Έντονες είναι οι διεργασίες ενόψει της πολιτικής μάχης για την εκλογή επικεφαλής στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, καθώς ανοιχτό φαίνεται πως είναι το ενδεχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο στις αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτώβρη απέναντι στον «γαλάζιο» νυν περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη.

Ads

Ήδη, όπως επισημάνθηκε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του tvxs, έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα πρώτα ονόματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο σύγκλισης για τα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται εκείνα του επί χρόνια δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργου Ιωακειμίδη, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Αττικής, του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, αλλά και του πρώην περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού.

Τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την οριστικοποίηση της «επόμενης μέρας» στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, κάτι που σημαίνει πως ίσως κάτι τέτοιο να γίνει μετά και τις ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο.

Από την άλλη, με δεδομένο πως από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν οι εκστρατείες των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές κάλπες της 8ης και της 15ης Οκτωβρίου, το πιθανότερο είναι οι παρασκηνιακές ζυμώσεις να τρέξουν παράλληλα με την – ενδεχομένως μακρά- προεκλογική περίοδο για τις εθνικές κάλπες.

Ads

Προσκλητήριο Σγουρού σε ΣΥΡΙΖΑ και «υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις»

Ενδεικτική άλλωστε των διεργασιών που υπάρχουν ήταν εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου με βασικούς ομιλητές τον πρώην αντιπεριφερειάρχη και νυν περιφερειακό σύμβουλο με την παράταξη «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου, Χρήστο Καραμάνο και τον πρώην αντιπεριφερειάρχη και νυν περιφερειακό σύμβουλο με την παράταξη «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» του Γιάννη Σγουρού, Δημήτρη Κατσικάρη.

Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι το παρών στην εκδήλωση -εκτός από πολλά πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ- ήταν και ο ίδιος ο κ. Σγουρός, ο οποίος αναφέρθηκε με δήλωσή του με θερμά λόγια στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, επιβεβαιώνοντας εμμέσως το ενδιαφέρον του για μια δική του υποψηφιότητα, με την στήριξη των δυο κομμάτων απέναντι στον Γιώργο Πατούλη.

Μάλιστα, ο ίδιος ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αττικής σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» επεσήμανε την ανάγκη «όλες οι υγιείς δυνάμεις, και κυρίως οι δημοκρατικές δυνάμεις, να συμπαραταχθούμε». Πρόσθεσε δε πως «αυτό αφορά τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και μεγάλο μέρος των εντός εισαγωγικών “συντηρητικών” ψηφοφόρων, που γνωρίζω πολύ καλά ότι απεχθάνονται το ήθος και ύφος που πρεσβεύει η διοίκηση Πατούλη, το “νεοπλουτισμό”, το “φαίνεσθαι” και το “δήθεν” που εκπέμπει, στηριζόμενη στις τρομακτικές σπατάλες, στις χιλιάδες ευρώ που δαπανά από το ταμείο της Περιφέρειας που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε».

Παραδέχτηκε δε πως «ήδη υπάρχουν σοβαρές δημόσιες ζυμώσεις και διεργασίες, και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που το προσκλητήριο που απηύθυνα έχει πιάσει τόπο».

Παράλληλα, άφησε αιχμές για την υποψηφιότητα Ιωακειμίδη υποστηρίζοντας πως «ο τρόπος που μεθοδεύεται και προωθείται αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Κεντροαριστερά, ώστε να τεστάρει τα αντανακλαστικά της και να επαναπροσδιορίσει την πολιτική και τις προτεραιότητές της σε σχέση με την κοινωνία».

Ενστάσεις σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητα Σγουρού

Από την άλλη, το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας Σγουρού φαίνεται να προκαλεί αντιδράσεις τόσο «εντός των τειχών» του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Στην μεν Κουμουνδούρου δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως ο πρώην αντιπεριφερειάρχης στη συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» αναφέρθηκε με ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση -η οποία θεσπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- υποστηρίζοντας πως «απέτυχε παταγωδώς».

Παράλληλα, αρκετοί δεν ξεχνούν τις σφοδρές επιθέσεις που είχε εξαπολύσει στον παρελθόν ο Γιάννης Σγουρός στη Ρένα Δούρου αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχουν αρκετοί που εκτιμούν πως δεν πρόκειται για ισχυρή υποψηφιότητα, καθώς έχει αποτύχει ήδη δυο φορές (το 2014 και το 2019) να εκλεγεί. Υπάρχουν δε φωνές που προωθούν την υποψηφιότητα Ιωακειμίδη ως πιο «άφθαρτη» και λιγότερο … ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως οι εν λόγω υποψηφιότητες -αλλά και όλες οι υπόλοιπες που έχουν πέσει στο τραπέζι- θα κριθούν ανάλογα με τη δυναμική που θα αναπτύξουν στις δημοσκοπήσεις μεταξύ του προοδευτικού ακροατηρίου.

Όσον αφορά στη Χαριλάου Τρικούπη φέρεται να υπήρξε ενόχληση από την επιλογή του Γιάννη Σγουρού να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του χωρίς να περιμένει τις σχετικές αποφάσεις των κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ για το χρίσμα.

Επιπλέον, στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη δεν ξεχνούν πως ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αττικής είχε στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές τον Γιώργο Παπανδρέου. Μάλιστα πληροφορίες ήθελαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προκρίνει την υποψηφιότητα του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου για την Περιφέρεια Αττικής.

Από την άλλη, η πρόσφατη παρουσία του στενού συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη -και πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ-, Στέφανου Ξεκαλάκη, στην κοινή εκδήλωση Καραμάνου-Κατσικάρη ερμηνεύεται από αρκετούς ως ένδειξη πως ίσως η Χαριλάου Τρικούπη να είναι πλέον πιο θετική απέναντι στην υποψηφιότητα Σγουρού, ιδιαίτερα εφόσον συγκλίνει σε αυτή και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση

Την ίδια στιγμή πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr (4 έως 8 Απριλίου, σε δείγμα 1.033 ατόμων), που μεταξύ άλλων δίνει μια πρώτη εικόνα και για τη δυναμική των υποψηφιοτήτων για την Περιφέρεια Αττικής.

Ειδικότερα, ως προς τα ποσοστά θετικών αξιολογήσεων, στην κορυφή βρίσκονται οι Γιώργος Πατούλης (28%) και Γιώργος Ιωακειμίδης (28%), με τον πρώτο ωστόσο να καταγράφει και υψηλό ποσοστό αρνητικών αξιολογήσεων (55%) και τον δεύτερο να έχει χαμηλότερη αναγνωρισιμότητα. Ο δε Γιάννης Σγουρός βρίσκεται στην τρίτη θέση με 18%.

Σε ότι αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του 2019 ο κ. Ιωακειμίδης έχει ποσοστό θετικών αξιολογήσεων σε ποσοστό 54% έναντι 20% του κ. Σγουρού. Στους δε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ η κατάσταση αντιστρέφεται με τον πρώην περιφερειάρχη Αττικής να έχει ποσοστό 43% έναντι 36% του δημάρχου Νίκαιας-Ρέντη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως η εν λόγω δημοσκόπηση καταγράφει υπεροχή του Νίκου Παππά για τον δήμο Αθηναίων έναντι του Κώστα Μπακογιάννη, με τον καλαθοσφαιριστή να προηγείται κατά 4% (42 έναντι 38%) του νυν δημάρχου.