γεγονός που λειτούργησε επιβαρυντικά στην υγεία του.

Ο Κωνσταντίνος Β’ διετέλεσε βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973, όταν η Χούντα των Συνταγματαρχών κατήργησε με δημοψήφισμα τη μοναρχία. Από το 1967, μετά το αποτυχημένο αντικίνημα κατά της δικτατορίας που οργάνωσε, ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.

Γιος του βασιλέως Παύλου Α’ και της βασίλισσας Φρειδερίκης γεννήθηκε στις 02 Ιουνίου του 1940 στη Βίλλα Ψυχικού της Αθήνας και βαπτίστηκε στην Μητρόπολη Αθηνών με ανάδοχο τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αδελφές του είναι η Σοφία (βασίλισσα της Ισπανίας από το 1975 έως την παραίτηση από το θρόνο του συζύγου της βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, το 2014) και η Ειρήνη. Ήταν παντρεμένος με την Άννα Μαρία, κόρη του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου, και είχε πέντε παιδιά: την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, τη Θεοδώρα και τον Φίλιππο.

Ads

Λίγο μετά τη γέννησή του, η βασιλική οικογένεια εγκατέλειψε την πρωτεύουσα και κατέφυγε μέσω της Κρήτης στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, λόγω της ναζιστικής εισβολής. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1946 με την παλινόρθωση της μοναρχίας και την επιστροφή του βασιλιά Γεωργίου Β’, ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 1947, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Γεωργίου Β’, ο πατέρας του ανέβηκε στον θρόνο και ο Κωνσταντίνος ορίστηκε διάδοχος.

Ανέλαβε το βασιλικό αξίωμα σε ηλικία 24 ετών, τον Μάρτιο του 1964 και το καλοκαίρι του 1965 εκδηλώθηκε η πρώτη σοβαρή κρίση της βασιλείας του, στην οποία η μητέρα του Φρειδερίκη διαδραμάτιζε σημαίνοντα ρόλο. Θέλοντας να έχει τον τελευταίο λόγο στον διορισμό του υπουργού Εθνικής Άμυνας και της ηγεσίας του στρατεύματος, οδήγησε τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου σε παραίτηση στις 15 Ιουλίου του 1965. Ο Κωνσταντίνος αρκέστηκε στην προφορική παραίτηση του Παπανδρέου και λίγες ώρες αργότερα ορκίστηκε ενώπιόν του το πρώτο κλιμάκιο της κυβέρνησης των «Αποστατών», όπως ονομάστηκαν.

Η σχέση με τη Χούντα

Την 21η Απριλίου του 1967, ο 27χρονος Κωνσταντίνος όρκισε τους πραξικοπηματίες νομιμοποιώντας έτσι την εξουσία τους. Αφού εγκατέλειψε την Ελλάδα (τον Δεκέμβριο), επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από τους συνταγματάρχες ισχυριζόμενος ότι πλαστογράφησαν την υπογραφή του και υποστηρίζοντας ότι είχε εκφράσει την αντίθεσή του, ποζάροντας συνοφρυωμένος στη φωτογραφία ορκωμοσίας της χουντικής κυβέρνησης – έχοντας ως πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνο Κόλλια, πρόσωπο της δικής του επιλογής.

Την ίδια ώρα όμως εξακολουθούσε να εισπράττει τη βασιλική επιχορήγηση, ενώ είχε στείλει και συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Γεώργιο Παπαδόπουλο «επί τη διασώσει» του μετά την αποτυχημένη απόπειρα εναντίον του από τον Αλέκο Παναγούλη. Αργότερα, στον ελληνικό Τύπο δημοσιεύθηκαν αποχαρακτηρισμένες αναφορές Γερμανών και Αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες είχε επικοινωνία με τον Παπαδόπουλο προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Το δημοψήφισμα καθαίρεσης

Την 1η Ιουνίου 1973 έπαψε και τυπικά να είναι ο βασιλιάς της Ελλάδας, με τον Παπαδόπουλο να αναλαμβάνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι πολιτικοί δεν αναγνώρισαν την αλλαγή πολιτεύματος και δεσμεύθηκαν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όταν αποκατασταθεί η Δημοκρατία στη χώρα.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προκήρυξε δημοψήφισμα για τη λύση του πολιτειακού ζητήματος, ενώ απαγορεύθηκε στον Κωνσταντίνο να επιστρέψει στην Ελλάδα μέχρι τη διενέργειά του, στις 8 Δεκεμβρίου 1974. Η αβασίλευτη Δημοκρατία συγκέντρωσε 69,2%, έναντι 30,8%. «Ένα καρκίνωμα αποκόπηκε σήμερα από το σώμα του έθνους» φέρεται να δήλωσε ο Καραμανλής για το αποτέλεσμα.

Ο Κωνσταντίνος απηύθυνε την επομένη της ψηφοφορίας το ακόλουθο μήνυμα:

«Έλληνες και Ελληνίδες. Πιστός στη διακήρυξή μου, επαναλαμβάνω ότι προέχει η εθνική ενότητα χάριν της ομαλότητας, της προόδου και της ευημερίας της χώρας και εύχομαι ολόψυχα οι εξελίξεις να δικαιώσουν το αποτέλεσμα που προέκυψε από τη χθεσινή ψηφοφορία».

Μετά το δημοψήφισμα, ο Κωνσταντίνος παρέμεινε στο εξωτερικό, ενώ βρέθηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο 1981 για να παρακολουθήσει τη νεκρώσιμη ακολουθία της μητέρας του.

Η «βασιλική περιουσία»

Το 1993 ο Κωνσταντίνος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα, προκαλώντας αναστάτωση και διαμαρτυρίες, ενώ το 1994 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ακύρωσε τη συμφωνία για τη βασιλική περιουσία και του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια.

Ο Κωνσταντίνος προσέφυγε εκ νέου στην ελληνική δικαιοσύνη καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που καταδίκασε την Ελλάδα το 2000 και του εκδικάστηκε αποζημίωση ύψους 13,7 εκατ. ευρώ.