Με τη θύελλα που έχει ξεσπάσει για το λεγόμενο «plan B» Βαρουφάκη – παράλληλο τραπεζικό σύστημα και χάκινγκ των ΑΦΜ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής – ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανέρχεται σήμερα στο ζήτημα δίνοντας τις δικές του εξηγήσεις. Μετά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση ακολουθούν σήμερα τα σχόλια από κυβερνητικά στελέχη τα οποία κυμαίνονται από φίλια πυρά και δεικτικά σχόλιο έως και δηλώσεις απαξίωσης του ζητήματος. 

Ads

«Οι αναφορές για το σχέδιο που είχαμε είναι ακριβείς, όμως τα ελληνικά ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τις θέσεις μου, κάνοντάς με να φανώ σαν έναν σκιώδη υπουργό Οικονομικών που σχεδίαζε εξ αρχής την επιστροφή στη δραχμή» υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης σύμφωνα με άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της Telegraph. 

«Το νόημα όλων αυτών είναι ότι θέλουν να με εμφανίσουν ως έναν αδίστακτο υπουργό Οικονομικών και να μου απαγγελθούν κατηγορίες για προδοσία. Είναι όλα μέρος μιας προσπάθειας να ακυρώσουν τους πρώτους πέντε μήνες της κυβέρνησης και να την βάλουν στο περιθώριο της ιστορίας» υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως τονίζει: «Αυτό διαστρεβλώνει εντελώς τις σκέψεις μου για παράλληλη ρευστότητα. Ήμουν πάντα κατά της διάλυσης του ευρώ γιατί δεν γνωρίζουμε ποιες σκοτεινές δυνάμεις θα μπορούσαν να απελευθερωθούν στην Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης:

«Ο σκοπός για το «χακάρισμα», ήταν να μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να κάνει ηλεκτρονικές μεταφορές με το πάτημα ενός κουμπιού. Οι πληρωμές θα γίνονταν σε IOU’s βασισμένες στο πείραμα της Καλιφόρνια, μετά την κρίση της Lehman Brothers». «Ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα αυτού του τύπου, θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ρευστότητα σε ότι αφορά το ευρώ και να διαχειριστεί αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε «οικονομική ασφυξία» από την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα».

Η Telegraph σημειώνει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν έτοιμος να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό αμέσως, σε περίπτωση που του έδινε το «πράσινο φως», ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το οποίο όμως δεν ήρθε ποτέ. «Πάντα έλεγα στον Τσίπρα ότι αυτό δεν θα είναι βαρκάδα σε ήρεμα νερά, αλλά αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσεις για την ελευθερία» τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε πρώτο πλάνο

Στο μεταξύ τα δημοσιεύματα για τον πρώην ΥΠΟΙΚ συνεχίζονται με πηχυαίους, πρωτοσέλιδους τίτλους: «Ο Βαρουφάκης πιο επικίνδυνος (!!!) από όσο έδειχνε» είναι ο τίτλος της Δημοκρατίας, ενώ το Έθνος γράφει «Έκθετος ο Βαρουφάκης, θύελλα για τον «χάκερ της δεκάρας». Η δε Εφημερίδα των Συντακτών τονίζει: «προτρέχει η γλώσσα της διανοίας του! Επίθεση εξαπέλυσαν εναντίον του (Γιάνη Βαρουφάκη) όλα τα κόμματα».

Και σημειώνει: «πολιτικούς τριγμούς προκαλούν πάλι τα λεγόμενα του Γιάνη Βαρουφάκη. Σύμφωνα με δημοσίευμα ο υπουργός φέρεται να έχει πει σε τηλεδιάσκεψη πως υπήρχε “σχέδιο Β”: να υποκλαπούν οι ΑΦΜ όλων των φορολογουμένων και να δημιουργηθεί παράλληλα τραπεζικό σύστημα που θα μπορούσε αυτόματα να μετατρέψει το νόμισμα σε δραχμή. Η κυβέρνηση δήλωσε άγνοια».

Αντιδράσεις

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση ενώ αυτές από το ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφώς πιο συγκρατημένες αν και δεικτικές. «Σε όσα αντιφατικά λέει και κάνει ο Γ. Βαρουφάκης, ιδίως μετά την αντικατάστασή του από υπουργός Οικονομικών, ταιριάζει το ‘ουδέν σχόλιον’…» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Δεν θέλω να το σχολιάσω» ανέφερε αρχικά ο Δημήτρης Βίτσας, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, λέγοντας πάντως τελικά ότι «δεν είναι κάτι που πιάνει το μυαλό του ή το μυαλό των Ελλήνων» και σχολιάζοντας πως «άλλα είναι τα καυτά θέματα».

Τα πλάνα του Γιάνη Βαρουφάκη για «Σχέδιο Β» ποτέ δεν τέθηκαν σε επίπεδο θεσμικών κυβερνητικών οργάνων και ουδέποτε αποτέλεσαν μέρος της οικονομικής πολιτικής, ανέφερε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι κινήσεις του κ. Βαρουφάκη πρέπει να ερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη, λέγοντας λιτά πως αυτό δεν αφορά το οικονομικό επιτελείο.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, o είπε χαρακτηριστικά: «Αν πράγματι είναι ακριβή αυτά μιλούμε – θα έλεγα τη λέξη – για παρακράτος» δήλωσε από την πλευρά του, ο υπό παραίτηση γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς.

«Δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι θα γινόταν με αυτό το ‘ριφιφί’. Έτσι κι έπαιρνε λοιπόν τα ΑΦΜ ο κ. Βαρουφάκης τι θα έκανε ακριβώς; Δεν έχω καταλάβει προς τι όλη αυτή η ιστορία, όπως όλο αυτό το μυθιστόρημα το οποίο εξελίσσεται» ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλώντας στο MEGA». Πρόσθεσε ότι αποδείχτηκε περίτρανα ότι η κυβέρνηση δεν είχε plan Β γιατί όπως είπε «εάν το είχαμε δεν θα καθόταν ο Τσίπρας μέχρι το χάραμα να προσπαθεί να βγάλει μια άκρη σε τεράστιους εκβιασμούς και πραξικοπήματα που του γινόντουσαν».

ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ άσκησαν δριμεία κριτική στο φερόμενο σχέδιο Βαρουφάκη κάνοντας λόγο για έλλειμμα αξιοπιστίας και παρακρατικές μεθόδους και ζήτησαν σύσσωμα εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα.

«Από τη σημερινή “Καθημερινή” προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις δόλου από πλευράς Βαρουφάκη. Μήπως ήρθε η ώρα της δικαιοσύνης; ΝΜ» έγραψε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη, στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter.