Η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της τρόικας. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών με στόχο τη στήριξη των δημόσιων εσόδων, η οποία αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις επιχειρήσεις (ανεξαρτήτως μεγέθους), πλην των ασφαλιστικών εταιρειών και των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών, φαίνεται να έγινε αποδεκτή από την τρόικα και την επόμενη εβδομάδα το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», οι επικεφαλής της τρόικας Σερβάς Ντερούζ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πολ Τόμσεν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Κλάους Μαζούχ εστίασαν στην πορεία του τρέχοντος προϋπολογισμού, και κυρίως των εσόδων. Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του 2010 έχει εγγράψει έως τώρα έσοδα 32,3 δισ. ευρώ και αναζητούνται άλλα 20,2 δισ. ευρώ στο τελευταίο τετράμηνο του έτους, η απόκλιση μπορεί να φτάσει και τα 2,5 δισ. ευρώ στα τέλη του χρόνου, αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί αύξησης των εσόδων και δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα. Στη σύσκεψη, η συγκράτηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο στόχο του Μνημονίου, δηλαδή στο 8,1% του ΑΕΠ κρίθηκε επιτακτική.

Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, φαίνεται να εστίασε σε σίγουρα κονδύλια, και συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, θέτοντας επί τάπητος την περικοπή 1 δισ. ευρώ -περιορίζοντάς το στα 8,2 δισ. ευρώ από 9,2 δισ.- και με το κονδύλι των δαπανών να έχει διαμορφωθεί στα 4,7 δισ. ευρώ κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών αντιπρότεινε την εξής τριπλή λύση:

Ads

1. Περαίωση. Η τρόικα είδε θετικά την πρόταση του οικονομικού επιτελείου να δώσει τέλος στο «άγνωστο» φορολογικό παρελθόν, κάνοντας νέα αρχή. Περισσότεροι από 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις καλούνται να εισφέρουν τον οβολό τους στον προϋπολογισμό, έναντι φορολογικής αμνηστίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το κονδύλι που μπορεί να εισπραχθεί φέτος «αγγίζει» τα 600 εκατ. ευρώ, με συνολικό στόχο τα 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ θα είναι το «μαξιλάρι» του 2011. Το ύψος του τζίρου μέχρι του οποίου θα ενταχθούν οι επιτηδευματίες στη ρύθμιση, θα κρίνει και το τελικό ύψος των εσόδων. Εκείνο που προέχει σε αυτή τη φάση είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την άμεση -αν είναι δυνατόν και στις αρχές Οκτωβρίου- αποστολή των σημειωμάτων της περαίωσης, ώστε να εισπραχθούν τουλάχιστον δύο δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

2. Ειδικοί λογαριασμοί. Η προσαρμογή κονδυλίου 500 εκατ. ευρώ από ειδικούς λογαριασμούς που παρέμεναν εκτός προϋπολογισμού θα περιορίσει το έλλειμμα. Το κονδύλι θα προσμετράται πλέον στον προϋπολογισμό και θα σταματήσει να επιβαρύνει το έλλειμμα.

3. Δαπάνες. Το κόψιμο και άλλων λειτουργικών δαπανών θεωρείται εφικτό, τόσο από το οικονομικό επιτελείο όσο και από την τρόικα. Οπότε, οι όποιες αποκλίσεις θα αποσοβηθούν από τη μείωση κυρίως καταναλωτικών-λειτουργικών δαπανών, δεδομένου ότι κρίνουν πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο, και ειδικά στα νοσοκομεία.

Στο μεταξύ, η ρύθμιση αναμένεται να αφορά όλες, ανεξαρτήτως τζίρου, τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις της δεκαετίας 2000-2009 πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, 150.000 που εκκρεμούν στα δικαστήρια και 1,3 εκατ. ληξιπρόθεσμων οφειλών καταλήγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Των ρυθμίσεων θα εξαιρεθούν δύο περιπτώσεις, όπως σημειώνει η «Ελευθεροτυπία»,:

– Οι φοροφυγάδες. «Δεν πρόκειται να ενταχθούν στη ρύθμιση πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί έναντι των φοροφυγάδων, όπως των γιατρών του Κολωνακίου ή των μεγαλοδικηγόρων», τόνιζε χθες αρμόδιος παράγοντας. Η άποψη που επικρατεί είναι τα πρόστιμα αυτά να καταβάλλονται κανονικά, ακόμα και η προκαταβολή του 25% για όσες υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια, και να δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης μόνο των προσαυξήσεων. Υπό εξέταση παραμένει αν υπάρχει νομική δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.

– Οι τράπεζες, λόγω νομικού κωλύματος. Διερευνάται αν μπορούν να ενταχθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Το οικονομικό επιτελείο συσκεπτόταν όλο το Σαββατοκύριακο για τις διατάξεις των τριών ρυθμίσεων και έθετε τη Δευτέρα ως ημέρα λήψης των τελικών αποφάσεων.

«Η περαίωση που προωθεί η κυβέρνηση για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς βιοτέχνες και τους εμπόρους αποτελεί ένα νέο χαράτσι που τους οδηγεί στην απόγνωση. Για τους μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν στην εφορία δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ απολαμβάνουν τεράστιες φοροαπαλλαγές και προνόμια, είναι επιβράβευση. Σήμερα είναι επιτακτική η συμμαχία των εργαζομένων και των μικρομεσαίων κατά του κοινού εχθρού, των μονοπωλίων και των κομμάτων που τα υπηρετούν» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Σκάνδαλο» χαρακτήρισε την περαίωση ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης «όχι για τα μικρομάγαζα των λίγων εκατοντάδων ευρώ αλλά για τους συστηματικούς φοροφυγάδες που τώρα μπορούν να πίνουν στην υγειά των κορόιδων και να χλευάζουν την κοινωνία που δοκιμάζεται. Η κυβέρνηση εγκατέλειψε πολύ εύκολα την διακήρυξη της για συστηματικούς ελέγχους με την εφαρμογή των χαριστικών περαιώσεων».

«Σαφέστατα η περαίωση εξυπηρετεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Όμως παράλληλα πρέπει και οι συνεπείς φορολογούμενοι επιχειρηματίες να επιβραβευθούν για τη συνέπειά τους με μια μείωση στη φορολογία τους για τα επόμενα χρόνια. Διαφορετικά δημιουργούμε φορολογούμενους δύο ταχυτήτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.