Σοβαρά ερωτήματα για την στάση των αστυνομικών, τους πραγματικούς στόχους και την «ταυτότητα» των δραστών εγείρονται μετά την επίθεση σε δημοσιογραφικό συνεργείο του OPEN στους Θρακομακεδόνες την ώρα που κάλυπτε τη φωτιά την Αττική, περίπου στη 1.30 το πρωί του Σαββάτου.

Ads

Δημοσιογράφοι και τεχνικοί του OPEN δέχτηκαν σωματική επίθεση, κλοπή αντικειμένων τους, καταστροφή του τεχνικού εξοπλισμού τους και φθορές στο αυτοκίνητο που επέβαιναν.

Η Ελευθερία Σπυράκη, μία  εκ των θυμάτων της επίθεσης, μίλησε στο κανάλι και ανέφερε ότι μπροστά στο περιστατικό της επίθεσης σε δημοσιογράφους από ομάδα περίπου 15 ατόμων, βρίσκονταν άνδρες της αστυνομίας οι οποίοι κοιτούσαν και δεν έκαναν τίποτα.

Συγκεκριμένα η δημοσιογράφος ανέφερε ότι την ώρα που το συνεργείο του ΟPEN δεχόταν επίθεση από την συγκεκριμένη ομάδα η οποία έσπασε τα τζάμια, χτύπησε δημοσιογράφο και λήστεψε έναν οπερατέρ, απέναντι από το περιστατικό βρίσκονταν αστυνομικοί οι οποίοι κοιτούσαν και δεν έκαναν τίποτα.

Ads

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, μόνο τέσσερις αστυνομικοί προσπάθησαν να παρέμβουν για να τους εμποδίσουν, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν με τους δράστες της επίθεσης να αποχωρούν ανενόχλητοι, παρ’ ότι λίγα μέτρα πιο κάτω υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη που είχε μπλοκάρει τον δρόμο.

Από την επίθεση ο δημοσιογράφος Κώστας Αλατζάς, χτυπήθηκε στο πρόσωπο.

Αν και η αστυνομία από νωρίς είχε αποκλείσει την περιοχή, ωστόσο, η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων από το απόγευμα και στη συνέχεια όλη τη διάρκεια της νύχτας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ανεβοκατέβαιναν ανενόχλητοι ακόμη και με μηχανάκια.

Αρχικά υπήρξε φραστική επίθεση προς τον δημοσιογράφο Κώστα Αλατζά ενώ στη συνέχεια ομάδα περίπου 15 ατόμων επιτέθηκε στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η δημοσιογράφος Ελευθερία Σπυράκη.

Το περιστατικό μεταδόθηκε ζωντανά καθώς υπήρχε απευθείας σύνδεση με τα δημοσιογραφικά συνεργεία.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων καταδικάζει η ΝΔ

«Οι τραμπούκικες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που προσπαθούν, σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για την εξέλιξη των πυρκαγιών είναι πράξεις απαράδεκτες και απολύτως καταδικαστέες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης.

«Η Νέα Δημοκρατία στέκεται σθεναρά απέναντι σε τέτοιες ενέργειες», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Φωτιές και παρακράτος είναι ένα εκρηκτικό μείγμα

«Η επίθεση σε δημοσιογράφους, και τεχνικούς του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, ο ξυλοδαρμός, οι προπηλακισμοί, και η καταστροφή εξοπλισμού μπροστά στα μάτια αστυνομικών, παραπέμπει σε άλλες εποχές και προφανώς δεν έχει σχέση με αγανακτισμένους πυροπαθείς», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε σημερινή του ανακοίνωση.

«Προφανώς κάποιοι κύκλοι έχουν ενοχληθεί από τον αντικειμενικό τρόπο με τον οποίο ο σταθμός και οι δημοσιογράφοι του καλύπτουν τα δραματικά γεγονότα», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζοντας «συμπαράσταση» στα θύματα της επίθεσης.

«Καλούμε τη κυβέρνηση και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Φωτιές και παρακράτος είναι ένα εκρηκτικό μείγμα για την εξοργισμένη κοινωνία», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ανακοίνωσή του.

ΚΙΝΑΛ: Να βρει η Ελληνική Αστυνομία τους δράστες

Να βρει η Ελληνική Αστυνομία τους δράστες της επίθεσης κατά των εργαζομένων του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, ζητά με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

Όπως αναφέρει, «η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να βρει όσους επιτέθηκαν στους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, και να τους οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, πρέπει να απαντήσει για όσα καταγγέλθηκαν χθες βράδυ, σχετικά με τη στάση των αστυνομικών που βρίσκονταν στο περιστατικό».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, καταλήγει με την επισήμανση πως «όπως σε όλη την τελευταία δεκαετία, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής βρέθηκαν, βρίσκονται και θα βρίσκονται απέναντι σε όσους επενδύουν στην τοξικότητα και το διχασμό, για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη ή να κρύψουν κομματικές ευθύνες».

ΚΚΕ: Να τιμωρηθούν οι δράστες της επίθεσης

«Απολύτως καταδικαστέα η βίαιη επίθεση στους δημοσιογράφους και το συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού OPEN που καμία σχέση δεν έχει με τη δικαιολογημένη οργή κι αγανάκτηση των πληγέντων.

Η κυβέρνηση οφείλει να εξακριβώσει και να τιμωρήσει τους δράστες, αλλά και να δώσει εξηγήσεις για τις καταγγελίες σχετικά με την ‘αδράνεια’ των αστυνομικών που ήταν παρόντες στο συμβάν» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.