Ραγδαίες είναι τις τελευταίες μέρες οι εξελίξεις στη ΝΔ, με φόντο την υποψηφιότητα του Γιώργου Πατούλη για την περιφέρεια Αττικής.

Ads

Το ζεϊμπέκικο του νυν περιφερειάρχη Αττικής την Πέμπτη το βράδυ σε εκδήλωση στο Ζάππειο, προκάλεσε όχι μόνο την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου -καθώς την ίδια ώρα μαίνονταν οι πυρκαγιές στην Μαγνησία ενώ διεξάγονταν και οι κηδείες των δύο νεκρών πιλότων στην Κάρυστο- αλλά παράλληλα φαίνεται πως του στοιχίζει και την στήριξη του κυβερνώντος κόμματος προς το πρόσωπό του.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη βολιδοσκόπησαν αρχικά την περίπτωση του δημάρχου Γλυφάδας, Γιώργου Παπανικολάου, προκειμένου να πάρει το χρίσμα για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Ο ίδιος πάντως επέλεξε τελικώς να διεκδικήσει την επανεκλογή του στον δημαρχιακό θώκο της Γλυφάδας, όπως ανακοίνωσε και μέσω ανάρτησής του στο facebook.

Άλλες πληροφορίες θέλουν να έπεσε στο τραπέζι και το όνομα του δημάρχου Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, χωρίς όμως να υπάρξει θετική κατάληξη.

Ads

Κάπως έτσι επικρατέστερο πρόσωπο για την υποψηφιότητα της ΝΔ στην Περιφέρειας Αττικής είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έχει διατελέσει δήμαρχος Βύρωνα για 11 χρόνια.
Την ίδια στιγμή πάντως, δεν αποκλείεται κάποια έκπληξη με την επιλογή άλλου προσώπου.

Επιμένει ο Πατούλης – Ο κίνδυνος για τη ΝΔ

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα αναμένονται την Τρίτη, μετά την επιστροφή του από τη Λευκωσία.

Την ίδια στιγμή πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για επιλογή υψηλού ρίσκου εκ μέρους της ΝΔ, καθώς θερωρείται δεδομένο πως ο Γιώργος Πατούλης θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Άλλωστε στο κλίμα δυσαρέσκειας που επιμελώς διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, κύκλοι του Γιώργου Πατούλη χαρακτήρισαν δικαιολογημένη την ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας όμως με νόημα:

«Δεν μπορεί όμως για ένα λάθος το οποίο αναγνώρισε και ζήτησε συγγνώμη να τεθούν σε κίνδυνο όσα επιτεύχθηκαν και η επόμενη μέρα της περιφέρειας Αττικής».

Υπό αυτό το πρίσμα, η κάθοδος δυο υποψηφίων από τα «σπλάχνα» της ΝΔ και μάλιστα στην περιφέρεια Αττικής, η οποία ενέχει βαρύ πολιτικό συμβολισμό, ενδεχομένως να βγάλει βαριά τραυματισμένη την κυβερνητική παράταξη.

 

Οι πραγματικοί λόγοι της ρήξης

Πάντως, σε Μαξίμου και Πειραιώς δεν χρεώνουν στον κ. Πατούλη μόνο το ζεϊμπέκικο, αλλά και μία σειρά αστοχιών σε σχέση με τη διαχείριση των πυρκαγιών και των έντονων καιρικών φαινομένων με τα χιόνια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε μάλιστα πως μέχρι προ ολίγων μηνών το κλίμα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιώργο Πατούλη χαρακτηριζόταν από πολλές μεριές ως «παγωμένο».

Σε όλα τα παραπάνω, αρκετοί προσθέτουν και την απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής να εντάξει στο ψηφοδέλτιό του τον πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη.

Κι αυτό γιατί ίδιος ο κ. Αϊβαλιώτης ασκούσε συχνά-πυκνά σφοδρή κριτική προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα η επιλογή Πατούλη να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη «απόσταση» με το Μέγαρο Μαξίμου.