Γίνεται πλέον ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα όσα έχει δεσμευτεί. Όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, το Eurogroup αναμένει επιστολή με 5 υπογραφές προκειμένου να εκταμιεύσει την 6η δόση. Το βράδυ της Δευτέρας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Όλι Ρεν κατέστησαν σαφές ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας πρέπει να αποτυπωθεί εγγράφως. Πάντως, σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως προτίθεται να δεσμευτεί προφορικά και όχι εγγράφως, για να λάβει την απάντηση του Όλι Ρεν πως «χωρίς γραπτή δέσμευση δεν έχει 6η δόση». Ωστόσο, η ΝΔ επανήλθε με νεότερες δηλώσεις, επιμένοντας στη θέση της.

Ads

 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν τις επόμενες ώρες κοινή επιστολή με τις υπογραφές του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του νέου πρωθυπουργού, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για να προχωρήσουν στην εκταμίευση της έκτης δόσης.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε του συναδέλφους του στην κυβέρνηση ότι δεν έχει τεθεί κανένα άλλο προαπαιτούμενο ή η λήψη άλλων μέτρων για την έκτη δόση.

Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε επίσης τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την τιμή που του έκανε αναθέτοντάς του το υπουργείο Οικονομικών και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, καθώς και τους υπουργούς για την συνεργασία που είχαν στο χειρισμό της δύσκολης κατάστασης της οικονομίας.
 
Χθες το βράδυ, το Eurogroup ζήτησε έγγραφη δέσμευση της νέας κυβέρνησης, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν, ότι θα υλοποιήσουν τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση των δανείων προς την Ελλάδα και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη σύνταξη του νέου προγράμματος.

Ads

«Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια», απαντά ο Α. Σαμαράς
 
«Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια», τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας εμμέσως στο αίτημα των Βρυξελλών για έγγραφη δέσμευσή του σχετικά με τη συμφωνία. Όπως αναφέρει, έχει εξηγήσει γιατί έχει γίνει αναπόφευκτη η εφαρμογή των αποφάσεων του Οκτωβρίου. «Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέσει σε αμφιβολία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Χωρίς γραπτή δέσμευση δεν έχει 6η δόση, ανταπαντά η ΕΕ

Σχολιάζοντας τη δήλωση Σαμαρά, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρενεπανέλαβε: «Αναμένουμε γραπτές δεσμεύσεις από την Ελλάδα. Μετά τη μονομερή εξαγγελία του δημοψηφίσματος έχει διαταραχθεί η σχέση εμπιστοσύνης και αυτήδεν πρόκειται να αποκατασταθεί αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις».
 
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο Όλι Ρεν, οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη αναμένουν όχι μόνο έγγραφες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ενότητας, αλλά και εκείνες τις δράσεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την 6η δόση, την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση του δεύτερου προγράμματος και τη συμμετοχή των ιδιωτών. «Είναι ουσιαστικό να αποκατασταθεί το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης» επισήμανε.
 
«Η ελληνική πολιτική τάξη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη». Ο Ολι Ρεν επανέλαβε ότι η έκτη δόση των δανείων προς την Ελλάδα θα εκταμιευθεί όταν αποσαφηνιστεί πλήρως από την ελληνική πλευρά ότι δεσμεύεται με τους στόχους και με τις πολιτικές που προβλέπονται από τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, αλλά και από το νέο πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ για τη χώρα.

Επιμένει η ΝΔ

Το ότι η ΕΕ έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοποιστίας για τη χώρα εξαιτίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν σημαίνει ότι μπορεί να προσβάλλει την εθνική μας αξιοπρέπεια, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, σχολιάζοντας την επιμονή του Ευρωπαίου επιτρόπου για γραπτή δέσμευση όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.