Το κλείσιμο του 30% των στρατιωτικών μονάδων, την απόσυρση του 30% του παλαιού στρατιωτικού εξοπλισμού και τη μείωση κατά 25% των θέσεων των στρατηγών το υπουργείο Άμυνας για τον Στρατό Ξηράς, προωθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες το υπουργείο ώστε να μειώσει τις δαπάνες λόγω της οικονομικής κρίσης. Μέχρι και τα αεροπορικά εισιτήρια καταργούνται, που δίνονταν στους φαντάρους κατά την άδειά τους, εφόσον η μονάδα τους βρισκόταν σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 χλμ. από το σπίτι τους.

Ads

«Δεν υπάρχουν περικοπές, στην πραγματικότητα είναι η προσαρμογή των ενόπλων δυνάμεων σε ευρωπαϊκά και ΝΑΤΟϊκά πλαίσια», δηλώνει στο tvxs.gr ο Νίκος Αργυρίου από το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» και προσθέτει: «Η κρίση είναι η επίφαση που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. Ας δούμε τις αγορές των καινούργιων όπλων ».

Σχετικά με την περικοπή των αεροπορικών εισιτηρίων τονίζει ότι «από τη μία κόβουν τα εισιτήρια και από την άλλη επανεκδίδεται το περιοδικό «Θητεία», το οποίο είχε το 2009 ετήσιο κόστος 700.000 ευρώ. Εκεί που θα γράφουν δικοί τους δημοσιογράφοι δεν κάνουν περικοπές».

Ο Νίκος Αργυρίου σημειώνει ότι σε όσους υπηρετούν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου σύμφωνα με τις νέες διατάξεις παρέχεται μόνο ένα εισιτήριο.

Ads

Η απόφαση για κατάργηση των αεροπορικών εισιτηρίων φαντάζει εξωφρενική αν κανείς αναλογιστεί τις γενικότερες δαπάνες του Ελληνικού στρατού. Χαρακτηριστικά, ο κ. Αργυρίου επισημαίνει ότι το κόστος των στρατιωτικών αποστολών εκτός συνόρων ανέρχεται στα 500 εκ. ευρω.

«Δεν γίνονται περικοπές παρά μόνο στους μισθούς. Αύξηση στις πολεμικές δαπάνες, αύξηση στους μισθούς, αύξηση στις αποστολές εκτός συνόρων. Στη πραγματικότητα όχι μόνο δεν περιορίζονται οι δαπάνες αλλά αυξάνονται».

Σχετικά με το μεγάλο αριθμό στρατιωτικών μονάδων, υπολογίζονται στις 850, ο κ. Αργυρίου επισημαίνει πως αυτές απλά εξυπηρετούν «τοπικά οικονομικά συμφέροντα».

«Αν η κυβέρνηση θέλει οικονομία γιατί αγοράζει όπλα αξίας 10 δις ευρώ, με πρώτη παραγγελία τις γαλλικές φρεγάτες αξίας 3 δις ευρώ; Γιατί δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τα ελληνικά στρατεύματα σε Αφγανιστάν και Κόσσοβο; Γιατί διατηρούν τόσα πολεμικά πλοία σε αποστολές στο εξωτερικό, όταν το καθημερινό κόστος μιας φρεγάτας που πλέει στο Αιγαίο είναι 55.000 ευρώ, πόσο μάλλον όταν εκτός ελληνικών υδάτων ο μισθός των Μισθοφόρων αυξάνεται κατακόρυφα;», καταλήγει ο Νίκος Αργυρίου.