Δεν τίθεται θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ξεκαθάρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με αφορμή τα εντεινόμενα σενάρια γύρω από το θέμα.

Ads

«Δεν υπάρχει περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, το ίδιο ισχύει για από εδώ και πέρα» υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής. Έχει τεθεί ξεκάθαρα ότι θέμα διαπραγμάτευσης για την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού δεν μπήκε ποτέ. «Δεν επιτρέψαμε να μπει», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κατοχυρώνει το εισόδημα όπου και όσο μπορεί.

Απαντώντας εξάλλου στις αιτιάσεις του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Μιχελάκη, ο οποίος έκανε λόγο για παιχνίδι διαρροών γύρω από το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Η ΝΔ καλά θα κάνει να πει τι ακριβώς έκανε ως κυβέρνηση, πόσο προάσπισε και κατοχύρωσε αυτούς τους μισθούς για τους οποίους σήμερα έρχεται και κόπτεται και πόσο κήνσορες ηθικής έχουν γίνει σήμερα κάποιοι από τη ΝΔ».

Κληθείς να σχολιάσει προτάσεις, όπως είναι η συνταξιοδότηση στα 67, που σύμφωνα και με διεθνή δημοσιεύματα φαίνεται να περιλαμβάνονται στο «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι θα ακουστούν όλες οι προτάσεις, όλων των χωρών και πως «τίποτα δεν είναι τόσο απλό όπως παρουσιάζεται». Πρόσθεσε επιπλέον ότι είναι πρόωρο να τοποθετηθεί η κυβέρνηση για το συνολικό πακέτο το προτάσεων που αφορούν στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, καθώς αυτές θα αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας έως την επόμενη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, εάν δεν υπάρξει ενδιάμεσα έκτακτη σύνοδος.

Ads

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Στρατούλης, υποστήριξε ότι η τρόικα και ο ΣΕΒ «προωθούν νέες αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις για την ‘κινεζοποίηση’ των μισθών, τη γενικευμένη εφαρμογή ατομικών συμβάσεων εργασίας, την εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων και την αύξηση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη». «Οι διαβεβαιώσεις της υπουργού Εργασίας και του αναπληρωτή υπουργού, ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μοιάζουν με παραμύθια που δεν πιστεύουν πλέον ούτε τα μικρά παιδιά, αφού η κυβέρνηση ενέκρινε την γερμανογαλλική πρόταση για το ‘σύμφωνο ανταγωνιστικότητας’ που περιλαμβάνει με σαφήνεια αυτά τα κατεδαφιστικά μέτρα» συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, χαρακτήρισε παράλογη τη συζήτηση περί μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητα μπορεί να βελτιωθεί με πολύ πιο αποτελεσματικούς τρόπους. «Είναι άδικο και παράλογο να ανακύπτει εκ του μη όντος και ίσως εκ του πονηρού, θέμα περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος, την ώρα που, όπως σημειώνει το «χρεοκοπημένο κράτος παραμένει αμείωτο και τα προνόμια των συντεχνιών του Δημοσίου ουσιαστικά άθικτα».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπενθυμίζει τις προτάσεις του Συνδέσμου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μείωσης του όγκου του κράτους «που καταπνίγει», όπως επισημαίνει την οικονομία, την ανάσχεση του «αναχρονιστικού κρατικού παρεμβατισμού», την κατάργηση των εκατοντάδων εμποδίων που καθιστούν ασφυκτικό το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, χωρίς νοθεύσεις.