Ανησυχία εκφράζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας μετά από σειρά δημοσιευμάτων που αφορούν μελέτη την οποία εκπόνησε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών (ΚΕΠΕ) για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν περιθώρια για νέες περικοπές στα έσοδα των δήμων.

Ads

 
Η μελέτη, που συντάχθηκε σε συνεργασία του ΚΕΠΕ με την Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τεχνοκράτες του ΔΝΤ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης 11,6 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014 από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (υπουργεία, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ).
 
Ειδικότερα για τους δήμους, εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια παρεμβάσεων και ότι θα πρέπει να μεταβληθεί ο τρόπος συλλογής και διαχείρισης των εσόδων τους. Για τις δημοτικές επιχειρήσεις -σημαντικός αριθμός των οποίων έχει κοινωφελή χαρακτήρα, όπως οι παιδικοί σταθμοί- εκτιμάται ότι είναι πάρα πολλές και προτείνεται να κλείσουν στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους λειτουργίας των ΟΤΑ.
 
Η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι ήδη από το 2009, οι ΟΤΑ έχουν υποστεί μείωση 50,6% για λειτουργικές δαπάνες και 55,16% για επενδύσεις.  Σημειώνει ότι από φέτος έχει αρχίσει και έμμεση αφαίμαξη των ήδη μειωμένων πόρων. Από τα χρήματα των ΟΤΑ για το 2012 αφαιρέθηκαν ήδη 190 εκατ. ευρώ για πληρωμή οφειλών του 2011, που αφορούσαν προνοιακά επιδόματα και μεταφορές μαθητών.
 
«Αποτέλεσμα των μειώσεων αυτών» σημειώνεται, «είναι η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι, πολλοί εκ των οποίων αδυνατούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών». «Η μελέτη του ΚΕΠΕ έχει λάβει υπόψη της ότι η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα, εάν εφαρμόζονταν στην κεντρική κυβέρνηση και στους υπολοίπους φορείς μειώσεις ανάλογες με αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;» επισημαίνει η ΚΕΔΕ και εμφανίζεται αποφασισμένη «να μην επιτρέψει να οδηγηθεί σε χρεοκοπία και κατάρρευση η τοπική αυτοδιοίκηση.