«Μακάβρια fake news» με θύμα τον παγκoσμίου φήμης Έλληνα σκηνοθέτη, Κώστα Γαβρά, καθώς η είδηση του υποτιθέμενου θανάτου του έκανε νωρίτερα τον γύρο του διαδίκτυου, την οποία φιλοξένησαν μάλιστα πολλά εγχώρια ενημερωτικά σάιτ (in.gr, iefimerida, Πρώτο Θέμα, Ελεύθερος Τύπος). Μάλιστα αρκετά από αυτά έσπευσαν να βγάλουν μέχρι και βιογραφικό του «in memoriam».

Ads

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης αντιμετώπισε με «μαύρο χιούμορ» την υπόθεση. Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ δήλωσε με νόημα: «σας διαβεβαιώνω είμαι πολύ καλά. Ευχαριστώ πολύ». «Είναι περίεργα πράγματα αυτά» δήλωσε προσθέτοντας πως «κάποια κακά νέα που γίνονται ως αστεία από κάποιους, μέχρι να διερευνηθούν, γίνονται πιστευτά από την κοινή γνώμη». «Το υποδεχτήκαμε γελώντας. Το διασκεδάσαμε…», σημείωσε.

Η «ψευδής είδηση» έγινε γνωστή μέσω ανάρτησης στο Τwitter που φέρει το όνομα της νέας υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά. Όμως πρόκειται για έναν ψεύτικο λογιαριασμό στο Twitter. Μάλιστα πολλά ΜΜΕ, μέσα στον πανικό τους, προχώρησαν και σε δεύτερη διαστρέβλωση. Θέλοντας να καλύψουν το λάθος τους, έσπευσαν να το χρεώσουν στην υπουργό κάνοντας λόγο για «γκάφα» της Μυρσίνης Ζορμπά.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο λογαριασμός ανέβαζε μηνύματα μόνο στα αγγλικά, δημιουργήθηκε μόλις χτες και δεν είχε την πιστοποίηση της αυθεντικότητας του Twitter. Ακόμη και η «είδηση» του θανάτου του Κώστα Γαβρά αναρτήθηκε στα αγγλικά – τουλάχιστον ύποπτο για υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας. «URGENT. I receive now from Paris the news of the death of Greek film director and producer Costa Gavras. Official note to be released soon», ανέφερε το μήνυμα. (Έκτακτο: Λαμβάνω τώρα από το Παρίσι τα νέα για τον θάνατο του Έλληνα σκηνοθέτη και Παραγωγού Κώστα Γαβρά. Επίσημη ανακοίνωση θα εκδοθεί σύντομα)

Ads

Λίγη ώρα αργότερα, ο δημιουργός του λογαριασμού αποκάλυψε την απάτη του. Σε νέο μήνυμά του έγραψε πως η είδηση όπως και ο λογαριασμός ήταν hoax του Ιταλού δημοσιογράφου Tommasso Debenedetti. Στην «παγίδα» του έπεσαν πολλά ελληνικά και ακολούθως ξένα ΜΜΕ. Στη συνέχεια ο Tommasso Debenedetti άλλαξε και όλα τα στοιχεία του λογαριασμού, έχοντας καταδείξει τη δύναμη των Fake News και πόσο εύκολα και γρήγορα μπορείς να εξαπατήσεις όχι μόνο την κοινή γνώμη, αλλά και τα ίδια τα μέσα. Σε αυτή την περίπτωση η διάψευση ήταν εύκολη, σε πολλές άλλες όμως η ψεύτικη «πληροφορία» μένει και απλά εξαπλώνεται στο διαδίκτυο και εν συνεχεία στην κοινωνία… 

image

Ποιος είναι ο Tommasso Debenedetti

Ο Tommasso Debenedetti έχει κάνει και στο παρελθόν ανάλογες απάτες με στόχο να αποδείξει πόσο αναξιόπιστα είναι τα κοινωνικά δίκτυα ως πηγή ειδήσεων. Στο παρελθόν είχε «πεθάνει» τον Πάπα, μέσω ενός λογαριασμού που δήθεν άνηκε σε υψηλόβαθμο στην ιεραρχία του Βατικανού. Έχει «πεθάνει» ακόμη τον Φιντέλ Κάστρο και τον Πέδρο Αλμοδοβάρ. Έχει εξαπατήσει ιταλικές εφημερίδες με ψεύτικες συνεντεύξεις συγγραφέων, οι οποίες μάλιστα προκάλεσαν και έντονες συζητήσεις.

«Το twitter είναι ό,τι πρέπει για αναγγελίες θανάτων», είχε δηλώσει πριν μερικά χρόνια στη βρετανική «Guardian». «Τα κοινωνικά μίντια είναι η πιο δύσκολα επαληθεύσιμη πηγή πληροφοριών στον κόσμο, αλλά τα μέσα ενημέρωσης τα πιστεύουν εξαιτίας της ανάγκης τους για ταχύτητα», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν ελέγχουν το παραμικρό, ιδιαίτερα αν συμβαδίζει με την πολιτική γραμμή της εφημερίδας».