Εν αναμονή περαιτέρω διευκρινίσεων από την Ελλάδα τελεί η Ευρωζώνη, προκειμένου να ξεπαγώσει η 6η δόση, ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομικών Όλι Ρεν. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις εκ μέρους της Γερμανίας, που προειδοποιεί πως «μόνο αν η ευρωζώνη πεισθεί, θα εγκρίνει την εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα». Αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, συνέδεσε την τύχη του δανείου με τις απαντήσεις που θα δώσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Ευάγγελος Βενιζέλος στους ομολόγους του.

Ads

«Δεν νομίζω να λάβουμε τελικές αποφάσεις σήμερα», δήλωσε Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την αποδέσμευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
 
Πρόσθεσε ότι υπάρχει χρόνος για τη λήψη της απόφασης, δεδομένου ότι τα χρήματα που έχει στο ταμείο η Ελλάδα επαρκούν έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Εξέφρασε, πάντως, την πεποίθηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα εξελίσσεται «προς τη σωστή κατεύθυνση».

Νωρίτερα σήμερα, ο Α. Αλταφάζ, ερωτηθείς τί χρειάζεται να πράξει η Ελλάδα για να ξεπαγώσει η εκταμίευση της 6ης δόσης, απάντησε: «Αναμένουμε από την Ελλάδα διευκρινίσεις σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και από πλευράς εφαρμογής της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στο σημερινό Συμβούλιο Eurogroup, καλείται να παρουσιάσει τις πολιτικές και τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. «Πρέπει να δούμε τί αποφάσεις θα λάβει η Αθήνα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ads

Εξάλλου, ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ουδέποτε έκανε υποδείξεις σε κράτος – μέλος της ευρωζώνης για σχηματισμό συγκεκριμένης κυβέρνησης, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι, στην περίπτωση της Ελλάδας, η Επιτροπή, πολλές φορές, έκανε έκκληση για εθνική ενότητα και ευρεία πολιτική συναίνεση στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

«Η ανάγκη πολιτικής συναίνεσης για την εφαρμογή των μέτρων, έγινε κατανοητή από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όμως η Ελλάδα πολλές φορές μας απογοήτευσε», ανέφερε ο Α. Αλταφάζ και κατέληξε λέγοντας ότι τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας απέδειξαν ότι η πολιτική συναίνεση είναι αναγκαία και για την Ελλάδα.

Γερμανία: Μόνο αν πειστεί η ευρωζώνη…

«Μόνο αν η ευρωζώνη πεισθεί, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί πλήρως τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, θα εγκρίνει την εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα» δήλωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ.
 
Το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, πρόσθεσε, δεν μπορεί να καθοριστεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά εξαρτάται αποκλειστικά από τη στάση της Αθήνας. «Η καγκελάριος Μέρκελ έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Αλλά αυτό είναι συνδεδεμένο με όρους, που η όποια ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει απαρεγκλίτως».
 
Σχετικά με το σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπου το αρχικό πρόγραμμα, συμπεριλάμβανε τη συζήτηση της έκτης δόσης, καθώς και του δεύτερου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε: «το μοναδικό θέμα στην ατζέντα σήμερα είναι προς το παρόν η μόχλευση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού ταμείου διευκολύνσεων EFSF». Και μόνο αν υπάρξει σαφής εικόνα από τις εξελίξεις στην Αθήνα, θα επανέλθει στην ατζέντα και η βοήθεια για την Ελλάδα.