Λύση, έστω και με δραματική καθυστέρηση, φαίνεται να παίρνει σήμερα το θρίλερ των μαζικών εκκλησιασμών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ads

Η Ιερά Σύνοδος αναμένεται, πλην απροόπτου, να αποφασίσει να σταματήσουν οι λειτουργίες με συμμετοχή πιστών και υπέρ αυτής της κίνησης θα πιέσει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπως φάνηκε και μετά την επικοινωνία που είχε ο ίδιος σήμερα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από αυτή την επικοινωνία προκύπτει ότι ο αρχιεπίσκοπος είναι αποφασισμένος να κινηθεί δυναμικά και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, ταυτόχρονα όμως εμφανίζεται και προβληματισμένος για το γεγονός ότι, από την πλευρά της, η κυβέρνηση δίστασε να αναλάβει τις δικές της ευθύνες στο θέμα του κλεισίματος των εκκλησιών.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο κ. Ιερώνυμος θεωρεί ότι έπρεπε προ πολλού να είχε αναλάβει η Πολιτεία, δηλαδή να ανακοίνωνε την αναστολή λειτουργίας για όλες τις θρησκευτικές τελετές, όχι μόνο των ορθόδοξων εκκλησιών.

Ads

Με μια τέτοια παρέμβαση της κυβέρνησης εκτιμά πως θα είχαν αποτραπεί τα φαινόμενα της μαζικής προσέλευσης των πιστών τόσο στις λειτουργίες των Χαιρετισμών την Παρασκευή όσο και την Κυριακή το πρωί. Όμως, η κυβέρνηση φοβήθηκε να αναλάβει ευθέως το πολιτικό κόστος της σύγκρουσης με ακραίους ιεράρχες – οι οποίοι αποτέλεσαν, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά προνομιακούς συνομιλητές αρκετών στελεχών της – και πέταξε το μπαλάκι όλης της ευθύνης αποκλειστικά στον αρχιεπίσκοπο.

Στο δια ταύτα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναμένεται να αποφασίσει σήμερα αναστολή των ανοιχτών λειτουργιών, καθώς ήδη τα τελευταία 24ωρα ο αρχιεπίσκοπος καθώς και μετριοπαθείς ιεράρχες ανέλαβαν σειρά πρωτοβουλιών και είχαν αλλεπάλληλες επαφές προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Ιεραρχία θα πάρει απόφαση να κλείσει τους ναούς για τους πιστούς από σήμερα. Με βάση το ίδιο σενάριο οι λειτουργίες θα πραγματοποιούνται με έναν ιερέα και ένα ψάλτη κι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναμένεται να ζητήσει από την διοίκηση της ΕΡΤ, να καλύψει όλες τις μεγάλες λειτουργίες, αλλά και πολλά από τα κηρύγματα των αρχιερέων. Σημειώνεται, πως ήδη η Δημόσια Τηλεόραση είχε ξεκινήσει να μεταδίδει και τις λειτουργίες των Χαιρετισμών.

Από τους ίδιους κύκλους επισημαίνεται πως και οι αρχιερείς δείχνουν πια – έστω και με τραγική καθυστέρηση – να έχουν συνειδητοποιήσει την επικινδυνότητα της κατάστασης, γεγονός που διευκολύνει τις σημερινές αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Κουμουνδούρου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενθάρρυνε τον Αρχιεπίσκοπο να λάβει πρωτοβουλίες ώστε η Εκκλησία της Ελλάδος να συμβάλει με τη συμπεριφορά και το έργο της στην κοινή προσπάθεια όλης της ελληνικής κοινωνίας, να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.