Με τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους να εκκρεμούν και τις αποφάσεις να λαμβάνουν παρατάσεις επί παρατάσεων, η κυβέρνηση εστιάζει τώρα στο εσωτερικό πεδίο κάνοντας από λόγια… πράξεις τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Ads

«Σταθερά προσηλωμένη στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων παραμένει η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που συναντά στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την ακάματη προσπάθεια των πρώην κυβερνώντων να παρεκκλίνει της πορείας της ώστε να “δικαιωθεί” η πολιτική τους», γράφει η σημερινή Αυγή. «Πέραν των νομοσχεδίων που έχουν ήδη περάσει ή κατατίθενται προσεχώς στη Βουλή, ο Γ. Βαρουφάκης διευκρίνισε χθες ότι το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν το 2016, καθώς επίσης ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Εντός του έτους, όπως διευκρίνισε η Ν. Βαλαβάνη, θα αντικατασταθεί και ο ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, στον οποίο θα επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια για την πρώτη κατοικία. Επίσης, δεν θα ισχύσει η φορολόγηση ενοικίων που δεν εισπράχθηκαν, σημειώνει σκιαγραφώντας το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης που ξεκινά με γοργούς ρυθμούς.

Αναφορικά με το θέμα της του ΕΝΦΙΑ που απασχολεί το σύνολο σχεδόν των πολιτών γράφει το Έθνος: «νέο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα το 2015 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών προχωρώντας σε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών. Το σενάριο που επεξεργάζονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες προβλέπει ότι ο νέος φόρος θα έχει χαμηλό ατομικό αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 50.000 ευρώ, θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του ιδιοκτήτη και δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία, αλλά θα αφαιρείται από τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας».

«Από τη βαριά τραυματισμένη Υγεία θα ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια για την αναστήλωση των κοινωνικών ερειπίων που αφήσαν οι μνημονιακές πολιτικές, γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών από την πλευρά της. «Το μήνυμα αυτό έδωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Υγείας, το πρώτο που επισκέπτεται ως πρωθυπουργός. Εξήγγειλε τις πρώτες προσλήψεις της νέας κυβέρνησης για μόνιμο προσωπικό στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου για την επιβίωση του ΕΣΥ. Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μέτρα κοινωνικής ανακούφισης θα υλοποιηθούν καθώς δεν εξαρτώνται από την πορεία των συνομιλιών με τους εταίρους, γράφει το σημερινό φύλλο της εφημερίδας που κυκλοφορεί με τίτλο «Υγεία: Εξιτήριο από το μνημόνιο».

Ads

Στο μεταξύ, η Καθημερινή ασκεί κριτική στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης γράφοντας : «Σε σειρά εξαγγελιών με αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, αλλά και αντιφατικών δηλώσεων επί οικονομικών μέτρων, προβαίνει η κυβέρνηση, ενώ το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα επιτείνεται με γεωμετρική πρόοδο και σε καθημερινή βάση. Χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στον χώρο της υγείας εξήγγειλε 4.500 προσλήψεις».

Απαντήσεις για το κρίσιμο θέμα της ρευστότητας έδωσε ωστόσο η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι επαρκούν τα λεφτά για να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας  κανονικά ενόψει του κρίσιμου ραντεβού με τους εταίρους την Μεγάλη εβδομάδα.

Τέλος, κριτική στην κυβέρνηση για τις διαμαρτυρίες έξω από τη Βουλή και τη στάση με την οποία τις αντιμετωπίζει ασκούν Τα Νέα. «Η μεγαλύτερη κατάκτηση της Μεταπολίτευσης ήταν η νομιμότητα. Μόνο που τις τελευταίες εβδομάδες και ειδικά τις τελευταίες μέρες το κράτος δικαίου δέχεται απανωτά πλήγματα: οι καταλήψεις έχουν γίνει επιδημία, το προαύλιο της Βουλής και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη έγιναν χώροι ανάρτησης πανό», γράφουν τα σημερινά Νέα. «Την ίδια ώρα το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε μία ανησυχητική διγλωσσία. Ωστόσο σε θέματα νομιμότητας δεν υπάρχει μισογεμάτο και μισοάδειο ποτήρι. Όπως δεν υπάρχουν δικά μας παιδιά ή περιθώριο για διακριτική μεταχείριση. Εν προκειμένω, το κρίσιμο δεν είναι ότι η κυβέρνηση εκτίθεται η ίδια, αλλά ότι εκθέτει σε κίνδυνο βασικά κεκτημένα σε μία χώρα που έχει περάσει τα χειρότερα», καταλήγει το σχόλιο της εφημερίδας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ: