Ο νόμος που ψηφίστηκε για τα κλειστά επαγγέλματα το Φεβρουάριο τίθεται υπό αμφισβήτηση από τις κοινοτικές αρχές. Τονίζοντας ότι ο νόμος αποτελεί δέσμευση στο πλαίσιο του Μνημονίου δείχνουν το δρόμο προς τροποποιήσεις στις διατάξεις του έως τον Ιούνιο, οπότε και πρέπει να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Ads

Τα αρμόδια κοινοτικά όργανα φαίνεται πως θεωρούν ότι ο νόμος δεν άνοιξε ισχυρά κλειστά επαγγέλματα και απλώς άλλαξε τους περιορισμούς χωρίς να δίνει οριστικό τέλος στο θέμα. Τίθεται, λοιπόν, από τα κοινοτικά στελέχη θέμα σύμπλευσης με το Μνημόνιο, το οποίο ορίζει ρητά την άρση ελάχιστων αμοιβών, περιθωρίων κέρδους, γεωγραφικών και άλλων περιορισμών. Η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να δώσει και άλλη παράταση χρόνου, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».

Την αντίδραση της τρόικας προκαλεί επίσης η διαχείριση από την κυβέρνηση των επονομαζόμενων ως μη κλειστών επαγγελμάτων, τα οποία πρέπει να απελευθερωθούν ως τον Ιούνιο. Τα επαγγέλματα αυτά ωστόσο δεν οριοθετήθηκαν ποτέ από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς ποια είναι.

Τα κοινοτικά όργανα θεωρούν ότι οι διατάξεις είναι πολύ ασαφείς και υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορούν οι επιχειρηματίες να κάνουν άμεση έναρξη τον Ιούνιο, ενώ ανέτοιμα είναι και τα ενιαία κέντρα εξυπηρέτησης.

Ads

Έως τον Ιούνιο θα πρέπει να απελευθερωθούν όλα τα επαγγέλματα, για τα οποία ως τότε δεν θα έχει υπογραφεί με προεδρικό διάταγμα ειδική εξαίρεση διατήρησης «φραγμών». «Φραγμοί» θα μπορούν να διατηρηθούν μόνο για λόγους επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος και χωρίς να εισάγονται διακρίσεις ιθαγένειας .

Τον Ιούνιο, δηλαδή, καταργούνται:

  • Η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος.
  • Οι περιορισμοί στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων
  • Οι προβλέψεις απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικής δυνατότητας διάθεσης είδους αγαθών και η επιβολή ή η απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή.