Με τις πιέσεις από πλευράς δανειστών να εντείνονται εν όψει του κρίσιμου Eurogroup  της 24ης Απριλίου, τον περιορισμό του μεγέθους του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) των ελληνικών τραπεζών που σήμερα αγγίζει τα 74 δις ευρώ φέρεται να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, με αφορμή εσωτερικές αντιδράσεις αναφορικά με τη στήριξη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, η EKT προσανατολίζεται στον περιορισμό της παροχής ρευστότητας μέσω ELA.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν δεν προκύψει λύση για την Ελλάδα στη συνάντηση του Απριλίου, είναι πιθανό να επιβληθούν αλλαγές στα ενέχυρα που οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν ώστε να δανειστούν κεφάλαια από την Τράπεζα της Ελλάδος. «Το θέμα δεν έχει ακόμη συζητηθεί επισήμως στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, αλλά μπορεί να εξεταστεί εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν καταφέρει να πείσει γρήγορα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει κεφάλαια στήριξης» δήλωσε πηγή της ΕΚΤ στο αμερικανικό πρακτορείο.

Το Bloomberg υπογραμμίζει επίσης πως η Τράπεζα της Ελλάδα διατηρεί ένα απόθεμα περίπου 3 δισ. ευρώ στον ELA, για να δώσει στις τράπεζες χρόνο για να αντιδράσουν σε ενδεχόμενο «bank run».

Ads

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.