Ανοιχτό άφησε χθες η Κομισιόν το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), αναθεωρήσει σημαντικά προς τα άνω το ελληνικό έλλειμμα και χρέος. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, τα νέα μέτρα θα αφορούν περικοπές στους μισθούς και τις δαπάνες Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ενώ ακολουθούν ΟΤΑ, νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία. Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της Eurostat για το αναθεωρημένο έλλειμμα και το χρέος μετατίθεται προς τα μέσα Νοεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ads

Σύμφωνα με τη Eurostat, η καθυστέρηση για τα ελληνικά στοιχεία οφείλεται στο γεγονός ότι από τις 19 Αυγούστου εκτελεί για πρώτη φορά τις ελεγκτικές της αρμοδιότητες. Επίσης, η Eurostat σημειώνει ότι «σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, ολοκλήρωσε τις έρευνές της σχετικά με τη στατιστική συλλογή των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας και αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει μια διαδικασία αποτίμησης ποιότητας που αφορούν την πηγή των στατιστικών στοιχείων από τους κρατικούς λογαριασμούς».

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα «Έθνος», στο στόχαστρο μπαίνουν τα επιδόματα αλλά και οι καταναλωτικές δαπάνες των υπουργείων, η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και του συστήματος υγείας.

Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο στον βασικό μισθό θα ενσωματωθούν όλα τα επιδόματα και με «μαχαίρι» φέρεται να απειλούνται, μεταξύ άλλων:

Ads

-το κίνητρο απόδοσης που επιβραβεύει την παραγωγικότητα, αλλά δίνεται σε όλους τους υπαλλήλους

-το ΔΙΒΕΕΤ των εφοριακών, το ΔΕΤΕ των τελωνειακών και το ΔΕΧΕ των υπαλλήλων στο Γενικό Χημειο του Κράτους.

-το επίδομα των δικαστικών για την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων

-το επίδομα πληροφορικής, το οποίο παίρνει πλέον η πλειονότητα των υπαλλήλων που χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Επίσης θεωρείται βέβαιο ότι θα μειωθούν εκ νέου οι δαπάνες για υπερωρίες και εκτός έδρας. Στις ΔΕΚΟ, εξετάζεται οι λεγόμενες δευτερεύουσες αμοιβές που σήμερα φθάνουν έως και το 45% του μισθού, να μην ξεπερνούν το 10 με 15%.

Στο τραπέζι ο ΦΠΑ

Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου, οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των βιοτεχνών επέστησαν χθες την προσοχή του κ. Παπανδρέου στο θέμα του ΦΠΑ.

Οπως τόνισαν οι περισσότεροι, περαιτέρω αύξηση θα ήταν καταστροφική. Σύμφωνα με το «Βήμα», η αντιπρόταση που υποβλήθηκε στον κ. Παπανδρέου και την οποία δείχνει να μελετά η κυβέρνηση, είναι η θέσπιση ενιαίας κλίμακας για όλα τα προϊόντα, στο ύψος του 15%-16%, η οποία σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονηθεί θα επιφέρει άμεσα έσοδα της τάξεως των 2,3 δισ. στα δημόσια ταμεία. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στους κοινωνικούς εταίρους ότι αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει η κυβέρνηση δυνατότητες για μια τέτοια κίνηση.

Νέο Μνημόνιο;

Νέο Μνημόνιο που θα αφορά την 5ετία 2011 – 2015 αναμένεται να υπογράψει μετά τις εκλογές η κυβέρνηση με την τρόικα, σύμφωνα με την «Αυγή», το οποίο θα προβλέπει πρόσθετα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα μέτρα θα πλήττουν 1 εκατομμύριο απασχολούμενους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (νέες περικοπές αποδοχών), νέες αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, εξίσωση φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών και τσιγάρων, επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο, αύξηση των φορολογικών τελών για τα κινητά τηλέφωνα και τέλη κυκλοφορίας του 2012.

Αναθεώρηση ελλείμματος και χρέους

Στο 15,3% με 15,5% του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αναθεωρηθεί το έλλειμμα του 2009 από 13,6% σήμερα. Πάντως, τα στοιχεία για την Ελλάδα δεν πρόκειται τελικά να δηµοσιοποιηθούν την Παρασκευή 22 Μαρτίου µαζί µε αυτά των άλλων κρατών – µελών, αλλά, όπως έγινε γνωστό, δόθηκε ολιγοήμερη παράταση, πιθανότατα έως τις 15 Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, μείωση κατά 2,1% στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 καταγράφεται σε έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη κατά το οκτάμηνο αντανακλά κυρίως τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών και δευτερευόντως τη μικρή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων.

Επιπλέον, τα έσοδα από τον τουρισμό παραμένουν μειωμένα κατά 7,3%. Αντιθέτως, άνοδο κατά 15,2% σημειώνουν οι ακαθάριστες εισπράξεις από την εμπορική ναυτιλία. Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 11 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.


Διαβάστε επίσης:

Παπανδρέου: «Δεν θα θιγούν περαιτέρω μισθωτοί και συνταξιούχοι»