Μνημόνιο νούμερο 2, με το οποίο θα περικόπτονται δημόσιες επενδύσεις, φέρεται να επιβάλλει τον Οκτώβριο η τρόικα, εφόσον δεν αποδώσει η είσπραξη εσόδων. Οι πληροφορίες συμπέφτουν με τη δήλωση Παπακωνσταντίνου (στη Real News) ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για νέα δυσάρεστα μέτρα το 2010». Υπερυπουργείο για τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης προωθεί το Μαξίμου.

Ads

Το ενδεχόμενο νέο «μαχαίρι», στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αφορά σε περικοπές των δημόσιων επενδύσεων. Πιθανές προς περικοπή δαπάνες έχουν να κάνουν με περιφερειακά έργα και υποδομές που δεν συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια. Παράλληλα, φέρεται να προωθείται η πώληση μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Μπροστά σε αυτή την προοπτική, η κυβέρνηση καταφεύγει σε νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και σχέδιο συγκράτησης δαπανών σε ΟΤΑ, νοσοκομεία, Ταμεία και ΔΕΚΟ, με χρονικό ορίζοντα ενός μήνα. Η αποτίμηση τήρησης του Μνημονίου από την τρόικα θα γίνει -σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες- τον Οκτώβριο, καθώς τον Νοέμβριο διεξάγονται οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές.

Μιλώντας στην εφημερίδα Real News, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα δυσάρεστα μέτρα το 2010, πλέον εκείνων τα οποία προβλέπονται στο Μνημόνιο. Αναφερόμενος στην υστέρηση εσόδων, εκφράζει την πεποίθηση πως η οποιαδήποτε απόκλιση στο τέλος του χρόνου «θα είναι μικρή και δεν θα επηρεάσει τη συνολική εικόνα». Ως προς το ενδεχόμενο περικοπών σε μισθούς και επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα, ο ίδιος επισημαίνει ότι «οι αλλαγές στην αγορά εργασίας αλλά και η ισορροπημένη απόφαση των κοινωνικών εταίρων για τις αυξήσεις την επόμενη τριετία διασφαλίζουν ένα περιβάλλον ώστε να μην τεθεί» το θέμα αυτό ξανά από την τρόικα.

Ads

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός φέρεται να σχεδιάζει τον ορισμό ενός γενικού συντονιστή του κυβερνητικού έργου, τη συγκρότηση επιτελείου που θα αποτελείται από 5 ή 6 κρίσιμα υπουργεία, όπως και την ίδρυση επιτροπής διαχείρισης κρίσεων.

*Σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, σχολιάζοντας τις φήμες για επικείμενη μετακίνηση από τη θέση της, κάνει λόγο για «κακόγουστο παιχνίδι» σε βάρος της. Η ίδια αναφέρει πως «τώρα ανοίγει ένας νέος κύκλος» για εκείνη στο υπουργείο, κάνει σαφές πως δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια στην περιφέρεια Αττικής, καθώς «υπάρχουν άλλα στελέχη που μπορούν να αποδώσουν άριστα στον χώρο της αυτοδιοίκησης», και εκφράζει την εκτίμηση ότι η πολιτική της «θίγει οργανωμένα συμφέροντα» και γι’ αυτό η ίδια γίνεται «θύμα διαρροών, δυσφημιστικών σχολίων και συντροφικών μαχαιρωμάτων».

Πηγές: Ελευθεροτυπία, Βήμα