Ο Ταγματάρχης μπορεί να είναι καλός ή κακός μάνατζερ. Θα κριθεί από το έργο του, τους εργαζομένους και τους φορολογούμενους, που θα πληρώνουν και τη νέα ΕΡΤ. Μαζί του όμως μπορεί να κρίνεται ήδη και το «στράτευμα» και οι… συνταγματάρχες. Και, κυρίως, κρίνεται εάν το στράτευμα αυτοπροσδιορίζεται ως κομματικός στρατός και εκχωρεί, εκ προοιμίου, εαυτόν σε παλαιούς και νέους συνταγματάρχες.

Ads

Η απορία μου γεννήθηκε ακούγοντας τον επικεφαλής της ΠΟΣΠΕΡΤ, εκεί στα κάγκελα της ΝΕΡΙΤ και οσονούπω ξανά ΕΡΤ, να διακηρύσσει ότι «όποιος διευθύνων σύμβουλος ή υπουργός νομίζει πως πάνω στις πλάτες μας θα χτίσει καριέρες είναι γελασμένος». 

Κι αναρωτήθηκα μήπως τυχόν υπήρξε ποτέ – εκτός των διευθύνοντων συμβούλων και υπουργών- έστω κι ένας επαγγελματίας συνδικαλιστής στην ΕΡΤ που να έχτισε καριέρα πάνω στις πλάτες εργαζομένων και φορολογουμένων. 

Εάν δεν υπήρξε τότε, ναι, έχει απόλυτο δίκιο ο επικεφαλής της ΠΟΣΠΕΡΤ να πετάξει στο… πυρ το εξώτερον τον κάθε, μη κομματικό και μη επαγγελματία συνδικαλιστή, Ταγματάρχη.

Ads

Άκουσα επίσης τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να δηλώνουν ότι «η επιλογή Ταγματάρχη εγείρει τεράστιο προβληματισμό και ανησυχία στους ίδιους τους εργαζόμενους» επειδή προέρχεται από «παλαιά υλικά». 

Κι αναρωτήθηκα εάν τον ίδιο προβληματισμό τους εγείρουν και τα «νέα» έως… νεολιθικά υλικά που εφόρμησαν προχθές στα τηλεοπτικά ανάκτορα, καπελώνοντας εργαζόμενους που όντως αγωνίστηκαν, για να προκαταλάβουν θέση στη νέα τάξη πραγμάτων. Επειδή γνωρίζω τουλάχιστον δύο εκ των συγκεκριμένων βουλευτών, έχω βάσιμες αμφιβολίες εάν όντως για μια τέτοια δημόσια τηλεόραση αγωνίστηκαν.

Κι εκεί που αναρωτιόμουν, θυμήθηκα κιόλας.

Θυμήθηκα στις ένδοξες ημέρες της αντίστασης στο «μαύρο», την επική μάχη κάποιων εκ των επαγγελματιών συνδικαλιστών της ΕΡΤ. Που στο αποκορύφωμα του έπους τους ξήλωναν καλώδια και πέταγαν μικρόφωνα και τραπέζια στο control της Αγίας Παρασκευής επειδή δεν άντεχαν να παίζει on air και live άποψη διαφορετική από τη δική τους.

Θυμήθηκα επίσης ότι κάποτε, πολύ προ «μαύρου», ο υπουργός Μόσιαλος – φίλος, λένε, του Ταγματάρχη – ζήτησε να εντοπιστούν και να αποκεφαλιστούν διάφοροι κατώτεροι… πεζικάριοι, επειδή η ΕΡΤ είχε μεταδώσει δήλωση του Όλι Ρεν που έλεγε ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα μέτρα». 

Οι πεζικάριοι προσφέρθηκαν αυτοβούλως προς… αποκεφαλισμό, όμως ο Ταγματάρχης, περιέργως, διαμήνυσε στον – «φίλο του» – Μόσιαλο πως το μόνο διαθέσιμο κεφάλι ήταν το δικό του.

Ανάμεσα στις δύο αναμνήσεις, ειλικρινά, δεν ξέρω ποιοι είναι τελικά οι ταγματάρχες και ποιοι οι… συνταγματάρχες. 

Υ.Γ. Δηλώνω υπεύθυνα ότι ουδεμία βλέψη… πρόσληψης έχω στην ΕΡΤ ούτε των ταγματαρχών, ούτε των συνταγματαρχών. Απλά, έχω την κακή συνήθεια να θυμάμαι…