Τις περικοπές μισθών των εργαζομένων στις «προβληματικές» ΔΕΚΟ επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός χρησιμοποιώντας το δόγμα «μείωση μισθών για διασφάλιση θέσεων εργασίας». Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να χάσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Ads

«Βλέπουμε ότι οι μισθοί σε αυτές τις ΔΕΚΟ είναι πολλές φορές διπλάσιοι και πολλαπλάσιοι των ανάλογων μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Είναι πολύ υψηλοί οι μισθοί που πληρώνονται από τον ελληνικό λαό, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη συμβολή στις υπηρεσίες», δήλωσε αναφερόμενος στις «προβληματικές» ΔΕΚΟ. «Σκοπός σε όλες τις ΔΕΚΟ είναι να μη χάσει κανείς τη δουλειά του», πρόσθεσε.

«ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έβαλαν τις ΔΕΚΟ στην υπηρεσία των μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων και αφού οργίασαν με την εξαγορά συνειδήσεων και το τσάκισμα του συνδικαλιστικού κινήματος μαζί με τους εργατοπατέρες τους, τώρα εφευρίσκουν ως λόγο της ιδιωτικοποίησής τους μισθούς των εργαζομένων, που δήθεν ευθύνονται για το υψηλό κόστος και τα ελλείμματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Παράλληλα, τονίζει ότι η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ αποτελεί δέσμευση στο Μάαστριχτ και «αποσκοπεί στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, ενώ για τους εργαζόμενους επιφυλάσσεται καθεστώς γαλέρας, με ελαστικές σχέσεις και μισθούς πείνας».

Ads

«Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού , αφού λεηλάτησαν τις ΔΕΚΟ, μέσα από ένα πάρτι με τις προμήθειες και τα δημόσια έργα, σήμερα προσπαθούν να φορτώσουν όλα τα βάρη στους εργαζόμενους, να φορτώσουν όλα τα βάρη απ΄ αυτή την εγκληματική διαχείριση των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τις «προβληματικές» ΔΕΚΟ.

«Ιδίως μέσα από μια κατευθυνόμενη τηλεοπτική επικοινωνιακή προπαγάνδα δημιουργούν ψεύτικες ειδήσεις στον κόσμο, ψεύτικα μεγέθη για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι ΔΕΚΟ είναι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και για την ελληνική οικονομία. Χωρίς τον ΟΣΕ δεν θα υπήρχε σιδηροδρομικό δίκτυο. Χωρίς τη ΔΕΗ δεν θα υπήρχε ανάπτυξη στην περιφέρεια. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να εκποιήσουν το δημόσιο πλούτο. Αυτό είναι έγκλημα και κάποια στιγμή θα λογοδοτήσουν στην κοινωνία γι αυτό που προσπαθούν να κάνουν, τόνισε.-

«Η ανάγκη αναδιάρθρωσης, εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ που δόμησε το πελατειακό κράτος αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με την εύκολη και απαράδεκτη λύση της μείωσης της αμοιβής της εργασίας», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε πως «τα φαινόμενα σπατάλης δημοσίου χρήματος και κακής διαχείρισης στις ΔΕΚΟ βαραίνουν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που είχαν μετατρέψει τις ΔΕΚΟ σε θερμοκήπια κομματισμού και ρουσφετιού.»

«Η πολιτεία πρέπει να προσδιορίσει σαφώς το ποσό που αντέχει η ίδια να δίνει κάθε χρόνο για να χρηματοδοτεί τις ΔΕΚΟ. Από εκεί και πέρα, η κάθε ΔΕΚΟ πρέπει να τα βγάζει πέρα μόνη της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.