Σε μια επικοινωνιακή κίνηση προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας δημόσια, με μήνυμά του, την «προαιρετική» περικοπή της αποζημίωσης των βουλευτών και των υπουργών της ΝΔ, προκειμένου να διατεθούν στο Ειδικό Ταμείο για την αντιμετώπιση της Πανδημίας. 

Ads

Όπως ήταν αναμενόμενο η πρότασή του έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ προκάλεσε και πλήθος σχολίων στα social media με πολλούς να υπενθυμίζουν τα υπέρογκα χρέη της ΝΔ εκατοντάδων εκατομμυρίων. Πολλοί επίσης επισήμαναν τη διάλυση της αγοράς εργασίας από τα μέτρα της κυβέρνησης για την κρίση του κοροναϊού, αλλά και τα δεκάδες εκατομμύρια που δόθηκαν σε ιδιώτες τις τελευταίες ημέρες με σκανδαλώδης συμβάσεις, αλλά και τα «δώρα» εκατομμυρίων ευρώ σε ΜΜΕ για προβολή μηνυμάτων σχετικά με τον κοροναϊο, τα οποία από το νόμο προβάλλονται δωρεάν.

Με τον πλέον επίσημο τόνο αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγα Γεροβασίλη να καταθέτει πρόταση στο Προεδρείο της Βουλής για υποχρεωτική και όχι «προαιρετική» περικοπή κατά 50% της βουλευτικής αποζημίωσης . Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2012 παρακρατεί από τους βουλευτές του το 40% της αποζημίωσης για δράσεις αλληλεγγύης και την ενίσχυση του κόμματος ώστε να αποπληρώνονται όλες οι δανειακές υποχρεώσεις. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει η συνεισφορά να επεκταθεί σε ευρωβουλευτές και σε όλες τις έμμισθες κρατικές θέσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στην πραγματικότητα είναι μερικές χιλιάδες οι κρατικές έμμισθες θέσεις που ορίζονται από την κυβέρνηση, η οποία είναι διπλά εκτεθειμένη καθώς στο πλαίσιο του «επιτελικού κράτους» έχει αυξήσει υπέρμετρα τον αριθμό των μετακλητών αλλά  και τις αποδοχές ενώ διάφορα golden boys διπλασιάζουν τους μισθούς και τα bonus ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Η κριτική είναι ότι, ενόψει της μεγάλης οικονομικής κρίση που σοβεί, θα έπρεπε ήδη να έχει προσαρμόσει το δημοσιονομικό κόστος στις νέες συνθήκες και όχι να επιχειρεί επικοινωνιακά τρικ με την βουλευτική αποζημίωση.

Ads

Τους «πρόλαβε» ο Β. Κόκκαλης;

Πάντως, πριν ανοίξει όλη αυτή η συζήτηση από την κυβερνητική πλευρά, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης, παραχώρησε όλη τη βουλευτική αποζημίωση του για τις ανάγκες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της περιοχής.

Και το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του, μέσω επιστολή της Φώφης Γεννηματά στον Πρόεδρο της Βουλής, ζήτησε την ενίσχυση από τη Βουλή όλων των κατηγορίων εργαζομένων στο ΕΣΥ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία ενώ σημειώνει ότι  «οι προκλήσεις της πανδημίας δεν αντιμετωπίζονται με τυμπανοκρουσίες και πολιτική εκμετάλλευση, αλλά με ειλικρινή και ανυπόκριτη συστράτευση όλων όσοι μπορούν και οφείλουν να προσφέρουν την κρίσιμη αυτή ώρα».

Όταν η ΝΔ μιλούσε για «πλουσιόπαιδα» και «πορφυρογέννητους»

Πάντως,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει “βεβαρημένο” παρελθόν καθώς και ως απλός βουλευτής είχε κατηγορηθεί για φτηνό λαϊκισμό και μάλιστα από το ίδιο του το κόμμα, όταν είχε προτείνει το 2011 να αποποιηθεί του βουλευτικού οχήματος και της αποζημίωσης από τις Επιτροπές. Είχε χαρακτηριστεί «τζάμπα μάγκας», με το επιχείρημα ότι έκανε τις προτάσεις εκ του ασφαλούς ενώ ο ίδιος είχε επιστρέψει το χαρακτηρισμό σε όσους του τον είχαν αποδώσει.

Ο νυν βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας είχε σχολιάσει τότε: «ο Μητσοτάκης κατάλαβε πως το 17ο αυτοκίνητο που θα πάρει η οικογένεια Μητσοτάκη θα είναι 1400 κυβικών και δεν του χρειάζεται». Η βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή είχε σχολιάσει στα κοινωνικά δίκτυα: Ο Κυριάκος;Κοίτα ποιος μιλάει…», αναφέρει με καυστική διάθεση:«Εγώ, Κυριάκο μου, δεν κυβέρνησα ποτέ την Ελλάδα, εντάξει; Χέστηκα για το βουλευτικό αυτοκίνητο- μετά συγχωρήσεως-, αλλά από το φαύλο πολιτικό σύστημα- καταλαβαίνεις τι εννοώ -, από την ατιμωρησία του πλουτισμού και της λαμογιάς,έχω να μπω στο μετρό οκτώ μήνες γιατί φοβάμαι τον “αγανακτισμένο”…»!

Αλλά και ο πρώην Υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης και νυν βουλευτής της ΝΔ, έκανε λόγο τότε για “πορφυρογέννητους” και “διαπλεκόμενους” και σχολίαζε «Θέλουμε μέσα στη Βουλή να μπαίνουν μόνο τα πλουσιόπαιδα ή τα παιδιά των μεγάλων οικογενειών τα οποία έχουν λυμένα όλα τα βιοποριστικά τους προβλήματα και κάνουν πολιτική από χόμπι;».