Περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες αναμένονται να φτάσουν στην Ελλάδα εντός του 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ένταξης. Για μια ελεγχόμενη κατάσταση έκανε λόγο η Τασία Χριστοδουλοπούλου, σημειώνοντας ωστόσο ότι η χώρα ζητά οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ, καθώς η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με εθνικούς πόρους. προανήγγειλε επίσης έκτακτο σχέδιο ώστε να φτιαχτούν δομές φιλοξενίας που αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτες

Ads

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο μεγαλύτερος αριθμός που αναμένεται να φτάσουν τα προσφυγικά κύματα μέσα στο 2015 είναι 100.000 άνθρωποι» σημείωσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου μιλώντας στο Mega.

Κάνοντας λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης η υπουργός Μετανάστευσης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεγάλου μεταναστευτικού ρεύματος και την υποδοχή των προσφύγων. Όπως είπε άμεσα θα αναζητηθούν χώροι, εκτάσεις ή εγκαταστάσεις από τους δήμους ή θα αξιοποιηθούν παλιά στρατόπεδα για την υποδοχή των προσφύγων κι επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς αν και είχε εξαγγείλει κατασκευή υποδομών κι αν και υπήρχαν και κονδύλια για τον σκοπό αυτό από την Ε.Ε., δεν έκανε τίποτα

Το σχέδιο σύμφωνα με την υπουργό έχει ορίζοντα υλοποίησης τον Ιούνιο. Αρχικά θα περιλαμβάνει τη δημιουργία στρατοπέδων και καταυλισμών στα νησιά υποδοχής, όπου θα καταγράφονται τα στοιχεία των φιλοξενούμενων. Στη συνέχεια, θα δημιουργηθούν και μόνιμοι χώροι φιλοξενίας και θα καταρτισθεί σχέδιο για τις μεγάλες πόλεις, όπου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές.

Ads

Όπως είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η χώρα ζητά οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ, καθώς η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με εθνικούς πόρους και τόνισε πως η ορολογία «πρόσφυγες» αντί «μετανάστες» είναι κομβική για τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για τη μεταναστευτική πολιτική. «Δεν είναι σκουπίδια οι άνθρωποι. Γύρω μας είναι οι χώρες όλες διαλυμένες, ενώ αυτή τη στιγμή στη χώρα, οι δομές είναι ανύπαρκτες, οι θέσεις φιλοξενίας που υπάρχουν είναις 4.500 σε κέντρα κράτησης και 300 θέσεις για τα ανήλικα παιδιά. Όποιος μιλάει για κράτηση είναι εκτός πραγματικότητας», είπε συγκεκριμένα.

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΙ, επιχείρησε να ανατρέψει ορισμένα στερεότυπα που υπάρχουν αναφορικά με τους μετανάστες. Είπε ότι «οι πρόσφυγες έχουν μηδενική παραβατικότητα και στατιστικά δεν έχει καταγραφεί κανένα αδίκημα από την πλευρά τους», ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα άστεγων μεταναστών. Σε ερώτηση γιοα τους μετανάστες στις πλατείες είπε πως «το πρωί οι πρόσφυγες λιάζονται στις πλατείες της πρωτεύουσας καθώς δεν έχουν δουλειά».

«Οι εκδοχές ειναι τρεις. Ή θα τους κλείσουμε στα κέντρα κράτησης, ή θα τους φιλοξενήσουμε ή θα τους πνίξουμε», κατέληξε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Διαβάστε επίσης:
Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για «θράσος» κι «ανικανότητα» όσον αφορά το μεταναστευτικό
ΠΑΣΟΚ: «Οι μετανάστες δεν λιάζονται στις πλατείες, αλλά πεινάνε, κρυώνουν και φοβούνται»