Έκλεισαν οι κάλπες και ολοκληρώθηκε η εκλογική μάχη στις 11 από τις 13 περιφέρειες και στους τρεις μεγάλους δήμους τις χώρας. Με κομμένη την ανάσα αναμένεται να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα τα επιτελεία των κομμάτων καθώς σε πολλές περιφέρειες αλλά και δήμους τα αποτελέσματα δείχνουν τελείως αμφίρροπα και ο νικητής θα κριθεί… στον ψήφο.

Ads

Περιφέρεια Αττικής: «Με ρυθμιστή την Αριστερά, το Δημαρά και την αποχή»

Στην πιο μεγάλη περιφέρεια της χώρας φαίνεται ότι τα πάντα θα κριθούν από τον «αντιμνημονιακό» Δημαρά και την Αριστερά. Γιάννης Σγουρός και Βασίλης Κικίλιας αναμετριούνται στο β’ γύρο, έχοντας συγκεντρώσει την περασμένη Κυριακή το 24,06% και το 20,43% των ψήφων αντίστοιχα. Ρυθμιστής θεωρείται ο Γιάννης Δημαράς καθώς το 15,96% που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο ήταν αυτό το οποίο προσπαθούσαν να κερδίσουν οι δυο υποψήφιοι προκειμένου να θέσουν εαυτόν στην πρώτη θέση. Το ίδιο συνέβη και με τα ποσοστά της Αριστεράς που συνολικά άγγιξαν το 33%. Ωστόσο, ρόλο ρυθμιστή παίζει η αποχή, η οποία στον πρώτο γύρο άγγιξε το 44% στην Αττική.

Τα πολιτικά κόμματα απέφυγαν να τοποθετηθούν ευθέως σχετικά με το ποιον υποψήφιο θα στηρίξουν στον δεύτερο γύρο, προκρίνοντας το «λευκό ή άκυρο» (ΚΚΕ) ή την «κατά συνείδηση ψήφο» (ΣΥΡΙΖΑ). Αντίθετα ο ΛΑΟΣ, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο το 6,57, επέλεξε να σταθεί απέναντι στον υποψήφιο της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια και ώθησε τους ψηφοφόρους του κόμματός τους να ψηφίσουν τον Γιάννη Σγουρό. Υπέρ του ιδίου, φάνηκε ότι θα ταχθούν και οι Οικολόγοι Πράσινοι – με τον Κώστα Διάκο να λαμβάνει το 4,04% στον πρώτο γύρο -αλλά και η Δημοκρατική Αριστερά – με τον Γρ. Ψαριανό να λαμβάνει 3,81%). Στο πλευρό, του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν και τέσσερις δήμαρχοι που εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο με στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Αριστεράς. Πρόκειται για τους κκ. Ν. Ζενέτο, δήμαρχο Ιλίου,Ν. Σαράντη, δήμαρχο Αγίων Αναργύρων-Καματερού,Γ. Καπλάνη , δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας και Στ. Κασιμάτη , δήμαρχος Κορυδαλλού.

Ads

Κεντρική Μακεδονία: «Βεβαιότητα για τη ΝΔ – Ελπίδα για το ΠΑΣΟΚ

Για τη ΝΔ, θεωρείται ως μια από τις σίγουρες περιφέρειες, καθώς αναμένει ότι ο υποψήφιος του κόμματος, Παναγιώτης Ψωμιάδης, θα είναι αυτός που θα κόψει το νήμα. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ ελπίζει στους ψηφοφόρους της Αριστεράς, ώστε, να στηριχθεί ο δικός του υποψήφιος, Μάρκος Μπόλαρης και να απειληθεί ο έως τώρα Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο κ.Παναγιώτης Ψωμιάδης κατόρθωσε να ξεπεράσει αριθμητικά το 37,6% που είχε συγκεντρώσει η ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2009 – και το οποίο αποτελούσε το χαμηλότερο ιστορικά ποσοστό της στην περιοχή – λαμβάνοντας 43,19%. Στο δεύτερο γύρο προσβλέπει στην συσπείρωση γύρω από την υποψηφιότητα του, των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ. Από την πλευρά του, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης, έλαβε 30% στον πρώτο γύρο και είχε θέση στόχο την δεξαμενή της Αριστεράς που συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ αγγίζει ένα ποσοστό 20%, προκειμένου όπως διαμηνύει να απειληθεί η «παντοκρατορία Ψωμιάδη». Θεωρεί επιπλέον σίγουρη τη συνδρομή των Οικολόγων Πράσινων που ζητούν ψήφο κατά του Ψωμιάδη αλλά και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Πελοπόννησος: «Μάχη» χωρίς προγνωστικά…

Χωρίς προγνωστικά, η μάχη της Πελοποννήσου είναι σίγουρα μια από τις πιο αμφίρροπες καθώς, Πέτρος Τατούλης και Δημήτρης Δράκος είχαν μόλις 3.000 ψήφους διαφορά. Ο Πέτρος Τατούλης που στηρίχθηκε από το ΠαΣοΚ και το ΛΑΟΣ είχε λάβει το 41,71% των ψήφων και ο υποψήφιος που στηρίχθηκε από τη ΝΔ,νομάρχης Μεσσηνίας, Δημήτρης Δράκος, το 40,94%. Η διαφορά που ήταν κυριολεκτικά στον πόντο αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και οδήγησαν ακόμη και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Μπεγλίτη που είχε αντιταχθεί στην στήριξη Τατούλη να τον στηρίξει τελικά και ο ίδιος πραγματοποιώντας περιοδεία στην εκλογική του περιφέρεια την Κορινθία, όπου ο κ. Τατούλης πήρε πολύ χαμηλά ποσοστά. Το ίδιο συνέβη και στο γαλάζιο στρατόπεδο με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να προσπαθεί να συνετίσει την «αντάρτισσα», Έλσα Παπαδημητρίου που στηρίζει ανοιχτά τον Τατούλη.

Βόρειο Αιγαίο: «Τι θα ψηφίσει το ΚΚΕ;»

Ο «γαλάζιος», Παύλος Βογιατζής συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο 38,28% ενώ ο Αθανάσιος Γιακαλής τον οποίο στηρίζει το ΠΑΣΟΚ 36,32%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το «ντέρμπι» θα κρίνει η στάση των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, ο υποψήφιος του οποίου στο Βόρειο Αιγαίο, συγκέντρωσε 15,74%.

Θεσσαλία: «Μάχη στήθος με στήθος Αγοραστού – Παπατόλια»

Ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Κ. Αγοραστός, συγκέντρωσε ποσοστό 38% και ο υποψήφιος του ΠαΣοΚ κ. Απ. Παπατόλιας, ήρθε δεύτερος, κερδίζοντας το 34,85% των ψήφων. Κι εδώ ρόλο ρυθμιστή, τα δυο κόμματα, πιστεύουν ότι θα έχει το ΚΚΕ που και σε αυτή την περιφέρεια, συγκέντρωσε σημαντικό ποσοστό.

Δυτική Ελλάδα: Στις κερδισμένες την προσμετρά το ΠΑΣΟΚ

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο υποψήφιος που στηρίχθηκε από το ΠαΣοΚ, ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Απόστολος Κατσιφάρας, συγκέντρωσε ποσοστό 43,32% έναντι 26,70% του αντιπάλου του κ. Γ. Παπαναστασίου τον οποίο στήριζε η ΝΔ. Το «πράσινο» στρατόπεδο θεωρεί την περιφέρεια αυτή ως μια από τις κερδισμένες.

Ιόνια Νησιά: Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει σε ανατροπή…

Παρά τη διαφορά των πέντε περίπου μονάδων από τον αντίπαλό του, το ΠΑΣΟΚ αισιοδοξεί ότι στα Ιόνια Νησιά ο Ηλίας Μπεριάτος θα είναι αυτός που θα κόψει το νήμα. Συγκέντρωσε ποσοστά 25,55% στον πρώτο γύρο ενώ ο υποψήφιος της ΝΔ, Σπύρος Σπύρου, πήρε 30,40%. Ο συνυποψήφιος τους στον πρώτο γύρο, ανεξάρτητος αλλά και «πράσινος αντάρτης», Γιώργος Καλούδης, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 19,76%, κρατά ίσες αποστάσεις από τους δυο υποψήφιος, ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ αισιοδοξούσε για την επιστροφή του. Το αποτέλεσμα της κάλπης θα δείξει. Σε ρυθμιστικό ρόλο πάντως κι εδώ οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, αφού ο υποψήφιος του για την περιφέρεια, Θεόδωρος Γουλής συγκέντρωσε το υψηλό15,30%.

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Την μουσουλμανική μειονότητα αναμένει το «πράσινο» στρατόπεδο

Η μάχη της πρώτης Κυριακής στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη κρίθηκε για 2.500 ψήφους υπέρ του υποψηφίου του ΠαΣοΚ κ. Αριστείδη Γιαννακίδη, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 41,75% έναντι 41,08% του υποψηφίου της ΝΔ κ. Γ. Παυλίδη. Όσο για τον δεύτερο γύρο, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι το ποσοστό του υποψήφιου του θα ενισχυθεί αφού θα συσπειρώσει τη μουσουλμανική μειονότητα που στον πρώτο γύρο είχε επιλέξει να καταρτίσει αυτόνομα ψηφοδέλτια. Επιπροσθέτως, η μουσουλμανική μειονότητα θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα στηρίξει τον υποψήφιο του Αντώνη Σαμαρά, οποίος επί Πολιτικής Άνοιξης, είχε αρνηθεί να συμπεριλάβει υποψηφίους της στα ψηφοδέλτια.

Δυτική Μακεδονία: «Προβάδισμα για τη ΝΔ»

Η υποψηφιότητα του Γ. Δακή, τον οποίο στηρίζει η ΝΔ και ο οποίος την πρώτη Κυριακή συγκέντρωσε ποσοστό 46,30%, είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Ο υποψήφιος του ΠαΣοΚ, Ι. Παπαϊορδανίδης, συγκέντρωσε 38,40%.

Στερεά Ελλάδα: «Ανατροπή ισορροπιών;»

Την έκπληξη που έκανε την πρώτη Κυριακή επιχειρεί να μετατρέψει σε νίκη στον δεύτερο γύρο ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ – που στήριξε τον Αθ. Χειμάρα, ο οποίος συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο 35,20% – στις βουλευτικές εκλογές του 2009 είχε αναδειχτεί πρώτο κόμμα σε όλους τους νομούς της περιφέρειας.

Ήπειρος: Ρυθμιστής η Αριστερά

Σε ντέρμπι ίσως αναδειχτεί και η εκλογική μάχη για την Περιφέρεια Ηπείρου παρά το γεγονός ότι ο υποστηριζόμενος από την ΝΔ, Αλέξανδρος Καχριμάνης τερμάτισε πρώτος με 44,76% και ο Ευάγγελος Αργύρης, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, δεύτερος με 38,70%. Ωστόσο, οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από το ΠαΣοΚ στους τρεις μεγάλους δήμους της περιφέρειας (Ιωάννινα,Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα) κατόρθωσαν να υπερισχύσουν στον πρώτο γύρο αλλά και να εξασφαλίσουν την υποστήριξη ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες του κ.Αργύρη. Το ποσοστό που συγκεντρώνουν τα κόμματα της Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού του ΚΚΕ, αγγίζουν το 20% του εκλογικού σώματος και θα είναι καθοριστικό.